Co vše může stihnout jeden veterinář?

lekar dusi a zvirat
Trable muže mezi čtyřmi ženami, nevyléčitelného sukničkáře, váženého pana veterináře a otce dospívající dcery v jedné osobě líčí nový knižní román.

Iva Hercíková v sobě nezapřela autorku-profesionálku. Má za sebou dvacet dva románů a novel, dokonce i scénáře a rozhlasové hry. Všechny jsou úspěšné. Některé romány a povídky natolik, že byly dokonce zfilmovány.Z politických důvodů žila několik let v emigraci ve Spojených státech. Nikdy se však nevzdala českého občanství a psala česky. Po roce 1989 žila vždy několik měsíců v Praze, ale kvůli povolání svého muže se do České republiky vrátila definitivně až v roce 2000. Nyní je již bohužel po smrti. Její kniha Lékař duší a zvířat patří mezi čtivé a vtipné romány ze života. Některé epizody se mohly hlavnímu hrdinovi docela klidně přihodit. Přečetla jsem ji jedním dechem.

Richard je zvěrolékař. Zmítá se hned mezi čtyřmi ženami – bývalou manželkou, stálou milenkou, pubertální dcerou a příležitostnou mladou milenkou. A to dá jednomu muži pořádně zabrat. Jako zvěrolékař má spoustu možností se seznámit. K výše zmíněným čtyřem „stálicím“ se přidávají ještě různé aférky, takže hlavní hrdina je ve věčném časovém presu. Během roku absolvuje desítky výstav psů a jejich majitelky ho velmi rády vozí domů, aby si mohly s Richardem v klidu pohovořit o svých zvířecích miláčcích. Hned úvod knihy vás zavede do bytu jedné majitelky psa, manželky známého herce. O většinu žen by docela rád usiloval, kdyby ho ovšem v této aktivitě nepředběhly. A totéž platí i o zmiňované ženě – v průhledném oblečení, nemilosrdně rozhodnuté zažít s ním zajímavý večer. Richard má však důležitou schůzku. Slíbil, že přijde, i kdyby mělo jít o holý život zvířatům v celé Praze…Vykroutí se nějak, nebo zůstane? Jak nahlíží na jeho věčné aférky a milenky jeho dospívající dcera? To vše se dozvíte, pokud se rozhodnete přečíst si román Lékař duší a zvířat.

Protikladem k Richardovi je jeho bývalá manželka Jana – solidní žena se spoustou výborných vlastností, chytrá, čestná, se smyslem pro harmonii. Kvůli společné dceři se musejí vídat a domlouvat, jejich rozhovory jsou na úrovni manželů, kterým zůstal jediný společný bod, a to jejich dcera Katka, na jejíž výchově mají společný podíl. Richard touží, aby byla stále malou holkou pečující o zvířátka, ale tok času se bohužel nedá zastavit. O vtipné situace v tomto románu není nouze. Autorka líčí Richardův život s humorem, její vyprávění oplývá nesmírnou představivostí, a tak jsem se při čtení náramně pobavila.

Knihu bych rozhodně doporučila ženám, které mají rády vtipné, čtivé romány. Mnozí sukničkáři by se jistě v této publikaci také zhlédli. Při čtení jsem se příjemně uvolnila a přišla na jiné myšlenky, než jaké přináší každodenní shon.

Publikaci vydalo nakladatelství Motto v Praze v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLékař duší a zvířat

Hercíková, Iva

Motto, 2012

Napsat komentář