Vražedná láska

vrazednasplatka-nahled
Každá součástka má svou mez, za níž může dojít k její destrukci. Stejně tak člověk, je-li dlouho udržován v napětí, může doznat změny. Zhroutí se, stane se apatickým, nebo vybuchne. Škody mohou být nedozírné…

Mezi autory české detektivky se v roce 2020 svojí prvotinou Tři opice přidal David Urban (*1973). Tehdy šlo o povídky, od té doby mu vyšla i řada románů – Rozsudek smrti (2021), Hra o přežití (2022), Déjá vu (2023) a letos v dubnu k nim přibyl i příběh s názvem Vražedná splátka.

Na kraji Prahy je nalezeno hořící auto. Po jeho uhašení se uvnitř najde spálená mrtvola. Na první pohled nelze říci, zda jde o muže, či ženu. Před kriminalisty z oddělení vražd se tak rýsuje velmi obtížné pátrání po pachateli, který nezanechal žádné stopy.

David Urban pracuje celý život u kriminálky, a tak jeho popisy vyšetřovacích postupů působí velmi důvěryhodně a přesvědčivě. Na druhou stranu je skutečně dobrý vypravěč, proto se nemusíte bát nudných popisů. Naopak – má schopnost čtenáře vtáhnout do děje, nechat ho nahlížet i do soukromého života kriminalistů, jejich myšlenek, nadšení z nových stop i propadů při uvíznutí ve slepé uličce.

Pravdou však bylo, že i negativní šetření detektivy posouvalo blíž k cíli. Vyšetřování případu se podobalo rozplétání klubka zamotaných nití, kdy ty špatné se musely odstranit, aby zůstala jen jedna neporušená. (str. 83)

Ukazuje na těžký život žen v mužském kolektivu i na snadnou manipulaci s pravdou. Jeho hrdinové jsou z masa a kostí. Můžete nahlédnout, jak se se zvýšenou mírou stresu, jež přináší jejich povolání, vypořádávají právě policisté. Mají nějakou mez, za níž přestanou zvládat svou profesi?

Obrazy smrti mu dlouhé dny zůstávaly vypálené za zavřenými víčky, když šel večer spát. Pocit, že už tuhle práci nechce dělat, v něm sílil každý den. (str. 15)

Co vede pachatele k páchání trestné činnosti? Co z obyčejného člověka udělá vraha? Můžeme to vůbec pochopit?

Vražedná splátka byla mým prvním setkáním s Davidem Urbanem, ale určitě ne posledním. To, že za svá díla stihl posbírat snad veškerá literární ocenění, která pro detektivní literaturu u nás máme (Cena Jiřího Marka, Ceny České společnosti Agathy Christie, Ceny České společnosti Sherlocka Holmese) a byl nominován i na cenu Magnesia Litera, to rozhodně není náhoda. Čtivých, dobře propracovaných detektivních příběhů, které současně vypadají jako skutečné, moc není. A právě to se Davidu Urbanovi povedlo.

Pokud máte rádi například Případy prvního oddělení, pak vás bude bavit číst i příběhy z pera kriminalisty Davida Urbana. Můžete začít třeba s jeho novinkou Vražedná splátka, kterou vydalo nakladatelství Kalibr.


Knihu Vražedné splátka vydalo nakladatelství Kalibr a můžete ji zakoupit například v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražedná splátka

Urban, David

Kalibr, 2024

Napsat komentář