Démon v duši

Fracassi_SirotcinecVUdoli
Když se o někom řekne, že je posedlý ďáblem, zpravidla se jen pousmějeme, případně chápavě pokývneme hlavou. Pokud se to navíc týká dítěte, dnešní svět má tendenci hledat chyby hlavně ve společnosti. Ale co když tam venku opravdu řádí krvežízniví démoni?

Na přelomu února a března 2024 (a nezapomeňte, že máme přestupný rok) vydalo nakladatelství Gnóm! knihu Philipa Fracassiho Sirotčinec v údolí (Boys in the Valley, 2023). Jak už je u Gnóm!u zvykem, překlad pochází z dílny Jakuba Němečka.

Tentokrát vás ušetřím pění ódy na letos osmileté nakladatelství Gnóm! Ne snad že bych polevil v nadšení, jen mám dojem, že už jsem práci Jakuba Němečka vychválil tolikrát, že bych si měl dát na chvíli pokoj. Pojďme tedy místo toho rovnou k autorovi dnešního titulu. S prací Philipa Fracassiho jsme se setkali již dvakrát. Na přelomu léta a podzimu roku 2018 u sbírky povídek Hleď, prázdnota (Behold the Void, 2017) a o čtyři roky později u drobné knihy Sacculina (2017). Kromě toho vyšel Sirotčinec v údolí jako druhý titul edice Horla, jejímž prvním příspěvkem se v polovině roku 2023 stala povídková sbírka Píseň, kterou se objasňuje svět (Song for the Unraveling of the World, 2019) z pera Briana Evensona. Ani ten ale v tu dobu nebyl v produkci nakladatelství Gnóm! žádným nováčkem, protože už v roce 2019, tehdy v hlavní edici Gnóm!u G, potěšil čtenáře jeho dvojtitul Doupě / Zhroucení koně (The Warren, 2016 / A Collapse of Horses, 2016).

Ale vraťme se k Philipu Fracassimu a Sirotčinci v údolí. Anotace na zadní straně přebalu láká na příběh umístěný do Pensylvánie roku 1905. Dějištěm hrůzostrašných událostí se stal chlapecký sirotčinec svatého Vincenta v pensylvánském okresu Delaware vedený trojicí katolických kněží (a pochopitelně dalším personálem). Odlehlé místo, zima na krku… Ve skutečnosti vše ale začíná jedné půlnoci v roce 1898 ve srubu v Harris Valley. To se nám vlastními slovy představí jeden z hlavních hrdinů – chlapec jménem Petr. Té noci se jeho svět zhroutí. S Petrem se setkáme znovu až o sedm let později. V té době je mu již šestnáct a patří mezi nejstarší chlapce v sirotčinci. Patronát nad ním drží otec Andrew, který ho připravuje na duchovní dráhu. Pobyt v sirotčinci rozhodně není procházkou růžovým sadem. Ale když jedné větrné noci u bran zabuší skupinka mužů vedená šerifem, už tak neutěšený život se má vzápětí proměnit v učiněné peklo…

Z vlastního děje už raději neprozradím nic dalšího. Co ale dodat mohu, je fakt, že Sirotčinec v údolí disponuje naprosto všemi atributy napínavého hororu. Příběh je někdy vyprávěn v první osobě přímo Petrem, jindy ve třetí osobě, kdy se autorova pozornost zaměřuje na další protagonisty. Zároveň je celá kniha napsána v přítomném čase, což zásadním způsobem přispívá k rychlému spádu, stejně jako k budování napětí. Fracassiho postavy rozhodně nejsou černobílé. Disponují celou škálou emocí a slabých i silných stránek. Vlastně žádná z nich není bezvýhradně svatá, protože střet s nebezpečím je velkou zkouškou charakteru. Naproti tomu mnozí z těch, kdo nakonec šíří zkázu, smrt a zmar, mívají světlé chvilky lidskosti. Kdyby nic jiného, tak i charaktery ryze ďábelské disponují minulostí bezbranných dětí. V Petrově příběhu se také objevuje milostná linka a proces zrání, kdy váhá mezi kariérou duchovní a tou světskou.

Četl jsem významnou část Sirotčince v údolí pod horkým africkým sluncem, ale musím přiznat, že s postupujícím dějem mě doslova mrazilo. Tak sugestivně je příběh napsán a tak zdatně přeložen. Pro zvídavé čtenáře je na samém konci této třistaosmdesátistránkové knihy k dispozici i poměrně obsáhlý přehled autorovy tvorby zakončený extraktem ze dvou internetových rozhovorů, v nichž Philip Fracassi odpovídá na zvídavé otázky související nejenom s touto knihou a jejím vznikem.

Musím přiznat, že Sirotčinec v údolí má všechny předpoklady v mnohých ohledech úspěšně konkurovat i těm nejlepším titulům Stephena Kinga. Přesto se neobávám, že by kdokoli oba autory zaměnil. Rukopis Philipa Fracassiho nese specifické rysy, které oba mistry hororu od sebe poměrně jasně odlišují. Rozdílů je hned několik, ale dovolím si je v této fázi nechat pro sebe – schválně, jestli objevíte alespoň jeden… V každém případě, je-li tento žánr váš oblíbený, případně k němu chcete najít cestu, Sirotčinec v údolí je jednoznačně krok správným směrem.


Sirotčinec v údolí je možné objednat přímo na stránkách nakladatele zde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSirotčinec v údolí

Fracassi, Philip

Nakladatelství Gnóm!, 2024

Napsat komentář