Historické zastavení

pro-milovniky-historie
Dnes vám představíme pět knih, které potěší milovníky historie. Seznámíte se s Adlétou Arpádovnou, poznáte záliby císařovny Sisi, zavzpomínáte na konec války v západních Čechách a odhalíte nejen dějiny městečka Krakowiec, ale i tajemství, která skrývá Kreml.

Pokud máte rádi historické romány české autorky Oldřišky Ciprové, můžete se začíst do jejího nejnovějšího příběhu s názvem Adléta Arpádovna: Mezi láskou a spravedlností.

Mladá Adléta Arpádovna je provdána za knížete Soběslava. V Čechách tou dobou kníže soupeří o trůn se svým bratrem, Adléta je proto odvezena do bezpečí na uherský dvůr svého bratrance krále Štěpána. Když dojde na králově dvoře k vraždě, pouští se spolu se Štěpánem do vyšetřování. Jakmile se to Soběslav dozví, chce Adlétu odvézt pryč. Ta je však vrahovi na stopě a nechce volit mezi láskou a spravedlností.

Adléta Arpádovna

Mezi láskou a spravedlností
Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-062-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Adléta Arpádovna vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Adlétin otec se po měsíci násilného vystěhování vracel na Stoličný Bělehrad. Byl to muž s důstojnou postavou a hrdým pohledem a vypravil se plný naděje a víry v rodinnou loajalitu na setkání se svým bratrem Kolomanem, které právě on inicioval.
Měl smíšené pocity, přesto věřil, že jsou schopni se s bratrem domluvit.
Vzal s sebou jen pár ozbrojenců, šestiletého synka Bélu s chůvou Idou a manželku – chtěl bratrovi Kolomanovi ukázat soudržnost rodiny.
Přes všechny předchozí spory a napětí, které mezi ním a Kolomanem vládlo, pevně doufal, že najdou společnou řeč a vyřeší neshody. Trůn byl jenom jeden, přesto byl Almoš přesvědčen, že právoplatným dědicem je on a Koloman jeho nárok nakonec uzná.
Už večeře konaná na Almošovu počest však ukázala, že tak jednoduché to nebude. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Divadlo a četba, to byly dvě lásky nadějné plzeňské autorky Oldřišky Ciprové, než se sama pustila do vlastní tvorby. Po studiích na Západočeské univerzitě účinně skloubila své herecké působení s psaním knih na historická témata. Ráda si vybírá náměty z dávné historie, ale zajímají ji také mezilidské vztahy a city. Kromě historických románů (např. Vládkyně Vikingů, S cejchem ďábla či Dívčí válkapíše také knihy pro děti a mládež (např. série Ema a jednorožec, Vlk a já, Mazlivý pejsek atd.).

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Zajímá vás život Alžběty Bavorské zvané Sissi – rakouské císařovny a manželky císaře Františka Josefa I.? Pak si nenechte ujít další knihu Dagmar Beňakové s názvem Záliby císařovny Sisi. Tentokrát se dozvíte, čemu se císařovna věnovala ve svolném čase.

Rakouská císařovna Alžběta byla ženou mnoha tváří a talentů. Dodnes fascinuje svým citem pro módu a budováním kultu krásy, ale také provozováním zálib, jež byly pro ženy té doby neobvyklé, ať už šlo o sport (především jízdu na koni, plavání, šerm či pěší turistiku), cestování nebo učení se netradičním cizím jazykům.

Odbornice na Sisi Dagmar Beňaková vám tentokrát představí nejrůznější koníčky císařovny – jak ty notoricky známé, tak i ty, o kterých se moc nemluví: malování, psaní básní, sběratelství, nákupní mánii a mnohé další.
Dozvíte se vše o Alžbětiných nejmilovanějších společnících – koních a psech – a zavítáte též na spiritistické seance, jichž se císařovna často účastnila.

Záliby císařovny Sisi

Autorka: Dagmar Beňaková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-247-1264-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Záliby císařovny Sisi vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Své jezdecké vášně se Alžběta nechtěla vzdát ani v těhotenství. Její umíněnost často vedla ke konfliktům především s tchýní. Provokativně působilo, když v nepřítomnosti manžela během války v severní Itálii jezdívala do Prátru jen v doprovodu svého štolby Holmese. Realitě unikala také mnohahodinovými vyjížďkami do míst daleko od Vídně. I dnes se hipoterapie aplikuje k uklidnění centrální nervové soustavy, pouze s tím rozdílem, že koně obvykle kráčejí, kdežto nervózní Alžběta potřebovala k dobourání stresu divoký cval. (str. 12–13)

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorce

JUDr. PhDr. Dagmar Beňaková, Ph.D., LL.M., vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a rovněž Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor německá a rakouská studia). Absolvovala řadu zahraničních pobytů, během nichž se věnovala právu, historii i cizím jazykům. Nyní pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky. V minulosti externě vyučovala na Právnické fakultě a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.
Pod svým rodným příjmením (Černá) publikovala jednu monografii, celou řadu článků v odborných časopisech a příspěvků ve sbornících a kolektivních monografiích. Jeden z příspěvků vyšel také pod jejím současným příjmením. Ve volném čase se věnuje hlavně své rodině, četbě a cestování.
Již od dětství putuje po stopách císařovny Alžběty Rakouské, zvané Sisi. Stejně intenzivně sbírá a studuje veškerou dostupnou literaturu o císařovně, a to nejen v češtině, ale především v němčině, dále v angličtině, francouzštině, maďarštině, italštině a španělštině. Od svých vysokoškolských studií také k tomuto tématu vyhledává v archivech a knihovnách primární prameny. Napsala knihy Toulky po stopách císařovny SisiZa sluncem po stopách císařovny Sisi a Dopisy od Sisi.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Historik Bernard Wasserstein si knihou Městečko na kraji dějin vynahradil celoživotní neuspokojenou zvědavost ohledně svých kořenů. Otcova rodina totiž pocházela z městečka Krakowiec, jehož neznámé dějiny nyní prostřednictvím zmíněné knihy odhalí i vám.

Historik Bernard Wasserstein se před desítkami let rozhodl odhalit neznámé dějiny malého města na dnešní Ukrajině nedaleko Lvova, odkud pochází jeho rodina. Krakowiec, obyčejné městečko v polsko-ukrajinském pohraničí, kterým se přehnaly politické bouře a vojska mocností, má pohnutou a dramatickou historii. Velmocenské zájmy, o kterých se učí v dějepise, však nezachycují osudy obyčejných lidí, což autor napravil. Napínavá pouť stoletími politických a náboženských konfliktů, kdy se Haličí prohnala vojska kozáků, Turků, Švédů, Rusů a Poláků, končí až v současnosti. Krakowiec zažil nadvládu Poláků, Rusů, Habsburků i Čechoslováků, nacistů a Sovětského svazu. Ze slávy v letech osvícenství zbyly jen trosky nádherných zahrad zámeckého paláce. A dnes se Krakowiec opět octl ve víru dějin, když z Ukrajiny utíkají lidé před válkou. Městečko na kraji dějin čtivou a záživnou formou zprostředkovává téměř encyklopedické množství informací a haličský Krakowiec díky této knize jako fénix vstává z popela historie.

Městečko na kraji dějin

Autor: Bernard Wasserstein
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-305-4
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Městečko na kraji dějin vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

V brzkých ranních hodinách 28. září 1938 dorazila k bytu na Neue Friedrichstrasse 72 berlínská policie, hlasitým bušením probudila spící rodinu a hledala Bernharda (Berla) Wassersteina. Zkontrolovali jeho doklady a předali mu dopis z policejního prezidia v Berlíně, ve kterém stálo, že musí do 24 hodin opustit území Třetí říše. Pokud příkazu neuposlechne, bude následovat násilná deportace. Jeho syn Abraham (říkali mu Addi), tehdy sedmnáctiletý student, obdržel stejný dopis s tím, že Říši musí opustit i on. Na sbalení věcí dostali pár minut. Měli dovoleno vzít si každý jeden malý kufr, trochu jídla a ne víc než deset marek v hotovosti (tehdy zhruba čtyři americké dolary). (str. 21)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Bernard Wasserstein je hostující profesor moderních židovských dějin na Univerzitě Ludwiga Maxmiliána v Mnichově, dříve působil na Chicagské univerzitě, Glasgowské univerzitě, Brandeisově univerzitě, Oxfordské univerzitě a Sheffieldské univerzitě. Je členem Britské akademie. Narodil se v Londýně, nyní žije v Amsterdamu. Napsal knihy The Secret Lives of Trebitsch Lincoln (cena CWA Gold Dagger za literaturu faktu), On the Eve: The Jews of Europe Before the Second World War (Mezinárodní knižní cena Jad Vašem), Barbarism and Civilization: A History of Europe in Our Time a další.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Vzpomínky na konec války v západních Čechách v neobvyklé formě: to je komiks Roll out the barrels. Výtvarně zachycené svědectví pamětníků byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Jedenáct vzpomínek na konec války v západních Čechách, jak je zachytili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity.

O konci války v západních Čechách vyšlo za posledních třicet let mnoho knih, které toto téma nahlédly v nejrůznějších souvislostech. My jsme ze svědectví pamětníků zaznamenaných v databázi Paměť národa vybrali rozmanité střípky, které skládají křehkou mozaiku, jež nemá být kronikou plnou faktů.

Položili jsme vedle sebe vzpomínky z Plzně i z venkova. Čechů i amerických a belgických vojáků. A nezůstalo jen u vzpomínek na poslední dny války. Naopak: koncem války to vlastně jen začíná. Kinematograf paměti se točí dál a přidává střípky z let padesátých, šedesátých i osmdesátých.

To vše jsme pak vložili do rukou mladé generace a nakreslení komiksů svěřili studentům Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. A tak si přes časovou propast tří čtvrtin století podali ruce dnešní a tehdejší mladí lidé. Propojili jsme včerejšek se zítřkem.

Komiksy vytvořili studenti ateliéru Komiks a ilustrace pro děti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni pod vedením Marie Kohoutové: Kateřina Buriánková, Lucie Dynterová, Katsiaryna Karolik, Lenka Košutová, Lachasso Nguyen, Ondřej Malina, Tomáš Pánek, Katarína Rybárová, Karolína Vilímovská, Tomáš Vrba, Philip Ward.

Roll out the barrels

Vzpomínky na osvobození
Autorka: Kristýna Plíhalová a kolektiv

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-257-4373-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Roll out the barrels vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Kristýna Plíhalová (*1985) vystudovala DAMU, obor dramaturgie. Načerpané vědomosti uplatňuje při tvorbě komiksů, které se věnuje více než jednu dekádu. Komiksy jí vycházejí pravidelně v různých časopisech. V krátkých komiksových příbězích, které publikuje na sociálních sítích, zaznamenává nejrůznější dobrodružství svých dětí. Ilustrovala řadu knih pro děti a mládež a svými schopnostmi přispívá k tvorbě dětských pořadů České televize. Pokud nekreslí pracovně, kreslí si jen tak pro radost. Pokud nekreslí, maluje. Pokud nemaluje, sní o barvách, linkách a bublinách.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Kreml je srdcem Moskvy a vlastně i celého Ruska. Hradby tohoto místa ukrývají mnoho tajemství – některá z nich však můžete objevit i vy! Pusťte se do aktualizovaného vydání knihy Tajemství Kremlu.

Ke kolika spiknutím, zločinům a zradám došlo uvnitř červených zdí moskevské pevnosti? Od revoluce byla symbolem Sovětského svazu, který založili Lenin s Trockým, upevnil Stalin, vedli Chruščov a Brežněv, rozložil Gorbačov a do jisté míry obnovil Putin. Kolik stínů, dohadů a tajemství dosud zůstává ukryto za hradbami Kremlu?
Nové vydání zahrnuje i informace týkající se rusko-ukrajinského konfliktu.

Tajemství Kremlu

Staletí slávy, lží a hrůzovlády
Autor: Bernard Lecomte
Přeložila: Lucie Čapková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-135-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Tajemství Kremlu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Naryškin věděl, že k útoku na Ukrajinu má dojít za tři dny a že právě schválil šílené rozhodnutí svého šéfa. Jako člověk nejlépe informovaný o tom, co se děje za hranicemi Ruska, ovšem také věděl, že si to Ukrajinci nenechají líbit a že blesková válka na Ukrajině, o které rozhodl Putin, nebude tak snadná záležitost… (str. 1)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Bernard Lecomte je francouzský novinář, blogger a spisovatel.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAdléta Arpádovna
Mezi láskou a spravedlností

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeZáliby císařovny Sisi

Beňaková, Dagmar

Grada, 2024

zobrazit info o knizeMěstečko na kraji dějin

Wasserstein, Bernard

Jota, 2024

zobrazit info o knizeRoll out the barrels
Vzpomínky na osvobození

Plíhalová, Kristýna – kolektiv

Argo, 2024

zobrazit info o knizeTajemství Kremlu
Staletí slávy, lží a hrůzovlády

Lecomte, Bernard

Alpress, 2024

Napsat komentář