Záhadám vstup povolen

příběhy
Duchové jsou součástí každého vyprávěného příběhu této publikace. Jste připraveni na to, že se možná budete bát?

Každý, kdo čte rád inteligentní duchařské povídky, musí znát jejich nejznámějšího autora, který tento žánr proslavil po celém světě. Není jim nikdo jiný než americký spisovatel a kritik Henry James.

Ocenění jednoho z nejlepších vypravěčů fantastických příběhů si zajisté zaslouží, i když toto zaměření tvoří jen malý zlomek jeho celoživotní práce. Napsal řadu děl, kde se zaměřil hlavně na psychologické studium lidí z různých společenských vrstev. Kromě povídek psal také cestopisné črty a divadelní hry. Byl také velice uznávaným kritikem. Jeho otcem byl Henry James starší, jenž byl myslitelem a teologem.

Soubor povídek nesoucí název Strašidelné příběhy vydalo nakladatelství Plus v září roku 2012. Ve svazku nalezneme sedm z celkových dvanácti příběhů, které mají společné téma: duchy.

Strašidla jsou zde líčená jako obyčejné lidské bytosti. Většinou jsou to duše nešťastníků, kterým se za života nedařilo zrovna nejlépe. Proto si své bytí vynahrazují v posmrtném životě. Straší nebohé staré dámy či zlé otce. Vždy však mají určitý úkol a jejich role dává smysl.

Autor nemusel používat krvelačné příšery, aby dosáhl ponuré a strašidelné atmosféry. Stačil dokonalý popis místa, kde se duch nacházel, vystrašené pohledy účinkujících a perfektní scéna byla na světě.

První povídka nese název Nájemné od ducha. Hlavním hrdinou je student teologie, jenž náhodou narazí na osamocený starý dům, kde údajně straší. Snaží se přijít na kloub záhadě, a proto se seznamuje s majitelem tohoto stavení. Od stařičkého muže se dozvídá krutou historii domu, kde opravdu bydlí duch jeho zesnulé dcery. Konec je ale nečekaně ironický a opravdu vtipný.

Následující povídka Sir Edmund Orme vypráví o nápadníkovi, který byl odmítnut paní Mardenovou. Sir se nevděčné dámě zjevuje celý život a ona je díky tomu strašně nešťastná. Do příběhu vstupuje nápadník její dcery Charlotte, jenž ale ducha vidí taktéž. A tak začíná kolotoč událostí, které s sebou přináší strach a osudovost života.
Všechny povídky spojuje motiv opuštěného domu, nebo krvavé historie rodiny. Všechny nadpřirozené bytosti, které se ve vyprávěních zjevují, nebyly rozhodně za svého života svaté, a tak dál škodí i po své smrti.

Kromě povídky Přátelé přátel se vesměs jedná o první česká vydání, takže si určitě nenechte ujít možnost si je přečíst a ucelit si tak pohled na autorovo dílo.

Dnešní čtenář ale spíše ocení autorův vypravěčský um než samotné příběhy. Pro moderního člověka, jenž je zvyklý na hororové filmy, při kterých tuhne v žilách krev, nebo kde jsou scény opravdu tak skutečné, jsou Jamesova vyprávění méně strašidelná. Ale ať soudí každý z vás sám. Myslím si ale, že určitě stojí za to, abyste si je přečetli. I díky spisovatelově pohledu do nitra lidské psychiky se stává dílo zajímavějším. Gentlemanský jazyk devatenáctého století pak všemu dodává šmrnc a styl.

Autor byl velice kvalitním vypravěčem a dovedl svého čtenáře zaujmout. Díky tomu se stává dílo nadčasovým a dovede ho ocenit i dnešní kritická společnost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidelné příběhy

James, Henry

Plus, 2012

Napsat komentář