Známá zvířátka pokupě

ohrádka
Velice povedená kniha, která naučí malé děti rozeznávat zvířata. Čtenáři se zde dočtou, jaký zvuk jejich oblíbený tvor vydává, jak se jmenuje jeho mládě, co jí a kde žije.

Dílo sepsal kolektiv autorů. Vyšlo v nakladatelství CPress na konci srpna letošního roku a jmenuje se Ohrádka na zvířátka. Hlavní autoři Amanda Gulliver a Pat Hegarty spolu spolupracují poměrně často. V České republice již vyšla jedna jejich společná kniha. Je postavená na stejném principu jako Ohrádka. Obsahuje taktéž patnáct malých knížek

Jmenuje se Truhlička na první slovíčka a pomáhá dětem odhalit tajemství barev, tvarů i dopravních prostředků.
Amanda Gulliver je kromě spisovatelky také ilustrátorka. Většinu svých děl si proto o obrázky obohacuje sama. V tomto případě tomu není jinak. Všechny ilustrace, které v souboru naleznete, vytvořila ona. Pat Hegarty je taktéž spisovatelem, který píše pro děti. Oba autoři pocházejí z Velké Británie.

Každá z knížek se věnuje jednomu z poměrně známých zvířat. Nalezneme zde psa, koně, krávu, hada, včelu, tygra, slepici, lva, žraloka, ale také kočku, prase, tučňáka a v neposlední řadě opici, ovci a slona.

Děti tak hravě poznají jak domácí zvířata, tak i ta, která obvykle mohou potkat jen v zoo. Díky jednoduchému textu a krásným ilustracím se o nich dozví základní informace a snadněji si tak zapamatují jméno daného živočicha.

Texty jsou krátké a srozumitelné, většinou obsahují pouze jednu jedinou větu. Každá kniha je složená z pěti stran, kde je postupně zvíře představováno. Nejdříve se dozvíte, jak se dotyčný živočich jmenuje, dále co jí, kde se vyskytuje, jak se nazývá jeho mládě a jaký vydává zvuk. Tudíž opravdu jen ty nejzákladnější informace, které ale malým dětem bohatě stačí.

Knížky jsou poměrně malinké a jsou z tvrdého papíru, takže si je bez problémů mohou prohlížet i nejmenší děti. Obrázky jsou velice povedené, a tak dítě snadno pozná, co na kterém obrázku zvíře dělá. Může se tedy učit vlastnosti zvířat pouze prohlížením.

Doporučuji tuto publikaci všem rodičům, kteří svým ratolestem chtějí číst něco smysluplného, něco, co je při čtení jak poučí, tak i pobaví. Kniha zajisté rozvíjí dětskou fantazii a podněcuje je k dalším činnostem. Mám typ tento děl velice ráda. Je to přesně to, co prosazoval Jan Amos Komenský: škola hrou. A to oceňuji. Proč se něco učit složitě a nezáživně, když to jde jednoduše a zábavně?

Výběr zvířat mě poměrně překvapil. Čekala bych spíše zvířata běžnější než žralok nebo had. Ale autoři asi ví, proč vybrali to, co vybrali, a proto to rozhodně neberu jako zápor.

Publikace je vhodná především pro předškolní děti. Myslím si, že ty starší, kteří už umí číst samy, by se poměrně brzy nudily. Tyto děti už chtějí číst první příběhy, a ne se vracet v čase a poznávat to, co už ovládají.

Užijte si čtení se svými dětmi a vraťte se do let, kdy jste vy sami pronikali do kouzelného světa zvířat. Zajisté se pobavíte, a kdo ví, třeba se dozvíte něco zajímavého či dokonce nového.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOhrádka na zvířátka

Hegarty, Pat

CPress, 2012

Napsat komentář