Dospělé pohádky do obou uší

Deoduši
Máte rádi pohádky Jana Wericha a při četbě vám chybí jeho charakteristický hlas? Nevěšte hlavu, právě pro vás tu jsou „knihy“ z audiotéky.

Na webu audioteka.cz si můžete vybrat z řady knižních titulů, načtených různými interprety, a proměnit si tak klasický čtenářský zážitek v prožitek poslechový. Můžete tak „číst“ ušima. Kam si dané stáhnete, zůstává na vás – jestli zvolíte MP3 přehrávač či mobilní telefon nebo budete poslouchat u běžné práce na počítači.

Já jsem si vybrala méně známé bajky a pohádky pro dospělé s názvem Deoduši v přednesu autora Jana Wericha, které vydalo nakladatelství Supraphon v září letošního roku. V roce 2010 vyšla k šedesátému výročí vydání pohádkového souboru Fimfárum kniha Deoduši. A protože některé texty byly nalezeny ve zvukových archivech v interpretaci autora, došlo i k vydání audioknihy.

V ní uslyšíte bajky O orlech a hovniválech a O zasloužilém vrabci, příběh Za šťastnou lásku bas a pohádku O žlutém mužátku. To celé doplňuje několik bonusů – anekdot v podání mistra.

Bajky jsou dovedně vypointované a obě pojednávají o tom, že velcí nesmí podceňovat a přehlížet ty malé a že ti malí mají své prostředky, jak se zviditelnit. Nepatrný uražený tvor, jakým je hovnivál umí napáchat spoustu zla a vrabec může být velkým přítelem i zarytým nepřítelem.

V příběhu o zamilovaných basách, který věnoval Jan Werich basistovi Jaroslavu Královi, zase pochopíte, že i hudební nástroj může mít duši. V podtextu zaznívá i trpký tón o fungování tehdejší společnosti, v níž Werich tvořil. Ale nebyl by to on, kdyby tu válku s blbostí, která se, jak víme, nedá vyhrát, neskončil s humornou nadsázkou.

Pohádka O žlutém mužátku je na audioknize rozdělena do pěti kapitol. Začátek o třech vojácích mi připomíná Tři veterány, další část zase zkazku Boženy Němcové Neohrožený Mikeš. Nejde ale o „vykrádání“. V podání Jana Wericha má příběh jinou, modernější náplň. A ač jde o pohádku, tak pro děti bych ji vzhledem k některým výrazům moc nedoporučovala. Inu, již v podtitulu stojí, že jde o „dospělé pohádky“.

Celkově se mi poslech charakteristického hlasu Jana Wericha moc líbil. Vždycky potěší a pohladí po duši jeho příjemná intonace laděná mistrovským herectvím. On opravdu totiž jen nečte, nedeklamuje monotónně text, ale hraje, pohrává si slovy a nechává je vyznít v jejich plném smyslu. Posluchač tak nejen slyší, ale i rozumí, co tím chtěl autor říci.

Pohodový poslech mi pokazily dvě věci. Jednak naprosto příšerná kvalita zvuku u příběhu O zasloužilém vrabci, jednak rozdělení pohádky O žlutém mužátku do jednotlivých částí. U prvního možná stálo za zvážení, zda text v takovém stavu vůbec zařadit. Jistě chápu, že jde o dobový nekvalitní záznam, ale autor výběru se měl zamyslet, zda tak nepokazí celkový, jinak výborný dojem. Druhá věc může působit potíže neznalému posluchači, který netuší, že jednotlivé díly patří k sobě. Stačí si je ale zadat do přehrání v playlistu naráz a problém je pryč.

Pokud máte chuť se zaposlouchat do nezapomenutelného hlasu a pobavit se svérázným humorem, který nakopne, ale i potěší, určitě si audioknihu Deoduši nenechte ujít!

 

 

Knihu Deoduši naleznete na stránkách www. audioteka.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeoduši

Werich, Jan

Supraphon, 2012

Napsat komentář