Rozhovor s Irenou Obermannovou k vydání knihy Panoptikum české

panoptikum
Loni touto dobou vrcholil skandál kolem Tajné knihy, v níž Irena Obermannová popsala svůj vztah s Největším Čechem, nápadně připomínajícím bývalého prezidenta. V nové knize líčí příběh spisovatelky, která kvůli skandálu kolem své knihy přestane mít schopnost používat slova a začne mluvit pozpátku. Její psychoterapeutka usoudí, že není potřeba léčit ji, ale její psaní…

Kdy a proč jste knihu začala psát? O tom, že ji napíšete jste začala mluvit hned na podzim loňského roku, když se strhla mediální smršť po Tajné knize.

Po celou dobu skandálu jsem si dělala poznámky. Dělám si je celý život, v čím obtížnější životní situaci se nacházím, tím jsou hustší. Pomáhají mi dobrat se nějaké smyslu, proč se věci dějí, někdy i smyslu mého života. A většinou je v nějaké podobě následně použiju pro knížku nebo pro scénář. Takže ani tentokrát to nebylo jiné. Ovšem tentokrát jsem vůbec netušila, jak mám se zápisky naložit, jak ten příběh uchopím. Nakonec jsem na to přišla při návštěvách mé psychiatričky. A proč jsem o tom chtěla napsat? Protože to je závratný a výmluvný příběh. Hodně lidí se mě ptalo, proč to znovu píšu, proč se z toho, co se dělo nepoučím a nepíšu opatrněji. Odpovídala jsem jim, že jsem se poučila. A proto píšu neopatrněji.

 

Kdy jste četla všechny ty články, které v knize Panoptikum české citujete – hned nebo až s nějakým odstupem? Jaké to bylo pročítat si je třeba po půl roce?

Některé jsem bohužel četla hned, jiné mi schovávala rodina do krabice, že až budu zdravá. Takže ty nejhnusnější jsem četla až teď v létě. Už jsem se neklepala, připadaly mi jen strašně hloupé a zlé. Ale to čtení bylo pro mě přínosem – zjistila, že už jsem opravdu v pořádku. Také jsem kvůli Pantoptiku musela číst znovu všechny ty bláboly, co jsem četla  na podzim a v zimě. A měla jsem nad nimi už jiné pocity, někde jsem se dokonce smála, nad některými jsem si říkala – proč jsem z toho byla tak špatná? Vždy’t jsou to pitomosti. Ovšem některé mě budou mrzet už navždycky, zvláště od lidí, kteří byli mými kamarády.

 

V Tajné knize jste identitu postav úzkostlivě tajila, tady ne – proč?

Čeští novináři Tajnou knihu zvulgarizovali a vítězoslavně odkryli, kdo je v ní kdo, místo aby odkrývali jiné věci. Mým literárním přesvědčením až dosud bylo, že knihy mají usilovat o  všeplatnost a tedy nejsou nutná konkrétní jména, protože jde o příběh, který by měl být srozumitelný i na Marsu. Ovšem po tom, co se dělo, jsem v případě Panoptika změnila názor. Vždy se řídím tím, co si žádá příběh. Tentokrát si řekl o větší konkrétnost.  Panoptikum české je o naší společnosti, která je pokrytecká, prolhaná a nemocná. Je to příběh spisovatelky, která po skandálu kolem své knihy přestala mít schopnost používat slova a začala mluvit pozpátku. Navštěvuje terapeutku, která usoudí, že není potřeba léčit spisovatelku, ale její psaní. Učí se znovu psát. A mluvit popředu. Tedy konkrétně.

 

Jaké postavy tvoří české panoptikum? Překvapil vás někdo svojí reakcí na Tajnou knihu, kterou byste bývala nečekala?

Ano, překvapilo mě několik lidí, kteří buď pod vlivem mediálního humbuku změnili na knihu názor, nebo přesto, že se jim kniha líbila, odmítli to veřejně říct. To mi bylo hodně líto, ale konkrétněji se k tomu vyjadřuju v knížce.

 

Nikdy jste nezalitovala, že jste Tajnou knihu napsala?

Ne, nikdy ani na vteřinu.

 

Zdroj: Albatros Media

Doporučení:
Share

Rozhovor s Irenou Obermannovou k vydání knihy Panoptikum české - DISKUZE

Počet reakcí: 17
  1. humhejova napsal:

    Dobrý den
    dnes 21.10.2015 jsem obdržela výhru.
    Moc děkuji.
    Humhejová

  2. ZdenaZ napsal:

    děkuji za knihu hřebec která dnes dorazila děkuji

  3. Hojaro napsal:

    Dobrý den.
    Dnes došla kniha Šťáva z prostaty. Děkuji.

  4. zurekpetr napsal:

    Dobrý den,
    vyhraná kniha Teď už tě vidím dorazila v pořádku. Díky moc
    Petr Žurek

  5. Hojaro napsal:

    Dobrý den.
    Před měsícem (soutěž byla ukončena 13.9.) jsem vyhrál knihu Šťáva z prostaty. Zatím mně nepřišla. Mám ještě naději?
    Děkuji.

  6. Zuzina26 napsal:

    Dobrý den, dnes mi přišla kniha Okamžik všeho z nakladatelství Host. Velmi děkuji.

  7. renda4141 napsal:

    Dobrý den. Kniha Odhalené emoce dnes v pořádku dorazila. Děkuji. :-)

  8. Irena Poláková napsal:

    Nevím, jestli se trefím tam, kam jsem chtěla, ale vyhrála jsem knihu Povíš mi to?. Strašně děkuji, je úžasná.

  9. Josef napsal:

    Dobrý den, asi 3 poslední dny mi nechodí upozornění o překonání mnou tipovaných soutěžních hlasů.
    Děkuji za odpověď.

  10. ALk napsal:

    Dobrý den psali jsme si ohledně vyhrané knížky která jěště nedorazila a psal jste že zjistíte chtěla jsem se zeptatjak to vypadá jedná se o knížku Osudné spojenectví děkuji

    • Jiří Glozar Jiří Glozar napsal:

      Dobrý den,

      odpovídám a omlouvám se současně i druhému výherci roque. Příslušný PR manažer nakladatelství Mladá fronta byl v posledních dnech mimo kancelář a o rozeslání/nerozeslání výher tak zatím nemáme žádné zprávy. V pondělí bychom však již odpověď dostat měli. Předpokládám, že k odeslání výher ještě nedošlo, i přesto, že zprávu o tom, že v nejbližších dnech rozeslány budou, jsme dostali již 14. září.

      • Jiří Glozar Jiří Glozar napsal:

        Dobrý den,
        tak jsme konečně dostali odpověď z nakladatelství Mladá fronta. Moc se omlouvají, všechny ten den objednané knihy nebyly odeslány. Přislíbili rychlou nápravu. Snad se tedy v nejbližších dnech dočkáte.

  11. vantuch napsal:

    Vážení,
    obal knihy PANOPTIKUM ČESKÉ,
    je stejný jako na knize Vladimíra Párala- DEKAMERON 2000
    ANEB LÁSKA V PRAZE !!!!!!!!!!!!

  12. vantuch napsal:

    proč jste ukradla obal knihy panoptikum české,
    PÁRAL – Dekameron 2000 ?????????

  13. Mojmír Pazdera napsal:

    Tak někdy tajně sním, že se mi podaří mít možnost hovořit s lidmi, na kterých si něčeho cením, nebo si jich vážím, aniž je osobně znám. Nevím proč, jsou to převážně ženy. U paní Ireny bych asi potvrdil, že existuje přátelství mezi mužem a ženou za podmínky, že předcházel intimní vztah. Prostě ta chvilka proběhla a nemusí se pak již nikdy opakovat. To ale budoucímu přátelskému vztahu nevadí. Zda jít s touto zkušeností na trh, je otázka jiná. A to autorka zakusila. Mé přání asi nebude splněno, ale proč o něm alespoň nesnít.
    Mojmír

Napsat komentář