Čtete raději papírové knihy?

uvodni
Pak pro vás máme tip. Možná, že už jste Příběhy ve znamení touhy četli na internetu, ale v úterý 20. listopadu nakladatelství Mladá Fronta a společnost Carte Noire pokřtila jejich tištěnou verzi.

Začněme však od začátku. Carte Noire požádala umělce z České i Slovenské republiky, aby sepsali příběhy na téma touha. Cokoli, co si představí a co je napadne. V průběhu minulého roku pak jednotlivá vyprávění postupně vycházela na internetu.

Iva Frühlingová

Iva Frühlingová

Tak jste si mohli přečíst to, co fantazie vykouzlila například Marku Šindelkovi, který se hodně pohybuje ve městech. Jeho touhy ho tedy vedly do přírody, do skleníku, hlavně pryč z kamenného města. Sára Saudková se stala na chvíli hrnečkem v Café Imperial a pozorovala hosty jeho pohledem. Klára Mandausová zase přemýšlela tak dlouho nad kávou a touhou, až se dostala k příběhu o krávě. Slovní hříčkou se jí propojila káva a kráva. Co z toho vzniklo? A co napsali další autoři, kterými byli například Iva Frühlingová, Jaroslav Rudiš, Kristina Farkašová nebo Halina Pawlowská? To si nyní můžete přečíst také v čerstvě vydané a pokřtěné knize.

Příběhům o kávě připili šampaňským

Křest se konal v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí v Praze. Moderovala jej Gábina Partyšová a hostů, většinou autorů jednotlivých příběhů, se ptala na to, jaký vztah mají ke kávě a jak své příběhy psali.

Sára Saudková

Sára Saudková

Klára Mandausová má kávu spojenou se svou babičkou. A i když tomuto nápoji nyní sama moc neholduje, pokaždé, když cítí vůni kávy, zasní se a vrátí se do svého dětství. Její vůně inspiruje i Sáru Saudkovou. Vzpomínala na to, jak si dříve kupovala kávu Standard a nechávala si ji přímo v obchodě na velkých strojích za kasami mlít. Pamatujete si na to také? „Káva to byla mizerná, ale já nepatřím ke znalcům. Spíš se dá říct, že kávu piju jako zvíře,“ svěřila se na křtu s úsměvem a omluvou na rtech. Josef Heriban pije kávu jen dopoledne, protože málo spí, a kdyby si ji dal ještě odpoledne, tak už by neusnul vůbec. Kávu si spojuje s Argentinou a tím pádem i milovaným tangem, kterému svůj příběh věnoval. Tančit chodí pravidelně.

Autogramiáda

Autogramiáda

Všechny povídky jsou doplněny fotografiemi. Jejich autorkou je Sára Saudková. Jsou černobílé a krásně dokreslují atmosféru ve znamení touhy. „Vybíraly se tak nějak samy,“ smála se Sára.

Knihu její autoři a zástupci Mladé Fronty i společnosti Carte Noire pokřtili šampaňským. Symbolicky jí připili. Tomáš Hanák jí vzletně popřál, aby se rozletěla ke svým čtenářům. Snad se jí poletí dobře, vždyť se bude vznášet na křídlech touhy.

Doporučení:
Share

Napsat komentář