Novinka prozaika Davida Lodge

vy
Vášnivá kniha zkušeného spisovatele Davida Lodge vyjde začátkem prosince v nakladatelství Mladá fronta.

David Lodge: Výkvět mužství

Ohromně plodný autor H. G. Wells vydal stovky knih a ‚spal se stovkou žen‛. Kdo by to počítal? David Lodge.

Těmito slovy začíná recenze zatím posledního románu britského prozaika Davida Lodge v listu New York Times. Rozsáhlé dílo o vášni a posedlosti se nyní dostává i k českým čtenářům pod názvem Výkvět mužství v překladu Richarda Podaného.

David Lodge přiřkl úlohu hrdiny románu klasikovi žánru science fiction H. G. Wellsovi. Ten měl vedle psaní ještě jednu vášeň – ženy. Malý, obtloustlý, pánovitý a umíněný Wells rozhodně nebyl ideálem krásy, přesto si na nezájem žen nemohl stěžovat. Přitažlivost volné lásky objevil dřív, než si hippies vpletli květiny do vlasů a zamířili do Woodstocku. Lodge jako zatvrzelý realista pracuje se skutečnými postavami manželek a milenek H. G. Wellse. Svůj přístup k realitě si zachovává i při líčení Wellsových postelových hrátek. Přestože je román biografický, můžeme se ptát, zda jsou detaily z intimního života a zejména pasáže, kdy Wells rozmlouvá sám se sebou a je k sobě i čtenářům nejupřímnější, skutečně autentické. Jenže je opravdu důležitější vědět, zda si Wells myslel právě tuto větu v tomto přesném znění?

 

Výkvět mužství

Autor: David Lodge

Vazba: vázaná
Formát: 165 x 235 mm
Počet stran: 448
Cena: 399 Kč
ISBN: 978-80-204-2466-2

Kniha Výkvět mužství vychází v nakladatelství Mladá fronta.

 

O autorovi:

David Lodge v minulých letech vydal knihy Profesorské hádky, Pravda někdy bolí, Jak se píše román, Hostující profesoři, Svět je malý, Nejtišší trest a Pravda někdy bolí a jiní erotika.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýkvět mužství

Lodge, David

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář