Anatomie duchů potěší spíše milovníky detektivek než hororu

988901_27010756
Zajímavá zápletka s nečekaným rozuzlením v příběhu odehrávajícím se v ponuré atmosféře konce osmnáctého století. Přijmete pozvánku do tajemné minulosti?

Andrew Taylor napsal již přes dvacet románů, za které si právem vysloužil i mnohá ocenění. K nejvýznamnějším patří cena CWA Historical Dagger Award, již získal za knihu Malý Američan, která mimochodem vyšla před několika dny v nakladatelství Argo. Zde byl vydán i titul Anatomie duchů, jehož děj zasadil autor do Cambridge, kde rovněž studoval.

A právě sem, do Jeruzalémské koleje, přijíždí John Holdsworth, aby se zabýval nejasnými okolnostmi, jež přivodily ztrátu paměti Frankovi, synovi lady Anny Oldershawové, který se tu učí. Podle tvrzení Franka se měl setkat s duchem. A Holdsworth je zřejmě jediný člověk, který jeho tajemství dokáže rozluštit. Na základě vlastních myšlenek a osobní tragédie sepsal knížku, ve které pojednává právě o postavách duchů. Budou mu ale jeho znalosti a zkušenosti postačovat k tomu, aby vyšetřil, co stojí za údajnou Frankovou „nemocí“, když vedení koleje není zrovna příliš přístupné pro detektivní práci, a vše navíc komplikuje ještě nalezená mrtvola mladé ženy? Podaří se Holdsworthovi objasnit situaci, i když mu na paty šlape zřejmě velmi mocný a obávaný Spolek svatého Ducha?

I přestože obálka knihy, její název i anotace naláká asi více příznivce hororového žánru, nadšeni budou hlavně ti, kteří hledají detektivní román s komplikovanou zápletkou i řešením, kdy je vrah odhalen skutečně až na posledních stránkách. Přesně takový je tento titul Andrew Taylora. Název Anatomie duchů si totiž až po jeho přečtení vyložíte správně. Jedná se o kvalitní četbu, při níž budete napjati v očekávání dalšího děje.

Autorovi se podařilo nejprve skvěle vykreslit tehdejší atmosféru zapadlých londýnských uliček, aby čtenář poznal hlavního hrdinu a jeho rodinnou tragédii. A stejně pokračuje i v přiblížení dění na uznávané studentské koleji. Právě tyto popisy předčí i samotnou detektivní část, která se chvílemi může ztrácet pod nánosem emocí. Je to ale jen pouhé zdání, neboť autor neupadá do stavu, kdy by chtěl čtenáři sebrat jeho napětí a vnutit mu pouze nádech doby. Pro vyřešení zápletky je totiž nutné skloubit oboje. K rozluštění případu musí čtenář pochopit právě myšlení lidí, kteří tehdy žili, je to klíč k vyřešení zapeklité situace, která stojí před Holdsworthem, jenž je v podstatě neustále pronásledován sny přibližujícími mu smrt manželčinu i jejich dítěte. A tyto myšlenky jsou vzápětí vystřídány vášnivými momenty, kdy touží poznat blíže ženu, pro kterou pracuje. Jako by chtěl autor prohlédnout myšlenkové pochody člověka trpícího obrovskou osobní ztrátou a bolestí, se kterou se nedokáže pořádně vyrovnat. A stejně tak se v podobné míře zaměřuje i na postavy další, především pak na Franka, který skrývá prozatím nepoznanou tvář.

Jednotlivé osoby vykresluje v barvách, jež jsou typické pro to, jakou pozici tehdy zastávaly. Věnuje se jim důsledně včetně propracovaných detailů osobního života. Ostatně, je to pro příběh důležité, stejně jako ponoření se do atmosféry světa tohoto století ovládané bojem o moc a strachem o svůj život a opovržení, jež může nastat při sebemenší společenské chybě.

Andrew Taylor se může chlubit skvělým stylem, který pohltí až do závěrečného rozluštění složité hádanky. Jen čtenář to bude mít o něco komplikovanější, protože jednoduchost rozhodně nepatří k Taylorově Anatomii duchů. A to že děj plyne v lehčím duchu, je opět pouhým klamem, který v sobě skrývá i odvrácenou tvář nejednoho z nás…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnatomie duchů

Taylor, Andrew

Argo, 2012

Napsat komentář