Srdci neporučíš, ani když jsi mumie…

pekarova dcera uvodni
U mladých dam z dobře situovaných rodin bylo dříve důležité se hlavně dobře a rychle vdát. Bláznivý, avšak výtvarně geniálně vyvedený komiks Profesorova dcera nám však ukáže, že lásce se prostě poručit nedá, ať jste kdo jste. Třeba mumie Imhotepa IV.

Dělí je třicet století, a přesto… se milují! Jak požádat o ruku slečnu Lilian, dceru profesora Bowela, když je člověk ztracen v mlhavém Londýně na konci 19. století, a mumifikovaný před třemi tisíci lety? No není to prekérní situace?
Profesorova dcera je skvělá viktoriánská lovestory mladé dívky a mumií Imhotepa IV. Komiks vznikl ve spolupráci Joanna Sfara (text) a Emmanuela Guiberta (kresba). Přestože jsou oba komiksoví tvůrci v České republice již známými jmény, z jejich společné tvorby dosud nic přeloženo a vydáno nebylo. Profesorova dcera (1997) je tak první ukázkou jejich plodné spolupráce (např. komiksy Sardine de l’espace, Les Olives noires). Nakladatelství Meander vydalo již všechny tři svazky Guibertovy Alanovy války a třísvazkového Fotografa. Profesorova dcera tak dotváří guibertovskou linii komiksové edice Pro Emu, ve které Meander českým čtenářům přináší nejlepší světové komiksy. Překrásnými akvarely vyvedený komiks je další originální ukázkou Guibertova kreslířského umění.

Profesorova dcera

Autoři: Joann Sfar, Emmanuel Guibert
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 214×300 mm
ISBN: 978-80-87596-27-2
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Profesorova dcera vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

profesorova dcera ukazka (1)

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorech

Joann Sfar (*1971) je jedním z nejpopulárnějších a nejplodnějších francouzských komiksových kreslířů. Patří k zakladatelům a kmenovým autorům nezávislého nakladatelství L’Association, které v devadesátých letech vneslo do francouzského komiksu více autorských a uměleckých prvků. Později se jednotliví tvůrci rozprchli do lépe platících velkých nakladatelských domů, jejichž ediční plány pomáhali modernizovat. Sfar v tom byl obzvláště aktivní a jeho nejslavnější prací je rozsáhlá parodická fantasy série Donžon, kterou z deseti vydaných alb známe i v Česku. Čeští nakladatelé byli ostatně zkraje jednadvacátého století při vydávání Sfarových komiksů docela aktivní, kromě Donžonu vyšel v roce 2006 famózní životopis o jednom pozapomenutém avantgardním malíři Pascin, adaptace Exupéryho Malého prince, příběhy židovských muzikantů Klezmer, první dva díly humorně „hororové“ série pro děti Malý upírek a Malý upírek 2. a nakonec v roce 2013 ještě album Profesorova dcera, k němuž Sfar psal scénář. Pohříchu kromě Pascina nedotáhl žádný český nakladatel vydávání některé z jeho sérií do konce. To se možná změní s poslední sérií, která u nás Sfarovi vyšla. Jmenuje se Rabínův kocour a její první dva díly v letech 2007 a 2009 společně vydala nakladatelství Garamond a G plus G. Sfar napsal a nakreslil zatím celkem deset dílů a vedle série Donžon (na které ale pracuje více autorů a Sfar zde spíše jen dohlíží na scénáře) je to jeho nejdelší a možná stále ještě neukončená řada, která vychází už téměř dvacet let. Navíc se dočkala několika ocenění (mimo jiné americké Ceny Willa Eisnera za nejlepší překladový komiks v roce 2006) a v roce 2011 také kreslené filmové adaptace, která se u nás promítala na festivalu animovaných filmů v Třeboni.

Zdroj informací: iliteratura.cz

Emmanuel Guibert (*1964) je současný francouzský komiksový tvůrce. Debutoval komiksem Brune, v němž zachytil vzestup fašismu v Německu během 30. let. Dalším jeho pozoruhodným dílem reflektujícím historické události je Alanova válka. Guibert v ní líčí válečné zkušenosti svého přítele Alana I. Copea, který sloužil jako americký voják v závěru 2. světové války. V roce 2000 se Guibert připojil k Atelieru des Vosges v Paříži, kde spolupracoval například s Joannem Sfarem, pro nějž napsal scénáře k úspěšné sérii Vesmírná sardinka (Sardine de l’espace). Spolu s fotoreportérem Didierem Lefèvrem vytvořil Emmanuel Guibert komiks nazvaný Fotograf, velmi oceňované a často překládané album založené na Lefevrových válečných fotografiích z Afghánistánu.

Zdroj informací: Menader


log_meander_2-1Meander je nezávislé nakladatelství, které se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, zejména původní tvorbě a autorské knize, klade přitom velký důraz na výtvarné pojetí titulů. Snaží se vydávat knihy, z nichž bude dětem a mladým lidem jasné, proč se vůbec říká „krásná literatura“. S Meandrem spolupracovali nejen respektovaní autoři (od Violy Fischerové přes Jiřího Stránského, Ludvíka Vaculíka až po Václava Havla), ale také začínající literáti, kteří v Meandru debutovali (například Petr Nikl, z něhož časem vyrostl autor Knihy roku v soutěži Magnesia Litera).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProfesorova dcera

Sfar, Joann - Guibert, Emmanuel

Meander, 2013

Napsat komentář