Gruberova přednáška o čtení

rychločtení
Milovníky knížek, bez rozdílu věku či jejich oblíbeného žánru, bychom zcela jistě mohli rozdělit dle toho, jakou rychlostí jsou schopni přečíst text. Našli bychom tak čtenáře s průměrnou rychlostí, ale i čtenáře relativně pomalé, nebo naopak rychločtenáře. O tom, jak ovládnout rychločtení, jsem se snažila dozvědět z audioknihy Davida Grubera.

Na začátku mého poslechu byla chuť naučit se rychleji číst. A proč volit cestu tradiční – učit se z knihy? Vybrala jsem si tedy audionahrávku Rychločtení v kostce, kterou namluvil samotný autor David Gruber a Dagmar Milatová. Samotná volba interpreta tak navozuje pocit, že sedíte na jeho lekci.

Pokud byste Rychločtení v kostce chtěli zvládnout na jeden poslech, zabere to posluchači necelé dvě učební hodiny anebo, dle slov autora, jednu vysokoškolskou přednášku. Co tedy můžete a nemůžete od tohoto titulu očekávat? Hned v úvodu jste upozorněni, že tato audio učebnice neobsahuje cvičení a testy, jedná se tedy opravdu o jakýsi výklad, po kterém by student měl absolvovat seminář, na kterém bude vše procvičeno a v neposlední řadě, chcete-li srovnání s ostatními,  zhodnoceno testem. V sedmnácti kapitolách se posluchač dozví, jak se měří čtenářský výkon, rychlost čtení, chápavost textu, jak zvládat vyrušení při čtení, jaká je ideální velikost písma, sklon i barevný podklad textu. Učebnice poradí jak hledat v textu ztracenou souvislost a jaké volit přestávky. Všechny termíny a rady jsou probírány postupně v jednotlivých kapitolách. Pokud vše aplikujeme do praxe, mělo by to přinést posluchači schopnost číst a neztratit se v textu, což je potřebné v podstatě u všech bez rozdílu vzdělání i věku.

Pokud bych měla ohodnotit celou nahrávku, jsem z ní poněkud zklamaná. Z velké části to bude tím, že na počátku bylo velké očekávání. Dostalo se mi sice vysvětlení různých, pro mě dosud neznámých pojmů a seznámila jsem se se všemi dovednostmi rychločtenáře. Na straně druhé jsem opakovaně poslouchala, jak si mám koupit od Davida Grubera testy, software apod. Nemohu to mít samozřejmě autorovi za zlé, že chce posluchače seznámit s pomůckami, které pro své žáky připravil a které jsou vhodné pro dokonalé ovládnutí techniky rychločtení, ale nemohu se zbavit dojmu, že zakoupením audioknihy jsem se stala obětí komerčního nátlaku.

Pro koho je tedy Rychločtení v kostce vydané nakladatelstvím David Gruber – TECHNIKY DUŠEVNÍ PRÁCE určené? Z mého pohledu je to velmi dobré opakování pro někoho, kdo již prošel kurzem Davida Grubera a nestihl si třeba poznamenat vše pro něj důležité a potřebné do sešitu. A pro někoho, kdo má doma software na rozšíření zrakového rozpětí a další pomůcky a potřebuje již jen opakovaný „kontakt“ s autorem bez nutnosti cestovat na lekci. Zcela jistě bude přínosný i pro toho, kdo kurzem neprošel, a je tak talentovaný, že bez speciálního procvičení dovede uvést rady do praxe. V tom případě bude titul užitečný pro vzdělání a následné lepší uplatnění ve společnosti.

 

Audioknihu Rychločtení v kostce naleznete na www.audioteka.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRychločtení v kostce

Gruber, David

David Gruber, 2012

Napsat komentář