Středověká i současná kuchyně

Tipy_Ptaky starolapene_Recepty sestry Vojtechy
Dnes potěšíme vášnivé kuchaře a milovníky dobrého jídla z české i zahraniční kuchyně. V našich tipech se zaměříme na oblíbené i méně známé italské pokrmy a také na zajímavé pochoutky našich dávných předků.

Toužíte se vrátit do minulosti, do časů rytířů a slavných českých králů, kteří hodovali na velkolepých hostinách? Chcete proniknout do tajů středověké kuchyně a ochutnat to, co kdysi jedli oni? S novou kuchařkou Ptáky starolapené od Olgy Mokrejšové píšící pod pseudonymem O. D. West budete mít možnost.

Ptáky starolapené

České středověké pochoutky
Autorka: O. D. West

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 139×199 mm
ISBN: 978-80-7684-244-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Ptáky starolapené vydalo nakladatelství Triton.

Jaká opravdu byla česká kuchyně v oněch podivuhodných dobách, kdy Země ještě byla placatá, České království mocné, všechny potraviny bio a lokální a vzácné koření přiváželi kupci po nebezpečných cestách z podivných a dalekých končin, které téměř nikdo neznal a neuměl si je ani představit? Zajímá vás, kde se v české kuchyni vzala svíčková, jak to bylo se starodávnou specialitou české kuchyně – španělskými ptáčky, jak servírovat páva, co je šilkrůta nebo co je to vydávený zoft? V této knize se navíc dočtete i o zdravé stravě našich předků, slušných způsobech při jídle bez příborů nebo veselém hodování krále Václava IV. v lázni. Dozvíte se o české středověké kuchyni a vaření před vynálezem kuchyňského sporáku spolu s řadou receptů, které si můžete doma sami vyzkoušet.

 

Ukázka z knihy

Ptaky starolapene_ukazka1

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O nakladatelství Triton

triton_logo120x60Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu. V Nakladatelství Triton je každoročně přeloženo mnoho úspěšných zahraničních titulů z výše zmíněných oblastí.

————————————————

Sestra boromejka Vojtěcha Fialová se s vámi ve své kuchařce Recepty sestry Vojtěchy podělí o chutné recepty převážně z italské, ale i české kuchyně. Dopřejte si lahodné lasagne, špagety, pizzu, různé omáčky, dezerty i šťavnaté saláty.

Recepty sestry Vojtěchy

To nejlepší z nepomucenské kuchyně
Autorka: Vojtěcha Fialová

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 165×230 mm
ISBN: 978-80-7566-456-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Recepty sestry Vojtěchy vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Sestra boromejka Vojtěcha Fialová se s námi na stránkách své kuchařky dělí o tajemství italské, ale i české kuchyně. Poctivě, a přitom bez přehnaných nároků pomáhá ostříleným i méně zkušeným kuchařům a kuchařkám uvařit poctivá jídla. Jak sama píše, „nejsou to jen recepty, je v tom i příběh nepomucenské kuchyně, kde víc než dvacet let vařím. Vše, co tu stojí, bylo v koleji uvařeno.“ V kuchařce najdeme recepty na chutné předkrmy i zeleninové polévky, sedm receptů na italskou pastu a tři na italské risotto. Objevíme kouzlo lasagní i vybrané italské úpravy kuřecího masa. Poznáme rozmanitost a jednoduchost studených omáček, stejně jako vařené zeleniny. A co by byla italská kuchyně bez pizzy, focaccie, pannacotty, tiramisu nebo lahodných italských nápojů? Aby ale nebylo italské kuchyně příliš, najdeme tu i několik receptů na klasická česká jídla, na oblíbené pečivo a chléb. Mnohé recepty si sestra Vojtěcha přinesla z domova.

 

Ukázka z knihy

Recepty sestry Vojtechy_ukazka1

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorce

Sestra boromejka Vojtěcha Fialová se narodila v roce 1972 a s třemi sourozenci vyrůstala ve vesničce Rodkov poblíž Bystřice nad Pernštejnem na Vysočině. V její rozvětvené širší rodině bylo mnoho velmi dobrých kuchařek a cukrářek. Po vstupu do Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského studovala obor biochemie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně s výhledem na práci v kongregační nemocnici v Praze pod Petřínem. Po noviciátě se ovšem sestra Vojtěcha rozhodla stát se součástí nově vznikající komunity v římském Nepomucenu, kde jako kuchařka slouží dodnes. Služba boromejek v Nepomucenu má dlouhou tradici: sloužily zde od založení koleje do roku 1978 a slouží tu znovu od roku 2000.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

 

O Karmelitánském nakladatelství

Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydalo více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jeho kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří mimo jiné: Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na italskou či staročeskou kuchyni? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePtáky starolapené
České středověké pochoutky

West, O. D.

Triton, 2023

zobrazit info o knizeRecepty sestry Vojtěchy
To nejlepší z nepomucenské kuchyně

Fialová, Vojtěcha

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář