Osudy slavných

romantici
Kdo by neznal jména, jako jsou Byron, Shelley či Keats? Slavní básnící, kteří svým umem okouzlili svět, se vám teď představí v jiném světle.

Kniha, která nese název Mladí romantici, vypráví o osudech básníků 19. století. V České republice ji vydalo nakladatelství Metafora v polovině roku 2012.

Autorkou je anglická začínající spisovatelka Daisy Hayová. Ta získala doktorát z anglické literatury v Cambridgi. V současné době působí na St. Antony College v Oxfordu. Žije v Londýně a tímto dílem začíná svou kariéru.

O básnících jsme se všichni učili ve škole. Získali jsme o nich základní informace, jako kdy se narodili, kdy zemřeli a co napsali. O jejich životě jsme ale nevěděli zhola nic. Tato kniha vám proto přináší příběhy slavných. Vypráví o osudech, láskách, tvorbě i zklamáních. Zkrátka vám dává možnost dozvědět se o nich něco víc. Nabízí vám, abyste nakoukli do soukromí a udělali si tak obrázek o tom, jak žili.

S novinářem Leighem Huntem se podíváme do vězeňské cely, kam byl uvězněn za své názory, které prezentoval ve svých novinách. Tento autor nám dokáže, že se rozhodně nevzdá jen tak, a své noviny hodlá vydávat i za mřížemi. Jeho snaha se vyplatí a týdeník Examinér se stává jedním z nejoblíbenějších v zemi. Po návratu do normálního života nastanou problémy. Hunt není schopen normálního života. Bojí se lidí, a tak si vytváří ve svém domově izolovanou společnost.

Lord Byron nás vezme na útěk spolu se svou mladičkou milenkou Mary a její nevlastní sestrou Jane. Společně cestují zuboženou Evropou a ve své mladé nerozvážnosti neposlouchají rady svých blízkých.

Percy Bysshe Shelley se projeví jako marnotratný a neschopný partner, který se sice touží starat o své děti, ale už není schopen jim dát to, co by opravdu potřebovaly.

Osudy těchto mužů jsou opravdu zajímavé a spletité. V mnohém se ale podobají životům normálních lidí. Oni se sice stali slavnými a váženými básníky, ale stále zůstali obyčejnými lidmi.

Také měli své problémy, ale prožívali taktéž krásná období zamilovanosti a štěstí. Pojďme se tedy vypravit po stopách, které v našem světě vyšlapali. Vyslechněme si historky těch, jež s nimi trávili mnoho času. Podívejme se na místa, kde tvořili, žili a kam utíkali.

Zajímavé jsou určitě také osudy lidí, kteří se s těmito básníky setkali, a svým způsobem ovlivňovali jejich tvorbu. Je to různá škála lidí – od dětí, přes rodinu, milenky až k blízkým přátelům, věřitelům či vydavatelům. Každý přispěl svou troškou do mlýna a nějak se na životě těchto mužů podepsal.

Kniha je psaná formou vyprávění. Přirovnala bych ji k historickému románu, jenž je založený na faktech a předkládá skutečnost takovou, jaká byla. Ač bylo dílo chváleno, ráda bych mu vytkla drobnost, která ale může pro někoho znamenat dost. Když jsem se k této knize dostala, očekávala jsem, že bude napínavá a vyprávění bude mít spád, ale není tomu tak. Je spíše utahaná, skáče od jednoho k druhému a nevytváří moc dobrý celek. Ocenila bych spíše, kdyby se autorka zaměřila na menší počet lidí. Chvílemi jsem se totiž ztrácela a zaměňovala postavy.

Věřím však, že si dílo své příznivce najde. Přeji mu proto hodně štěstí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMladí romantici

Hayová, Daisy

Metafora, 2012

Napsat komentář