Galerie českých herců

111nejHercu_uvodni
Každého milovníka českého filmu láká osud českých hereckých hvězd. Marie Formáčková je zkušenou autorkou a spoluautorkou desítek knih o populárních osobnostech. Mezi nejznámější osudy, které zpracovala, patří příběh Heleny Růžičkové, Zity Kabátové, Josefa Dvořáka či Petra Novotného.

V její knize 111 nejmilovanějších českých herců najde čtenář medailonky oblíbených herců několika hereckých generací. Od Theodora Pištěka, Františka Filipovského, Vladimíra Menšíka a Václava Postráneckého přes Vladimíra Javorského, Jiřího Langmajera, až po nejmladší generaci zastoupenou Jiřím Mádlem.

Marie Formáčková úvodem:

„Sto jedenáct nejlepších? Sto jedenáct největších? Sto jedenáct nejvýraznějších? Těžko určit, co je v tak niterné a veskrze subjektivní profesi, jakou je herectví, změřitelné a porovnatelné s ostatními. Snad by se dalo říct – sto jedenáct nejmilovanějších. Láska se sice také nedá nijak změřit, ale aspoň o ní nikdo nepochybuje…“

Osudy jednotlivých herců jsou seřazeny abecedně (Abrhám Josef až Zindulka Stanislav), na úvod každého medailonku je vždy celostránková karikatura umělce, doplněná samozřejmě o celé jméno a datum narození, případně i úmrtí, a nějakou zajímavou glosou nebo úvahou, kterou řekl přímo herec nebo nějaký kolega o něm.

Horníček Miroslav:

„Nic na světě není pro všechny, všecko je jenom pro někoho, a hlavně že pro každého je tu něco.“

Landovský Pavel:

„Člověk tím, co dělá, musí vždycky něco říct, ne tou hrou, ne tím textem, ale sám sebou, něco co ví, co bezpečně ví, a když to nevíš, tak to nemůžeš říct, i kdybys byl sebegeniálnější.“

O umělci se také dozvíte, z jaké rodiny pochází, popř. nějakou zajímavost z dětství, jak se dostal k divadlu, herecké začátky, jeho další aktivity, výčet nejznámějších filmových, divadelních a televizních rolí. Nechybí ukázky z rozhovorů a tolik oblíbené „střípky“ z osobního života. Dočtete se například, že lamač ženských srdcí Josef Abrhám uvažoval o dráze evangelického faráře, Josef Bek se narodil jako nedonošené dítě a museli ho doma „dopékat“ v troubě, Vladimír Javorský ovládá pět jazyků, Josef Kemr měl o jedenáct let starší manželku, Radovan Lukavský přežil nejen svou ženu, ale také syna, Petr Haničinec byl čtyřikrát ženatý a jeho druhou manželkou byla představitelka princezny se zlatou hvězdou na čele Marie Kyselková, čtyřikrát ženatý byl také Josef Dvořák a Ladislav Frej, jednou z jeho manželek byla Evelyna Steimarová… Na konci většiny životních příběhů je nějaká zajímavá černobílá fotografie.

Kniha jako taková galerie českých herců by neměla chybět v knihovničce žádného filmového milovníka, kterého ovšem čeká malé zklamání, protože v ní nenajde jednoho z nejmilovanějších princů Pavla Trávníčka, ani populárního herce s krásným hlasem Miroslava Moravce a spoustu dalších opravdu milovaných (Jiří Štěpnička, Petr Štěpánek, Jan Skopeček…). Naopak zařazení Jan Budaře, Tomáše Matonohy, Jiřího Mádla…, herců sice poměrně populárních, ovšem teprve na začátku herecké cesty, mi připadá předčasné. Celkem nudný a nedůležitý se zdá být výčet filmových rolí, který samozřejmě nemůže být u herců, kteří takových rolí ztvárnili desítky, kompletní (Pištěk Theodor – hrál v osmdesáti němých, sto sedmdesáti zvukových filmech, vyjmenováno je kolem šedesáti).

Myslím, že plusem pro knihu jsou již zmiňované karikatury umělců od Petra Vyorala. Některé více, jiné méně zdařilé, ale myslím, že celkem vtipné.

Samozřejmě nás také zajímá, jestli se chystá 111 nej… hereček. Uvidíme.

 

111 nejmilovanějších českých herců

Autor: Marie Formáčková

Ilustrace: Petr Vyoral

Vydalo nakladatelství XYZ

OBJEDNAT knihu 111 nejmilovanějších českých herců

Doporučení:
Share

Napsat komentář