Láska, nebo… láska?

Panna_orel_nebo_laska-nahled
Zamilovali se na první pohled, jenže do stejné dívky. Kdo z nich ji má pozvat na rande? O tom rozhodne hod mincí…

Dříve se tomu říkalo „románky pro dívky“, nyní knihy o prvních láskách patří do kategorie young adult, nicméně obsahově se prakticky nic nezměnilo – stále v nich jde především o zachycení světa teenagerů, jejich objevování vzájemné náklonnosti, střet s odmítnutím a hledání vlastní identity. Americká autorka Jennie Wexler ve své románové prvotině Panna, orel, nebo láska?, kterou u nás v půli února vydalo nakladatelství Cosmopolis, přináší zrovna takový příběh. Přesto, nebo možná právě proto, stojí za přečtení.

Sedmnáctiletá Stevie celý svůj dosavadní život nedobrovolně strávila na cestách. Sotva si někde našla kamarádky, už se s rodinou stěhovali jinam. Její otec je totiž trenér amerického fotbalu a musí jít za prací k týmu, s nímž se mu podaří uzavřít smlouvu. A s ním putuje po „štacích“ celá jeho rodina. Teď musí Stevie začínat v úplném zapadákově a jediné, co ji drží, aby se nehroutila, je hudba. Hned první den v nové škole se na zkoušce orchestru seznámí se dvěma kamarády Drewem a Shanem. Neví však, že si kvůli ní tato nerozlučná dvojka málem vjela do vlasů – oba ji totiž touží pozvat na rande! A aby zažehnali rvačku, hodí si mincí o to, kdo ji bude moct pozvat na rande. Která strana padne? Ustojí jejich kamarádství lásku k jedné dívce?

Musím říct, že ač už věkem dávno nejsem cílová skupina tohoto typu čtení, přesto mě kniha zaujala. Nepřináší totiž jen jeden příběh, ale hned dva. Co by se stalo, kdyby padla panna, stejně tak, jak by to proběhlo, kdyby padl orel. Taková hra na „co by, kdyby“… Kdyby vyhrál ten druhý, mohlo vše skončit jinak? Nebo by příběh zákonitě dospěl ke stejnému závěru? Může náhoda poručit skutečné lásce? A co je cennější – přátelství, nebo láska?

V podstatě autorka ukazuje na problémy současné mladé generace, která je leckdy zvyklá soudit své okolí jen podle profitu, který nabízí. Proto, že je tvůj rodič tím, čím je, budu s tebou zadobře, naopak toho, koho „nepotřebuji“, protože z něj žádný prospěch pro mne nekouká, přehlížím, či si na něm vybiju svůj vztek. Do určitého věku být středem pozornosti i bez vlastních zásluh může člověka těšit, ale v určitou chvíli to začne spíš obtěžovat. Má mě ten druhý rád skutečně, nebo po mně jen „zase něco chce“?

Hledání vlastní identity není jednoduché a mnohdy je provází množství karambolů a bloudění ve slepých uličkách. Někdy to bolí a někdy si možná ryzost přátelství uvědomíme, až o ně přijdeme. Ne, román Panna, orel, nebo láska? není jednoduchou červenou knihovnou, v níž jde jen o první polibek. Nabízí množství otázek a možná i pár odpovědí. To proto, aby čtenáři nepřehlíželi, co mají přímo před nosem, a nehnali se za něčím, co se možná ukáže být jen pouhou chimérou…

Kniha také zdůrazňuje potřebu komunikace mezi dospívajícími, a mezi nimi a rodiči. Na většinu trápení se totiž dá najít řešení, pokud problém automaticky nevygraduje do konfliktu. Což se většinou bohužel stává…

Začtěte se tedy díky třem vypravěčům (Stevie, Drew a Shane) do románu Jennie Wexler, který se tváří jen jako milostný příběh, ale přináší mnohem víc.


Knihu Panna, orel, nebo láska? vydalo nakladatelství Cosmopolis a zakoupit ji můžete na Grada.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanna, orel, nebo láska?

Wexlerová, Jennie

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář