Dobrodružné čtení pro starší děti

ctenari_2teenageri
Dnes vám představíme čtyři knihy určené starším dětem. Ve dvou z nich jsou dokonce zpracované reálné osudy: Kiran Millwood Hargraveová se inspirovala skutečným příběhem polární lišky a Sue DiCicco vypráví o odvážné dívce bojující s leukémií.

Kiran Millwood Hargraveová nadchla čtenáře svou knihou Julie a žralok. Nyní se můžete pustit do dalšího krásného vyprávění inspirovaného skutečným příběhem polární lišky: Leila a modrá liška.

Byla k smrti unavená.
Lehla si na zem a zabořila hebkou hlavu do měkkých pracek.
Zapadající slunce jí olízlo čenich.
Sníh ji přikryl jako tlustá deka.
Liška se probudí a vydá se na cestu. Putuje přes led a sníh, přes hory a zamrzlé oceány, potkává lední medvědy a ptáky v záři nekonečného světla polárního dne. Bojuje o svoje místo ve světě, který je ohromný, divoký a plný překvapení.
Leila mezitím vyráží na svou vlastní pouť – hledá si cestu k matce, která ji opustila, a k jejich společné minulosti, na kterou se tolik let snažila zapomenout. Dechberoucí plavba severním ledovým oceánem pomůže Leile najít matku, o které si myslela, že ji dávno ztratila, ale především i sebe samu. A k tomu jí dopomůže jedna odhodlaná malá liška.

Inspirováno skutečným příběhem polární lišky, která za pouhých 76 dní překonala vzdálenost přes 3200 kilometrů a došla z Norska do Kanady. Toto dojemné, neodolatelné a překrásně ilustrované zpracování v podání autorů Julie a žraloka je vhodné pro čtenáře od 9 let.

Leila a modrá liška

Autorka: Kiran Millwood Hargraveová
Ilustrátor: Tom de Freston
Přeložila: Anežka Mann

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-276-0682-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Leila a modrá liška vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

leila_a_modra_liska_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorce

Kiran Millwood Hargrave je oceňovaná britská básnířka, dramatička a bestsellerová autorka. Její beletristický debut Dívka z inkoustu a hvězd vyhrál v Anglii prestižní cenu Waterstones Children’s Book Prize 2017 a také British Book Award’s Children’s Book of the Year. Čeští čtenáři ale mohou znát i její fantasy příběh Až přejde zima či historický román Napospas. Pro děti napsala dobrodružný příběh Julie a žralok. Kiran žije s manželem Tomem a jejich kočkou Lunou u řeky v Oxfordu.

Zdroj informací: www.albatrosmedia.cz

O ilustrátorovi

Tom de Freston, vizuální umělec a spisovatel, žije v Oxfordu se svou ženou Kiran Millwood Hargrave.

Zdroj informací: tomdefreston.co.uk

————————————————

Líbila se vám kniha Psí dny, v níž autorka Jana Jašová vyprávěla o záchranné Misi HAF a jejích (dvounohých i čtyřnohých) členech? Pokud ano, nenechte si ujít ani její další dílo: Psí dečky. Dozvíte se, v jakém průšvihu se (nejen) pejsci ocitnou tentokrát!

Vedro přešlo v dusno a houstne!
Tlapky osudu jsou nevyzpytatelné. Proto se nedivme, že to s velkolepou evakuací v románu Psí dny (Meander, 2020; ZLATÁ STUHA IBBY 2021: Beletrie pro mládež) nakonec dopadlo o chloupek jinak, než dvounozí i čtvernozí členové záchranné Mise HAF předpokládali. Hlavní je, že v průběhu akce našli dospívající Rebeka, David a Linda nejdřív ztracenou sebedůvěru a pak i jeden druhého. Jejich spřátelení psi však lítají v dalším maléru a dusno houstne.

Psí dečky

Autorka: Jana Jašová
Ilustrátorka: Andrea Tachezy

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 205×205 mm
ISBN: 978-80-7558-231-7
Doporučená cena: 458 Kč

Knihu Psí dečky vydalo nakladatelství Meander v edici Modrý slon.

Ukázka z knihy

psi_decky_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorce

Jana Jašová působila po vystudování žurnalistiky jako nakladatelská redaktorka a mimo jiné šéfredaktorka dětského měsíčníku pro milovníky angličtiny Sunny speaks English. V roli překladatelky zprostředkovala dětem a mládeži přes stovku anglickojazyčných románů rozličných literárních žánrů. Za převod Zrádce přísahy, pátého svazku šestidílné pravěké fantasy Michelle Paverové Letopisy z hlubin věků, získala cenu Zlatá stuha za nejlepší překlad roku 2010 a byla zapsána na Čestnou listinu Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY). Dospělým věnovala prózy Kroky, co slýcháš a Babí slet. Groteskou Psí dny se autorka poprvé představila i čtenářům školou povinným.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorce

Andrea Tachezy se narodila v Praze, kde zatím strávila celý život. Ale čím dál víc ji to táhne do přírody a tak doufá, že jednou skončí v domečku se zahrádkou. S celým svým zvěřincem a všemi, za léta nahromaděnými, poklady. Po střední škole absolvovala textilní nástavbu, takže, světe div se, umí tkát, paličkovat, vyšívat. A dokonce umí i techniku šité jehly, kterou vlastně skoro nikdo nezná. Následovala Vysoká škola umělecko-průmyslová, kde studia ukončila s magisterským titulem v Atelieru animovaného filmu. Ten ale nikdy nedělala, protože práce v týmu není pro ni. Poměrně dlouho dobu se věnovala grafice, konkrétně hlubotisku a díky tomu má za sebou i řadu domácích a zahraničních výstav. Pak ale přišla nabídka na účast v konkurzu na knihu s verši jejího milovaného Josefa Kainara. Konkurz vyhrála a od té chvíle se začala odvíjet její ilustrátorská cesta a až dodnes se jí tak plní dětský sen: být ilustrátorka. Kromě ilustrací vymýšlí, navrhuje a realizuje drobné produkty, dárky do svého e-shopu.

Zdroj informací: andreatachezy.cz

————————————————

Sue DiCicco se ve své knize Sadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů inspirovala životem odvážné dívky, která v deseti letech zemřela na leukémii. S největší pravděpodobností onemocněla z ozáření při výbuchu atomové bomby, která byla svržena na její rodné město – Hirošimu. Tehdy jí byly pouhé dva roky…

Přečtěte si příběh o odvážné holčičce, která věřila tomu, že složí-li tisíc papírových jeřábů, stane se zázrak.

Sadako Sasaki byly teprve dva roky, když byla na město Hirošimu, kde žila, na konci druhé světové války svržena atomová bomba. Zdálo se, že tuto strašnou událost přežila bez úhony. Byla báječná běžkyně, měla spoustu kamarádu a pomáhala rodičům v jejich malém holičství. Teprve deset let později se u ní projevily příznaky nemoci z ozáření. Do nemocnice odcházela přesvědčená, že se brzy uzdraví.

Sadako, její neuvěřitelná trpělivost a odvaha při boji s leukemií, dodnes symbolizuje všechny oběti válečných hrůz, zejména děti. Knihu napsala a ilustrovala americká výtvarnice Sue DiCicco spolu s Masahirem Sasakim, starším bratrem Sadako.

Sadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů

Autoři: Sue DiCicco, Masahiro Sasaki
Ilustrátorka: Sue DiCicco

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7684-233-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Mnoho informací, které jsem o Sadako přečetla, bylo rozporuplných a zdály se mi neúplné. Co vlastně tato dívenka prožila a jak si ji rodina pamatuje?
Touha dozvědět se o Sadako více mě vedla k tomu, že jsem oslovil jejího staršího bratra Masahira Sasakiho. Masahiro pro mě při mém pátrání byl vlídným, podpůrným, informativním a velkorysým partnerem. Kromě toho, že mi vyprávěl příběh o Sadako tak, jak si ho pamatoval, mi poskytl i obšírný a promyšlený pohled na válku, na život a na to, že společně jsme schopni vytvářet pozitivní budoucnost pro děti na celém světě a jsme za ni zodpovědní.
Na základě našeho setkání a spolupráce vznikla tato kniha, která přináší ucelený příběh ho Sadako. (str. 13)

O autorech

Sue DiCicco je americká výtvarnice a autorka dětských knih.
Masahiro Sasaki je starší bratr Sadako.

————————————————

Milovnice koní si jistě zamilují román od Lauren Brookeové. Vypráví o dívce, která žije na ranči. Prožívá první velkou lásku a čeká ji jezdecký šampionát! Jenže na ranči vypukne požár…

Bela žije na milovaném rodinném ranči s rodiči a dvěma mladšími sestrami. Její táta se stará o provoz a maminka vede s rodinnými koňmi kurzy hipoterapie. Letos poprvé se Bela se svojí kobylkou Fiestou probojovala na jezdecký šampionát a měla by trénovat. Jenže místo toho musí pomáhat rodičům a ještě ke všemu má hlavu v oblacích, protože právě dostala první pusu od svého prvního kluka. Když ale na ranči vypukne požár, všechno se dokonale zamotá. Jak to nakonec dopadne s Belinou první láskou a šampionátem?

Ranč u zlatých koní – Velké naděje

Autorka: Lauren Brookeová
Přeložila: Adéla Poláková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3972-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Ranč u zlatých koní – Velké naděje vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Fiesta, krásná, kaštanově hnědá klisna s plavou hřívou zafrkala a za dunění kopyt v písku vyrazila vpřed. Sklopila uši směrem k překážce uprostřed opracoviště. Jak si Fiesta určovala sama délku kroku, Isabela svírala pevně otěže. Tři, dva, jedna… Isabela se předklonila a klisna se odrazila vzhůru. Když Fiesta s jistou rezervou překonávala překážku, měla Isabela pocit, že se vznáší. (str. 5)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Lauren Brookeová je pseudonym, pod kterým vystupují autorky Linda Chapmanová a Beth Chambersová. Proslavily se knižní sérií Heartland.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeila a modrá liška

Hargraveová, Kiran Millwood

Slovart, 2023

zobrazit info o knizePsí dečky

Jašová, Jana

Meander, 2023

zobrazit info o knizeSadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů

DiCicco, Sue - Sasaki, Masahiro

Triton, 2023

zobrazit info o knizeRanč u zlatých koní – Velké naděje

Brookeová, Lauren

bambook, 2024

Napsat komentář