Melancholické a emočně vypjaté prózy Marie Pujmanové

pujmanova
Klasická česká literatura má mnoho tváří, tu temnou představují tři povídky Marie Pujmanové, nově vydané v jediné knize. Depresivní román a novely Pod křídly, Pacientka a Předtucha neztrácejí nic na své impozantnosti ani po tolika letech. Najde se však jen málo těch, kteří mají chuť pustit se do čtení trudomyslných, místy až bolestných textů.

Své tři výše zmiňované texty Marie Pujmanová sepsala v první polovině dvacátého století. Od té doby prošly mnohými úpravami, tu nejaktuálnější podobu si mohou čtenáři přečíst v souborném vydání těchto děl s názvem Pod křídly / Pacientka doktora Hegla / Předtucha, jež vydalo nakladatelství Host v roce 2012.

Novela Pod křídly vypráví o dívce z městského prostředí, jež neustále čeká na ženu, kterou kdysi zahlédla, a nyní stále doufá, že jednoho dne zaklepe na dveře bytu jejích rodičů nebo ji potká na ulici. Román Pacientka doktora Hegla zase odráží zoufalství ženy, která se rozejde s mužem pro ni příhodnějším jen proto, aby mohla být s doktorem, jehož pacientkou kdysi bývala. Jednoho dne se však ukáže, že její volba nebyla správná. Novela Předtucha je možná příběhem nejemotivnějším. Vypráví o sourozencích, jejichž rodiče odjeli na týdenní služební cestu. Jenže v den jejich odjezdu v rádiu ohlásí nehodu vlaku, který mířil právě na místo, kam měli v plánu jet i rodiče. Celou noc sourozenci žijí v nejistotě, nevědí, zdali rodiče právě tímto vlakem cestovali, jsou-li vážně zranění, nebo už po smrti.

Přívaly radosti i smutku, pocity bezmoci i úlevy, takové emoce jsou náplní všech třech autorčiných textů. Kromě toho zde najdete samozřejmě i lásku a obdiv, milostné vzplanutí i následné vystřízlivění. V jedné próze se střídaní pozitivní pocity s těmi negativními, v jiné není nic krom bezmoci a zoufalství, až v závěru vyvážené nadějí a štěstím. Společné všem textům je však melancholičnost, pochmurnost a jistá dramatičnost vrcholící s blížícím se koncem. Zatímco v próze Pod křídly se možná budete nudit, u Pacientky doktora Hegla zbystříte a při čtení novely Předtucha už budete v plném pozoru a v očekávání, jak se celá situace vyvine. Proč? Na to musíte přijít sami. Možná, že vám malá městská dívenka neučaruje tolik jako žena zmítající se mezi dvěma muži, jejíž osud však bude náhle potlačen osudem sourozenců prožívajících nejtemnější den v jejich životech. Ne proto, že rodiče možná zemřeli, ale protože to nevědí jistě. Nesplněné sny a nenaplněná láska není nic proti nejistotě, se kterou musí sourozenci bojovat. To je to nejhorší, co může člověka potkat.

Jestliže vás tedy nezaujmou první dva texty, buďte si jisti, že po přečtení třetího na knihu nejspíš nikdy nezapomenete. A přijdete na to, že Marie Pujmanová patří mezi klasiky české literatury naprostým právem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod křídly. Pacientka doktora Hegla. Předtucha

Pujmanová, Marie

Host, 2012

Napsat komentář