Vařte společně se svými dětmi

zampiony.jpg
Blíží se oslava a nechcete mít na stole tradiční šunkové chlebíčky a kupované brambůrky ze sáčku? Udělejte si vlastní chipsy a další dobroty!

Na pultech některých knihkupectví vás možná zaujala, stejně jako mě, publikace netradičního formátu 243×170 mm nazvaná Dětské laskominy z ovoce a zeleniny. Vyšla v nakladatelství CPress v Brně roku 2012.

Na začátku knihy je přehledně seřazený obsah a poté slovo autorů, jimiž jsou Pavla Šmikmátorová, Libor Drobný, Lukáš Němeček a Tomáš Tichý. Následuje dvojstrana, na níž je zobrazeno šestero druhů přípravy jídel – smažení, pečení, dušení, grilování, pražení a vaření. Ke každému z nich náleží jeden vtipný obrázek Libora Drobného a krátký popisek. Stejné schéma (obrázek s krátkým popiskem) je i u další dvojstrany – šestero nebezpečí, číhajících v kuchyni, jako jsou například ostré nože či horký hrnec. Na další dvě strany umístili autoři šest kuchyňských pomocníků – robota, ruční šlehač, kuchyňskou váhu, minutku, ponorný mixér a kráječ na chleba. Opět s nezapomenutelnými obrázky. Jelikož je kniha určena také malým kuchařům a kuchařkám, shledávám toto představení důležitým.

Kniha pokračuje dvojstranou, na níž autoři dětem vtipnou formou, pomocí dvou protichůdných obrázků, ukazují, jak se mají u stolu chovat a co je naopak nevhodné. Děti se tak seznámí s pěticí důležitých zásad správného stolování. Následuje stěžejní část publikace a tou jsou zdravé recepty. Autoři je přehledně rozdělili na recepty z ovoce a ze zeleniny. Celkem jich zde najdete 24.

Některé recepty jsem s dětmi hned vyzkoušela, takže mohu posoudit, nakolik jsou vhodné pro vaření samotných dětí, jak nám chutnaly a zda se vyskytly v jejich realizaci nějaké problémy.

Recepty jsou nafoceny krok za krokem, což je velké plus. U každého je vtipně nakreslen jeden druh zeleniny nebo ovoce, u nějž je napsáno, čím je pro lidský organismus prospěšný. Zkoušela jsem s dětmi upéct citronové čtverečky a plněné žampiony. Samozřejmě záleží na tom, jak staré máte děti, což autoři nijak blíže nespecifikují. Já jsem mladšímu školákovi a ještě mladší dcerce musela hodně pomáhat. Pokud by vařila dvanáctiletá slečna, možná by zvládla uvařit podle návodu i sama. Důležité je, že se nám podařilo vyrobit chutné pokrmy, které se na talíři dlouho neohřály. Pokud budeme čekat návštěvu, tak některý z těchto receptů určitě použijeme. Fotografie u článku zachycuje plněné žampiony, na kterých jsme si pochutnali.

Jeden fakt ale musím bohužel vytknout – v knize se používají u receptu na pruhované jednohubky formičky na jednohubky. Je zde uvedeno, že jsou k sehnání v domácích potřebách. Ačkoliv jsem je sháněla, nikde je neměli. Tento recept budeme tedy muset vynechat. I přes tento nedostatek je kniha se svými recepty použitelná jako zpestření jídelníčku a oživení stolu při domácích oslavách. Mohu ji tedy vřele doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDětské laskominy z ovoce a zeleniny
Zdravé recepty nejen pro malé kuchaře a kuchařky

Šmikmátorová, Pavla

CPress, 2012

Napsat komentář