Terapie komiksem

terapie-komiksem-nahled
Na dnešek jsme si pro vás připravili komiks, jenž může navíc trochu sloužit jako terapeutické čtení. Pokrývá totiž řadu témat od rodinných vztahů a intimity přes násilí a smutek až po humor a ironii. To vše je znázorněno pomocí různých výtvarných technik.

Předstírat je prostě lhát je svým způsobem terapeutická kniha. Autorka Dominique Goblet se v ní rozhodla oživit ne vždy příjemné vzpomínky, silné osobní zážitky a postavy, které se však nevynořují chronologicky, snad proto, aby vzniklý meziprostor mohl spáchané bezpráví poněkud relativizovat.
Námětem knihy je příběh rodiny, lásky, vzájemných vztahů a pout. Autorka zkoumá, jakou roli hrají v intimních vztazích slova, naslouchání, zvuky (hudba) a ticho a vytváří jakýsi léčivý odstup, který bolestnou vzpomínku dokáže částečně absorbovat. Goblet však není jen svéráznou vypravěčkou, ale především originální výtvarnicí, která v průběhu vyprávění expresivně mění jak výtvarnou techniku, tak písmo. Nedisciplinovaně si pohrává s hranicemi komiksového média a otvírá čtenáři-divákovi novou výtvarnou perspektivu. Její hutné tkanivo spředené ze slov, letmých grafických skic a formátově náročnějších maleb prostupuje směs něhy, násilí, smutku, humoru, ironie, ale především poezie, která je jasným východiskem pro tady a teď.

Předstírat je prostě lhát

Autorka a ilustrátorka: Dominique Goblet
Přeložila: Alena Jurion

Počet stran: 148
Vazba: vázaná
Formát: 202×265 mm
ISBN: 978-80-87596-58-6
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Předstírat je prostě lhát vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

predstirat-je-proste-lhat-nahled

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce a ilustrátorce

Dominique Goblet (*1967) je belgická autorka klasických komiksů a komiksových románů.

Zdroj informací: nakladatelství Meander


Meander je nezávislé nakladatelství, které se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, zejména původní tvorbě a autorské knize, klade přitom velký důraz na výtvarné pojetí titulů. Snaží se vydávat knihy, z nichž bude dětem a mladým lidem jasné, proč se vůbec říká „krásná literatura“. S Meandrem spolupracovali nejen respektovaní autoři (od Violy Fischerové přes Jiřího Stránského, Ludvíka Vaculíka až po Václava Havla), ale také začínající literáti, kteří v Meandru debutovali (například Petr Nikl, z něhož časem vyrostl autor Knihy roku v soutěži Magnesia Litera).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePředstírat je prostě lhát

Goblet, Dominique

Meander, 2014

Napsat komentář