Fenomén svatba

historie svateb
Svatby byly, jsou a budou. Vydejte se s knižní novinkou na exkurzi do historie svateb a svatebních tradic. Poznejte, jak tomu bylo v dobách dávno minulých, a co se nám z obyčejů dochovalo do dnešní doby.

Kniha Historie svateb pojednává o tom, jak se ženili a vdávali naši předkové. Autorka Eva Jančíková se zaměřila na studium svatebních tradic, zvyků a obyčejů. V její publikaci se dočtete o historii jedinečné události v životě lidí od historie naší kultury po současnost. Zaměřuje se především na svatby konané v oblastech, ve kterých žili a dosud žijí Slované (tedy my). Okrajově nahlédne i do vzdálenějších krajů, ale opravdu jen zřídka.

Kniha je rozdělena do několika oddílů – Námluvy a zásnuby vás seznámí s předsvatebními zvyky. Některé z nich zanikly, jiné se dodržují dosud. Například rozdávání svatebních koláčků a rozesílání oznámení se dochovalo dodnes. Zatím je velmi neslušné oznamovat tuto životní událost e-mailem nebo přes SMS zprávu. Autorka sama dodává, že za chvíli i tento způsob bude zcela běžnou praxí… Nechybí ukázky svatebních oznámení z let 1942 a 1971. Oddíl Nevěsta, ženich, svatební hodnosti je pro samotný svatební obřad stěžejní. Kapitola nazvaná Svatební odívání, účesy, zkrášlování, úloha květin byla velmi zajímavá a nabitá informacemi. Obohatila mě například o fakt, že bílá barva byla až do 16. století barvou smutku. Svatební hostina pojednává o místech, kde se konala a co se podávalo za pokrmy. U tradiční české svatby hostinu zahájil vývar s játrovými knedlíčky a je tomu tak dosud. Jako zajímavost je uvedeno, že někde byla oblíbená i dršťková polévka. Na svatebním stole byly nejrůznější druhy masa podle zámožnosti rodin. Své místo měly i omáčky, v Polabí na přelomu 19. a 20. století to byla omáčka povidlová. Vrcholem svatby byla Svatební noc,  která je obsahem následujícího oddílu. Publikace je zakončena kapitolou pojmenovanou Svatby v budoucnosti, v níž se autorka zamýšlí nad důvody rozpadů manželství a zmiňuje i legislativu o registrovaném partnerství.

Spousta dobových fotografií a kreseb činí knihu ještě zajímavější. Ilustrační kresby vytvořila Anna Krčálová. Na obálce knihy naleznete svatební fotografii novomanželů z roku 1922. Další fotografie si můžete prohlédnout uvnitř publikace, a nechybí ani fotografie moderní těhotné nevěsty.

Kniha pro mě byla velkým přínosem. Obohatila mě o spoustu zajímavostí, o kterých jsem neměla ani tušení. U některých zažitých tradic jsem se zase dozvěděla jejich původ. Doporučila bych ji k přečtení všem, které zajímá historie naší kultury, a může být dobrým pomocníkem i pro vyučující dějepisu, kteří chtějí žákům zpestřit výuku.

Publikace vyšla v nakladatelství Epocha v Praze roku 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHistorie Svateb
Od nejstarších dob po současnost

Jančíková, Eva

Epocha, 2012

Napsat komentář