Moudrosti našich babiček poradí s mnohým trápením

25babicky
Babičky bývají symbolem životní moudrosti. Když má člověk nějaké trápení (ať už zdravotní či psychické), může pomoci, svěří-li se své babičce. Ta laskavými slovy pohladí srdíčko, doporučí nějakou bylinku a brzy je člověku lépe.

Jenže co když takovou babičku (nebo i jiného blízkého) člověk nemá? Ke komu jít pro dobrou radu? Pak by mohlo pomoci otevřít knihu, kterou napsala Helena VrábkováCo věděly naše babičky a co jsme my zapomněli.

Jedná se o souhrn řady moudrostí a nedocenitelných životních zkušeností, které autorka sesbírala od „našich předků“. Její snahou bylo připomenout čtenářům, jakou silou vládne příroda. Na řadu nemocí těla i mysli existuje nějaká bylinka, která může pomoci. A to často mnohem lépe než průmyslově vyrobený lék.

Kniha je sestavena jako abecedně řazený seznam hesel. Nejčastěji se jedná o názvy bylinek (bez, kontryhel, máta, řebříček, …) nebo zdravotních obtíží (afty, alergie, astma, diabetes, nadýmání, …), ale naleznete zde i řadu dalších hesel, která souvisí s přírodou či životem všeobecně (např. buk, koza, kočka, oči, plíce, radost, smích, smrt a jiné). Hesel je přes 150.

Nejsou zde jen „suché“ rady, jak danou bylinku používat či jak ze zbavit zdravotních potíží. Kniha je psána volným stylem, jako by nám laskavá dobrá duše předávala své zkušenosti a vyprávěla nejrůznější příhody ze života. Právě ony příhody ze života ilustrují, že některé rady v praxi opravdu zafungovaly. Povídání u hesel typu domov, jaro, láska, … může pohladit duši, ukázat jiný pohled na svět a snad i trošku zbavit čtenáře stresu a nervozity, které řadu lidí v dnešní době provází.

Autorka nezabíhá do detailů. Pokud byste tedy chtěli některou bylinku buď pěstovat, nebo si z bylinky v lékárně zakoupené uvařit čaj, bude lepší, když se pro získání podrobnějších informací obrátíte někam jinam. Často tu totiž chybí údaje, jaký má být poměr bylinek, jak dlouho se mají louhovat, zda je lze užívat dlouhodobě, … Každopádně jako odrazový můstek do světa „babičkovských mouder“ kniha docela dobře posloužit může.

Publikace je malá (formát cca A5) a poměrně útlá, má jen něco málo přes sto stránek. Navíc text na samotné straně zabírá jen cca dvě třetiny, zbývající třetina místa je vyhrazena pro hesla.

Také ne se vším, co Helena Vrábková předkládá, musíte souhlasit. Ne každý věří tarotovým kartám nebo tomu, že ze stromů může pomocí rituálu načerpat energii.

Ale i přes tyto drobné a nepatrné výtky stojí kniha jistě za přečtení. Díky odlehčenému stylu a jednoduchým větám je velmi čtivá a řada příhod čtenáři vykouzlí úsměv na tváři a zahřeje ho u srdíčka.

Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněli

Autorka: Helena Vrábková

Vydalo nakladatelství Motto

OBJEDNAT knihu Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněli

Doporučení:
Share

Napsat komentář