Podmořské dobrodružství

komiks_Ariel
Máte doma začínající čtenářku a chcete jí pořídit knihu, kterou by dokázala sama přečíst? Dobrou volbou by mohl být třeba komiks.

A my vám dnes jeden představíme: jde o Ariel: Kouzlo svítící perly z edice Můj první komiks. Podle názvu odhadnete, že hlavní hrdinkou je mořská víla Ariel. Chlapečky tedy komiks nejspíš neosloví, ale většinu holčiček určitě ano. Já jsem komiks pořídila šestileté dceři, která se právě učí číst. Hledala jsem tedy knihu, která ji na první pohled zaujme. A vyprávění ve formě komiksu se ukázalo jako skvělá volba. I pouhé prolistování příběhu ji díky obrázkům hned navnadilo na čtení. Ariel patří mezi její oblíbené animované hrdinky, takže jsem předem věděla, že tématem jí komiks bude blízký.

Ariel žije se svými šesti sestrami a otcem Tritonem na dně oceánu. I podmořský svět se však občas ocitne v ohrožení… Ariel a její sestry čeká obtížný úkol: dokáží zastavit temnou kletbu, která pohlcuje barvy v království Atlantika?

Moc se mi líbí zpracování komiksu. Ještě před samotným vyprávěním se nachází několik stran s důležitými informací. Nejprve se malé čtenářky seznámí se všemi hlavními hrdiny: s Ariel a jejími sestrami Adélou, Alanou, Andrinou, Agátou, Aristou a Attinou, s králem Atlantiky Tritonem, s pomocníkem krále Tritona krabem Sebastianem, s Arieliným nejlepším kamarádem Šupinkou a také se záhadnou mořskou vílou jménem Koral a zlým mořským vílákem Adamarem. Všechny zmíněné postavy mají na začátku svůj profil se základními informacemi a charakterovými vlastnostmi.

Poté následuje vysvětlení, jak s knihou pracovat. Pro nejednu holčičku možná půjde o první setkání s komiksem – stejně jako u nás, takže tento návod oceňuji. Dcerka zjistila, že komiks se skládá z jednotlivých panelů a každý panel vypráví kousek příběhu. Dozvěděla se, že panely musí číst zleva doprava a seshora dolů a že promluvy postav se nacházejí v tzv. bublinách. A ocásek na konci bubliny vždy směřuje k hrdinovi, který zrovna mluví. Nechybí ani vysvětlení slov v obdélníku, tzv. titulku.

Oficiální věkové doporučení zní: pro děti od 5 do 8 let. A já souhlasím. Texty jsou psané jednoduchým a srozumitelným jazykem a forma obrázkového vyprávění malé (začínající) čtenářky osloví. Dcera se dlouho těšila, až sama bez problémů dokáže přečíst celou knihu. Díky tomuto komiksu z nakladatelství Egmont se jí to podařilo.

Knihu Ariel: Kouzlo svítící perly vydalo nakladatelství Egmont a zakoupit ji můžete na Albatrosmedia.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDisney – Ariel: Můj první komiks
Kouzlo svítící perly

Egmont ČR, 2024

Napsat komentář