Víte, co se děje, zatímco spíte?

zatímco spíš
Pokud máte v domě vrátného, po přečtení této knihy zřejmě vyměníte zámky. A možná se také začnete před usnutím koukat pod postel.

Knihu s názvem Zatímco spíš napsal Alberto Marini a v letošním roce ji vydalo nakladatelství Argo. Alberto Marini je znám spíše jako filmový scénárista a tato kniha je jeho debutem. Napsal ji na základě stejnojmenného scénáře, podle kterého vznikl snímek Zatímco spíš. Kniha se však od filmu liší prostředím, ve kterém se odehrává, a stejně tak byly upraveny i postavy. Společné však mají napětí a zvráceného hlavního „hrdinu“.

Cillian, ústřední postava, působí jako normální, trošku smutný, třicetiletý chlapík, který je vrátným na Upper East Side v New Yorku. Děj začíná jeho běžným ránem. Vzbudí se vedle krásné dívky u ní v bytě. Jako každé ráno ho přepadne záchvat úzkosti a běží na střechu domu, kde hraje svou ruskou ruletu. Vyjmenovává si vždy tři důvody, proč skočit a skoncovat se životem a tři důvody, proč zůstat na živu. Tohle ráno opět převážily důvody, proč neskočit, a Cillian se chystá zasednout do recepce domu. Ke všem nájemníkům je velmi milý a potkává se i s dívkou, u které strávil noc. Avšak ta se k němu chová hezky, přesto nijak důvěrně. Nejde však o to, že by jejich vztah byl tajný, ale o to, že slečna o něm nemá ani tušení. Cillian, který má klíče od všech bytů v domě, se k ní každou noc přikrade, čeká pod postelí, dokud se nevrátí a neusne. Pak ji uspí chloroformem a podniká své zvrácené choutky. Naplňuje ho totiž pouze lidský smutek a bolest. Ovšem nikoliv bolest fyzická. A proto ubližuje každému nájemníkovi malými a nenápadnými skutky. Nejvíce se zaměří na onu dívku, Claru, která se věčně směje, a jen tak jí něco náladu nepokazí. To bere Cillian jako výzvu a jeho cílem je vymazat jí úsměv z tváře. Jestli se mu to podaří, se dozvíte na konci této napínavé knihy.

Zatímco spíš je psychologický thriller, u něhož od začátku nenávidíte hlavní postavu. Současně je ale příběh knihy vyprávěn z pohledu Cilliana, a proto mu postupem času začnete možná i trochu fandit. Nejde o nijak lekavou knížku, ale jsou v ní chvíle napětí, kdy si uvědomíte, že snad ani nedýcháte, jen čekáte, jak to dopadne. Cillian je naprosto záporná postava, je to zrůda, která nesnáší lidi a jejich štěstí. Nebaví ho život a jeho jediným důvodem, proč ještě neskočil je, že ho baví zahrávat si s lidskými osudy a působit jim bolest, ze které se následně raduje. Jeho práce je pro to jako stvořená. Avšak oproti jiným podobným postavám je rozdíl v tom, že Cillanovi se příčí fyzické násilí. V knize tedy nenajdete krvavé scény, jak se často stává, ale spíše pomalý psychický nátlak. Zajímavá je i postava malé holčičky Ursuly, která jako jediná tuší, co vrátný dělá, a tak s ním začne hrát hru.

Albertu Marinimu se v jeho prvotině povedlo zkombinovat prvky hororu a thrilleru, ovšem bez zbytečné krve a lekavých scén. Stejně dobře se mu podařilo vyprávět knihu tak, že netušíte, co se stane dál, a pokaždé vás překvapí, jak je možné, že je to ještě zvrácenější. Pokud máte rádi podobný žánr, tak vám knihu doporučuji k přečtení. Určitě se nebudete nudit a přečtete ji se zatajeným dechem.

Ukázka z knihy

Vstal a šel do pokoje pro hosty pro krabici s myšmi. Každou vypustil v jiné místnosti. První v Clařině ložnici, druhou v kuchyňském koutě. Poslední v obýváku pod gauč. Všechna tři zvířátka reagovala stejně. Našla si nejbližší skrýš a zmizela z dohledu. Pak Cillian prohlédl Clařinu kabelku. Našel v ní taštičku z lékárny s mastí na popáleniny. Proto nešla po návratu domů do koupelny namazat se svými obvyklými krémy. „Nevadí,“ zašeptal Cillan; stříkl do nové masti injekční stříkačkou tři kapky chemikálie. „Všechno se dá vyřešit.“ Sedl si na okraj vany a pomalu přimíchával do šamponů, gelů a krémů žíravinu. (s.118)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZatímco spíš

Marini, Alberto

Argo, 2012

Napsat komentář