Příchod hlásí policejní inspekce

2-skotsko-edi

Kontinentální Evropa má středobod zrodu nejmrazivějších detektivek ve Skandinávii, ta ostrovní pak ve Skotsku. Že by to bylo podnebím? Drsná a nehostinná krajina, již si zamilují jen silní lidé, možná podněcuje fantazii tvůrců kriminální literatury.

Jedním z představitelů skotských autorů, kteří k nám v poslední době vtrhli, je Ian Rankin. Narodil se v roce 1960 v hrabství Fife, kam s oblibou zasazuje i děj svých románů. S postavou inspektora Rebuse vydal již osmnáct románů, za něž dostal řadu ocenění. Dalším jeho hlavním hrdinou je inspektor Malcom Fox, pracující na policejní inspekci. A právě druhou knihu případů pro „strážce strážců“ s názvem Dokonalá vražda nyní vydalo nakladatelství BBart.

Malcom Fox je součástí týmu inspektorů, kteří dohlížejí na práci policie. Pokud přijde nějaká stížnost či obvinění, oni zahájí vyšetřování. Je to povětšinou kancelářská práce, s níž se nikomu nezavděčí. Policisté členy inspekce potkávají neradi, obyčejní lidé, včetně rodinných příslušníků, v nich vidí ty, kdo nejsou schopni objasňovat opravdové zločiny. A šéfové chtějí výsledky. Kde je ale vzít, když všichni mlčí a kryjí jeden druhého? Stejný je i počátek případu v městečku Kircaldy. Policista Paul Carter stíhaný za zneužívání žen tvrdí, že jde o spiknutí, jeho kolegové mlčí a vyšetřování blokují. Do toho se po okolí ozývají teroristické výbuchy a strýc obviněného – Alan Carter, sám vysloužilý policejní inspektor, je zastřelen. Prý sebevražda, ale Malcom tomu nevěří. Ví, že se Alan snažil pátrat po jedné neobjasněné nehodě z roku 1985. Komu byl nebezpečný? Zabil ho opravdu Paul propuštěný na kauci, jak se snaží dokázat policie? Malcom se rozhodne pátrat na vlastní pěst a vytahuje na světlo skříňového kostlivce Skotské nacionální strany. Proč zemřel její řečník Francis Vernal? Kam se poděla jeho krásná milenka? Kde je teď nejradikálnější člen Hawkeye, který měl na starost atentáty a ozbrojená přepadení? Jak je možné, že Alana Cartera zabil někdo nelegální zbraní, která byla před lety roztavena v peci? Vše ukazuje na propojení policie s nacionalisty. Není to příliš vysoká a nebezpečná hra? Malcom je jako buldok, přes všechna varování se řítí do záhuby…

Přiznám se, že nemám moc ráda konspirační romány. Tajemství, která ač rozluštěná, nemohou vyjít na světlo, protože by otřásla světem mocných. Ian Rankin ovšem téma pojal velice racionálně a hlavně čtivě. Pokud se pročtete prvními stranami, zaháčkuje vás tak, že už musíte dojít až na konec. Seznámíte se s krajinou Skotska, jeho obyvateli, historií i současností. Možná vás překvapí, stejně jako mě, kolik separatismu je v jednotlivých částech Velké Británie. Navíc vše proplétají umě napsané dialogy, v nichž je cítit špičkování i humor. Do toho vás autor vede i do soukromí svého hrdiny, poznáte jeho nezaměstnanou sestru i nemocného otce, o něhož se snaží svým dílem starat. Máte možnost okouknout hrdinu ze všech stran a součastně se více dozvíte o Skotsku samém.

Detektivní román, který má šanci zabojovat i proti vlně severské literatury, otvírá nová a neotřelá témata. K tomu přidejte zasvěcený překlad z pera Jitky Fialové a máte knihu jako stvořenou na prázdninové čtení nebo pro dlouhé zimní večery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokonalá vražda

Rankin, Ian

BB/art, 2012

Napsat komentář