Kratičká kniha dětem a mládeži

Pajasan_uvodni
Vizuálně povedené vydání knihy Pajasan od Vratislava Brabence zdobí krásné ilustrace Petry Josefíny Stibiztové. Doba, pro kterou bylo dílo psané, je v nenávratnu, ale trochu moudrosti přece může předat i současné generaci.

Vratislavu Brabencovi se pro děti nepíše snadno. Říká, že se mu nechce něco si pro ně vymýšlet, věšet jim na nos bulíky. A taky že jim nemůže psát ani o ženských, ani o chlastu nebo pod jeho vlivem, jako tomu bylo v případě jeho básně v próze Karlín přístav, kterou napsal v deliriu po propité noci. Přesto cítí, že je tu pár věcí, které by se mládeži říct měly, pár věcí, pro které stojí za to žít a taky se za ně (někdy dost bojovně) postavit, když je potřeba. I dnes jsou mezi námi domovní důvěrnice, které se zasadí o to, aby byl skácen nepohodlný strom, nebo užvanění zákonodárci, jimž je osobní prospěch nad všechny zákony. A je potřeba na ně tu a tam dohlédnout… A taky se umět radovat i z těch nejprostších věcí: „Mě ale stejně nejvíc těší a baví ležet v trávě. Jen tak. Mezi zuby stéblo kostřavy nebo jílku, kolem spousta pampelišek…“

Barevné texty básníka, nedostudovaného teologa, zahradníka a saxofonisty PPU, V. Brabence, mladým si přímo říkaly o netradiční komiksové ztvárnění – zadání, jehož se s radostí ujala Petra Josefína Stibitzová.

 

Pajasan

Autor: Vratislav Brabenec
Ilustrovala: Petra Josefina Stibitzová

Počet stran: 36
Vazba: vázaná
Formát: 195×195 mm
ISBN: 978-80-87596-65-4
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Pajasan vydalo nakladatelství Meander.

 

Ukázka z knihy

Pajasan_ukazka2

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Vráťa Brabenec (*1943) je muzikant, zahradník a drvoštěp, farmář a básník, saxofonista a textař legendární undergroundové skupiny The Plastic People of the Universe, po zahradnické škole v Mělníce studoval pět let evangelickou teologickou fakultu. Farářem se nakonec nestal, ale celý život sázel stromy – bude jich ke stu tisícům. Byl zatčen a odsouzen v procesu se skupinou The Plastic People of the Universe, po propuštění z vězení byl donucen k emigraci. Žil pak s rodinou v Kanadě. Po patnácti letech se vrátil do Čech, kde se zas věnuje hudbě, zahradám a literatuře. Je autorem několika básnických sbírek a jeho texty patří k těm nejzajímavějším z konce minulého století. V nakladatelství Meander vyšly jeho příběhy pro děti v knížce Všude je střed světa ilustrované Matějem Formanem nebo kniha Pajasan s ilustracemi Petry Josefíny Stibitzové.

Zdroj informací: Meander


Meander je nezávislé nakladatelství, které se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, zejména původní tvorbě a autorské knize, klade přitom velký důraz na výtvarné pojetí titulů. Snaží se vydávat knihy, z nichž bude dětem a mladým lidem jasné, proč se vůbec říká „krásná literatura“. S Meandrem spolupracovali nejen respektovaní autoři (od Violy Fischerové přes Jiřího Stránského, Ludvíka Vaculíka až po Václava Havla), ale také začínající literáti, kteří v Meandru debutovali (například Petr Nikl, z něhož časem vyrostl autor Knihy roku v soutěži Magnesia Litera)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePajasan

Brabenec, Vratislav

Meander, 2016

Napsat komentář