Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. dubna 2024

nenechte_si_ujit
Duben se přehoupl do své druhé poloviny a my vám opět přinášíme přehled literárních akcí, které byste si neměli nechat ujít. Koná se třeba beseda s Petrem Šestákem o jeho knize Vyhoření a křest knihy Děti v ohrožení či Stávat se zvířetem. 

Začneme v Praze, kde v úterý 16. dubna proběhne křest knihy Děti v ohrožení. Krize odolnost a psychické zdraví autorů Agáty Pilátové, Michala Hrdličky a Davida Koloucha. Lékaři Michal Hrdlička a David Kolouch se zamysleli nad faktory, které působí na zhoršení psychického stavu dětí. V knize naleznete i rozhovory s teenagery a jejich rodiči, které vedla publicistka Agáta Pilátová. Buďte v Literární kavárně Academia na Václavském náměstí v 17:30.

Ve stejný den, tedy v úterý 16. dubna, se v Praze bude křtít také kniha Czechy. To nevymyslíš, kterou napsal polský autor Aleksander Kaczorowski. Díky němu se můžeme podívat na naši zemi zvenčí, přitom zasvěceně – s velkou znalostí faktů. Křest začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Příznivci Petra Šestáka by si v úterý 16. dubna neměli nechat ujít besedu, která se koná v Brně. Autor napsal např. Cesta je pes a Kontinuita parku. Nyní vás seznámí se svou nejnovější knihou Vyhoření, v níž podává obžalobu fetišizace automobilu coby symbolu pokroku, nezávislosti, moci a privatizace světa. Beseda začíná v Café Kaprál v 19.00.

Na středu 17. dubna naplánovala Knihovna Jiřího Mahena v Brně další čtení pro děti od 4 let – tentokrát z knihy Potíže s mrkví od Kate Hudson. Vypráví o zajíčkovi, který tolik miluje mrkev, že s ní zaplnil celou svou noru. Jenže kde teď bude bydlet? Pro něj už v noře nezbylo místo! Začátek je na pobočce Černá Pole v 15.30.

Máte rádi detektivky? Pak dorazte na literární setkání, které na středu 17. dubna připravila Městská knihovna v Praze. Mluvit se bude o historii tohoto žánru i o významných autorech. A samozřejmě si účastníci vymění i tipy na čtení! Tak přijďte na pobočku Dejvice v 17.30.

Pokud máte raději knihy odehrávající se v ne zrovna přívětivé budoucnosti, v nichž se projevují dopady klimatických změn, měli byste se ve středu 17. dubna zúčastnit besedy s překladatelkou ze švédštiny Hanou Švolbovou a překladatelem z finštiny Michalem Švecem. Představí vám nejnovější román Dopisy měsíčního dne finské spisovatelky Emmi Itärantu (autorky lyrické dystopie Strážkyně pramene) a knihu I když všechno končí švédského autora Jense Liljestranda. Jaký dopad budou mít klimatické změny odehrávající se v těchto knihách? Beseda začíná v Domě čtení na ulici Ruská v 18.00.

A ještě se vrátíme do Brna, kde se ve čtvrtek 18. dubna koná křest zatím poslední knihy kulturního ekologa a filosofa Davida Abrama s názvem Stávat se zvířetem – Pozemská kosmologie. Vypráví o tom, jak lidé zdevastovali planetu a co je třeba udělat, abychom dokázali čelit environmentálním problémům. Opravdu v sobě dokážeme potlačit zažité mentální a kulturní vzorce a vrátit mysl tam, kde byla před staletími? Křest začíná v Otevřené zahradě Nadace Partnerství v 17.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář