Cestujeme do Itálie

Itálie
V knihkupectví si můžete pořídit dalšího knižního průvodce z řady Rough Guides, s kterým se tentokrát vydáte do Itálie.

Nakladatelství Jota v roce 2012 vydalo další z průvodců řady Rough Guides, tentokrát s názvem Itálie. Na 1155 stranách se seznámíte s celou Itálií včetně přilehlých ostrovů Sicílie a Sardinie.

Jako všechny průvodci z této řady, tak i tento začíná barevnou mapou, která nás orientuje v tom, kde se nacházejí nížiny a kde najdeme hory a kopce, jaká moře se nacházejí okolo a kde vůbec Itálie leží. Následují obecné informace, kam se vydat a kdy, a samozřejmě nechybí ani nejzajímavější místa z celé země. Dozvíte se také, jak se do Itálie dopravit, co jíst a pít, kde se ubytovat nebo jaké svátky se v Itálii slaví. Pak už je průvodce rozdělen celkem na sedmnáct oblastí – Piemont a Valle d´Aosta, Ligurie, Lombardie a jezera, Tridentsko-Horní Adiže, Benátky a Benátsko, Furlandsko-julské Benátsko, Emilia-Romagna, Toskánsko, Umbrie, Marky, Řím a Lazio, Abruzzy a Molise, Kampánie, Apulie, Kalábrie a Basilicata, Sicílie a Sardinie. V každé této části se dozvíte, kde se můžete ubytovat, kam se můžete jít najíst a co byste při návštěvě této oblasti rozhodně neměli vynechat. Nechybí informace o historii ani současnosti a ještě se podrobněji seznámíte s jednotlivými zajímavými místy, která se v daném regionu (městě) nacházejí.

V závěru, opět jako u všech předchozích průvodců ze zmíněné řady, si můžete přečíst něco o dějinách této země, seznámit se například s výtvarným uměním, italskou literaturou nebo kinematografií, architekturou a dokonce i se slavnou italskou mafii.

Není vynechán ani malý slovník nejpotřebnějších slov, slovních spojení a vět, které byste mohli při návštěvě Itálie využít.

Na 1155 stranách opět převládá text, obrázky v takovéto „bichli“ opravdu zanikají. Kromě barevné mapy, jednatřiceti nejzajímavějších míst, italských jídel a italské kopané se v publikaci žádné barevné fotografie nenacházejí. Neuškodilo by dát alespoň ke každému regionu jednu či dvě barevné fotografie s krátkým popiskem zobrazujícím nekrásnější místa.

Čtenáři i (potenciální) cestovatelé jsou tak ochuzeni o místa, která jsou v průvodci vykreslována v nejlepším světle. Někdo si kupuje průvodce jen proto, že pociťuje zálibu v jejich čtení, bez toho, aniž by někdy danou zemi navštívil, proto jsou dle mého fotografie nebo ilustrace důležité. A za cenu, za kterou se knižní průvodce prodává, si jistě čtenář zaslouží to nejlepší.

Avšak i v tomto případě průvodce poslouží cestovateli, který jezdí takzvaně na blind a ještě neví, kudy se kam dostat a kde se ubytovat nebo najíst. Pro ty, co mají rádi vše naplánováno do posledního dne a přes cestovní kancelář, poslouží dobře jako výchozí bod pro vybírání výletů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeItálie
Turistický průvodce

Jota, 2012

Napsat komentář