Mladý Winston Churchill

poručík Churchill v roce 1896
Čím vším musel jeden z nejvýznamnějších politiků 20. století projít, aby mohl vést Velkou Británii proti Hitlerovi? Aby dokázal správně odhadnout situaci, rozhodovat se a vítězit? Kde získal své zkušenosti?

Na tyto otázky vám odpoví nová kniha Carlo d’Este s názvem Válečný vůdce, Život Winstona Churchilla ve válce 1874 – 1945 I. díl, kterou vydalo na podzim 2012 nakladatelství Mladá Fronta.

Sám Churchill o svém životě mluvil jako o nekončícím filmu, ve kterém hrál hlavní roli. Celkem vzato to byla zábava. Neměl prý ani čas se otočit. Stejně se snaží jeho život popsat i historik Carlo d’Este ve své knize. Vypráví o Churchillovi jako o člověku, jeho vůdcovských schopnostech, zkušenostech, vítězstvích i prohrách. V centru pozornosti nejsou události 19. a 20. století, ale Churchill sám. Proto nečekejte, že si přečtete o dějinách válek nebo že zde najdete výčet událostí. Tato publikace je určena těm, kteří se zajímají o osobnost bývalého ministerského předsedy Velké Británie.

Churchill miloval vojáky už od dětství, válka a strategie ho fascinovaly. Jako dítě si vymýšlel své vlastní bitvy. Později poznal válku z mnoha úhlů pohledu a na vlastní oči viděl, jak dokáže být krutá. To nemůže říct každý státník a velitel, který posílal denně na smrt své muže. Bojoval v první světové válce a v dalších menších konfliktech, do kterých se zapojila jeho vlast. Přesto měl, když hrozila druhá světová válka, jasno. Na rozdíl od jiných politiků, kteří se dalšího světového konfliktu hrozili, on chápal, že je třeba bojovat. Sice nikdy nezískal vyšší vojenskou hodnost než podplukovníka, ale nakonec řídil vojenská tažení po celém světě a dokázal zvítězit nad Hitlerem.

Autor slibuje poutavý příběh, který bude čtenáře fascinovat a bavit. A svůj slib skutečně dodrží. Nicméně je třeba podle mého názoru dodat, že by mělo jít o čtenáře, který je poučen o dějinách 20. století a který se zajímá o vojenské dějiny. Jen tak má šanci pochopit sílu a velikost Churchilla a ocenit všechny přesahy tohoto díla. Těm, kteří se o druhou světovou válku zajímají delší dobu, knihu mohu doporučit, věřím, že zde najdou zajímavosti a podrobnosti, které dosud neznali, a že se u ní budou skutečně bavit. Už jen proto, že i když o Churchillovi bylo napsáno mnoho knih, jen málo z nich se mu věnuje jako vojákovi.

„Kdybych žil dva životy, byl bych vojákem a politikem, ale protože za mého času nebude žádná válka, budu politikem,“ cituje d’Este Churchilla. Trochu se mýlil. Nakonec se stal vojákem i politikem a jedním z těch, o nichž se budou psát knihy ještě v několika následujících staletích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVálečný vůdce
Život Winstona Churchilla ve válce 1874 - 1945

D'Este Carlo

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář