Pohádkové vaření s půvabnou knihou v knihkupectví Barvič

HrneckuVar
Knižní trh nabízí mnoho kuchařek i pohádkových knih. Setkali jste se ale s knihou, která by obojí spojovala? Právě s takovou pohádkovou kuchařkou se minulé úterý mohly seznámit děti, které zavítaly do Klubu moudré sovy v Knihkupectví Barvič a Novotný.

Známé české dětské autorce Ivoně Březinové vyšla koncem minulého roku v nakladatelství Artur pohádková kuchařka s názvem Hrnečku vař! Najdete v ní převyprávěné klasické pohádky (jako například O koblížkovi, O Budulínkovi, Sůl nad zlato, …). Za každou následuje jeden recept, který s pohádkou tématicky souvisí. Atraktivitu knihy zvyšují i nádherné ilustrace Heleny Zmatlíkové. A právě s touto netradiční kuchařkou se hravou formou seznámili rodiče i jejich děti, kteří navštívili tradiční úterní Klub moudré sovy.

Jako obvykle na děti čekalo čtení pohádek i tvoření. A nesměla chybět ani netradiční výuka receptu.

Snad každý ví, co to je sekyrková polévka. Pro připomenutí – vařil ji Honza v pohádce Honza málem králem. Dětem bohužel tento neobvyklý název polévky nic neříkal, ale nevadilo – zkusily si jak takovou polévku uvařit. Na papír si nejprve nakreslily sekyrku a vystřihly ji. Poté s koordinátorkou Klubu, slečnou Miroslavou Čechovou, vařily polévku. A povídali si o tom, kdo doma mamince pomáhá vařit či co se do jídla dává a co ne (aby to nedopadlo, jako když pejsek s kočičkou pekli dort).

Další pohádka, se kterou se seznámily, byla O parohaté princezně. Během čtení pohádky si malí neposedové mohli kreslit, ostatní jen tiše poslouchali.

Poté se z dětí staly Červené Karkulky. Jejich úkolem ale nebylo donést babičce bábovku, ale teprve ji mamince pomoci upéct. Bohužel, maminka doma neměla žádné potřebné suroviny, a tak děti chodily do improvizovaného obchodu a nosily mamince na papírcích nakreslené hrnky cukru, oleje či mouky, vajíčka a další potřebné suroviny. Vše lepily na papír, takže při odchodu si s sebou mohly odnést i základní recept na bábovku.

Hodina vyhrazená setkání uplynula rychle. Kdo chtěl, mohl jít domů, nebo si poslechnout ještě poslední pohádku – o tom, jak šlo vejce na vandr. A pak už se opravdu všichni zbývající rozloučili.

Chcete-li i vy navštívit Klub moudré sovy, můžete. Setkání se konají pravidelně v úterý v knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici č. 26 v Brně. Začátek akce je v 16 hodin a účast je zdarma, jen je potřeba dítě nahlásit, například přes internetový formulář či prostřednictví mailu ctemeradi@barvic-novotny.cz.

Aktuální program naleznete na internetových stránkách Klubu – čteme rádi. Během letních prázdnin se uskuteční následující setkání:

  • 31. července, Strakaté pohádky

Strakaté pohádky pocházejí z pozůstalosti Františka Nepila. Psal je nejspíše na začátku sedmdesátých let a doposud nebyly nikdy vydány. K souboru, který připravoval autor, přidaly editorky další čtyři pohádky, které vznikly zhruba ve stejné době a byly uveřejněny v dětských časopisech. Potěšte se vyprávěním o tom, jak v jednom království rozbitá splachovací nádržka málem způsobila popravu instalatéra, co se stane, když děti nedojídají jídlo na talíři, když se dva překrásní rodiče bojí, že se jim narodí dítě a nebude se jim podobat, či když dojde k tomu, že si lidé vymění kůže. Velké i malé čtenáře spolehlivě potěší autorův nenapodobitelný jemný humor a nadhled, s nimiž nově pojednává osvědčené pohádkové náměty. Pro děti od 5 let.

  • 7. srpna, Mařenka už říká Ř

Vynikající publikace zaměřená na dětskou komunikaci od speciální pedagožky a logopedky Ester Staré a ilustrátora Milana Starého, autorů úspěšných knih Žežicha se neříká a Žvanda a Melivo. Bohatě ilustrovaná knížka dobře poslouží rodičům a učitelům k ověření úrovně výslovnosti a vyjadřovacích schopností mladších dětí. Hravé rozšiřující úkoly z oblasti grafomotoriky, zrakového rozlišování, početních představ i logických úvah jsou vhodné nejen pro předškoláky. Děti se seznámí se všemi písmeny české abecedy, naučí se řadu nových básniček, budou vyprávět příběhy podle komiksového scénáře, zahrají si hru a popovídají si o různých tématech, která jim nabídnou nápadité ilustrace. Úkoly nemusí mít jediné správné řešení. Jsou spíš záminkou k rozhovoru, vyjádření názoru. Hlavním cílem knihy je především se dobře a hezky česky bavit. Kniha vychází v edici Políčko, určené dětem, rodičům i učitelům. Pro děti od 4 let.

  • 21. srpna, Detektivní kancelář Lasse a Maja

Víte, kdo je to detektiv? Ne? Detektiv je vlastně něco jako policista, jen nenosí uniformu. Pozoruje a sleduje podezřelé osoby, fotografuje a dívá se dalekohledem. A nakonec dopadne zločince. Někteří detektivové nepracují přímo u policie, ale mají svou detektivní kancelář. Takovou si založili i dva kamarádi ze školy Lasse a Maja v malém švédském městečku Valleby. Po ulicích vylepili plakáty, na kterých stálo, že přijmou každý nebezpečný úkol. A vzrušující detektivní případy se brzy začaly jen hrnout! Pro děti od 8 let.

  • 28. srpna, Domalovánky

Holky a kluci – určitě všichni rádi malujete, kreslíte i domalováváte a v žádném případě se nechcete nudit! V této knížce si můžete podle libosti domalovávat, dokreslovat, vybarvovat nebo dotvářet obrázky jen a jen podle vlastní fantazie. Najdete v ní spoustu zábavných „domalovánek“: Můžete domalovat květiny na záhonku, hlavičkám rozpustilé tvářičky, barevné ryby do rybářské sítě, dozdobit motýlkům křídla, dokreslit předměty a záclonky v oknech domů a prádlo na prádelních šňůrách, domalovat a vybarvit závodní auta, věže, věžičky a hradní opevnění, domalovat postavičkám klobouky a spoustu dalšího… Potřebujete jen tužky, pastelky, fixy nebo barvičky a pak už jen čárejte, dělejte koružky, čárky, tečky, puntíky, vymalovávejte plochy a domalovávejte co hrdlo ráčí. S touto knížkou se opravdu nebudte nikdy nudit! Pro děti od 5 let.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrnečku vař
Pohádková kuchařka

Březinová, Ivona

Artur, 2011

Napsat komentář