Netradiční biografie Arnošta Lustiga

arnostova cesta-nahled
Některé biografie by vůbec nemusely spatřit světlo světa a nic by se nestalo. Jiné by tu scházely, protože jedinečným způsobem přibližují život těch, na něž by se nemělo zapomenout.

Do druhé kategorie patří – aspoň podle mého – útlá kniha Arnoštova cesta. Napsala ji Markéta Pilátová, ilustrace k ní vytvořila Eliška Podzimková a pro předvánoční trh ji v loňském roce k nedožitým devadesátým sedmým narozeninám Arnošta Lustiga připravilo nakladatelství Odeon.

Markéta Pilátová (*1973) je již renomovanou autorkou jak pro dospělé (např. S Baťou v džungli), tak pro děti (např. Bába Bedla). Za své knihy získala řadu ocenění a jejich překlady vychází po celém světě. Jméno ilustrátorky, fotografky a animátorky Elišky Podzimkové (*1992) má světové renomé. Její hravé koláže zaujaly i v USA, kde také žila a tvořila. Z českých knih doprovázely tituly jako Jeden kopeček šmoulový, Honest guide Praha a především Malého prince, z něhož právem učinily sběratelský kus.

Co se ovšem stane, když se tyto dvě originální a talentované autorky setkají a vytvoří biografii nezapomenutelného Arnošta Lustiga? Za mne, řečeno několika slovy: vznikne originální dílo.

Markéta Pilátová totiž nevypráví nijak obšírně a podrobně vše, co již o Arnoštu Lustigovi bylo řečeno a napsáno. Celý jeho život vtiskla do dvaadvaceti „Obrazů“ – malých zastavení, v nichž dává prostor ke sdílení právě Lustigovi samotnému. Nechává jej rozmlouvat s jeho dětmi: Evou a Pepíkem. Přestože jsou jednotlivé texty krátké, vypovídají vše podstatné o životě i tvorbě slavného autora.

K tomu Eliška Podzimková připojuje svoje vidění jednotlivých obrazů – někdy zachycuje situaci, v níž Lustig vypráví (Arnošt sedící ve vaně s psacím strojem a malá Eva mu naslouchá, pohled z okna na Prahu se třemi siluetami), jindy zase to, o čem mluví (peroucí se kluci, fotbalový zápas v Osvětimi). Kombinuje přitom fotografie (jejich fragmenty) a kresbu, což je právě pro ni typické.

Knihu Arnoštova cesta dospělý čtenář přečte během chvilky a určitě v ní bude listovat a zkoumat obrazy ze života Arnošta Lustiga zpětně. Titul má však za účel seznámit s osudem tohoto autora především děti. A protože jde o biografii hravou, ocení ji čtenáři všech věkových kategorií. Pro ty mladší možná bude důležité zeptat se na některé věci dospělého, aby jim vysvětlil nejen pojmy z druhé světové války, ale i z doby předrevoluční, a na kulisách vykreslených v knize pak může převyprávět třeba i historii vlastní rodiny. Jak jeho předkové přežili válku, jak se jich dotklo budování socialismu. Možná, že právě Arnoštova cesta u čtenářů pomůže otevřít i jejich komnaty, o nichž se moc nemluví…

A pokud vás vyprávění Markéty Pilátové přiměje oprášit některý z titulů Arnošta Lustiga, jako je například Colette či Démanty noci, nebo zhlédnout některý z filmů natočených podle nich, určitě to nebude na škodu. Můžete si tak připomenout, že v únoru to bude již třináct let, co Arnošt Lustig mezi námi není…


Knihu Arnoštova cesta vydalo nakladatelství Odeon a zakoupit jí můžete na webu knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArnoštova cesta

Pilátová, Markéta

Odeon, 2023

Napsat komentář