Napínavý závěr týdne

Napětí
V pátečních knižních tipech vám přinášíme pořádnou dávku napětí. Vybrali jsme pro vás pět knih známých i méně známých autorů detektivek a thrillerů. Potěšíme třeba fanoušky Jamese Pattersona a Dominika Dána.

Příběh o komplikovaném vztahu mezi sestrami napsala Bradeigh Godfrey. Proč se Rosie po třech letech mlčení rozhodne kontaktovat svou starší sestru? A jaké nebezpečí jim oběma hrozí?

Posedlost. Zrada. Odcizení. A tajemství ukryté v minulosti… Jako malé byly sestry Lilian a Rosie nerozlučné. Po Lilianině odchodu na univerzitu se však začaly pomalu odcizovat, až je nakonec předčasná smrt rodičů od sebe odtrhla nadobro. Proto Lilian překvapí, když se jí po téměř třech letech bez kontaktu mladší sestřička ozve a chce si promluvit. Než jí ale vyděšená Rosie stačí říct něco o tom, co se zdá být otázkou života a smrti, narazí do nich na zledovatělé silnici jiné auto a Rosie končí s těžkým poraněním mozku na jednotce intenzivní péče. Lilian je přesvědčená, že nehodu někdo způsobil úmyslně a že odpovědi na otázky kdo a proč se musejí skrývat v sestřině minulosti. Jak postupně rozplétá tajemství uplynulých let, zjišťuje, že toho o Rosie ví mnohem méně, než si myslela. A že čím víc se blíží pravdě, tím větší nebezpečí jim oběma hrozí. Nic z toho ji ale v pátrání po odpovědích nemůže zastavit. Jednou už svoji mladší sestru opustila. Podruhé to udělat nehodlá…

Strhující psychologický thriller plný nečekaných zvratů, který by si neměl nechat ujít žádný příznivec Ruth Ware, B. A. Paris a Michele Campbell.

Moje sestra lže

Autorka: Bradeigh Godfrey
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-518-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Moje sestra lže vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Je v nemocnici. Tohle ví. Spoustu jiných věcí ale neví – jak se jmenuje; proč je tam, kde je; co je za den. Nicméně si uvědomuje kousavou nemocniční košili, co má na sobě, tuhé povlečení, antiseptický pach a také klapot podrážek na linoleu na podlaze.
Hlava ji bolí. Ta bolest trvá, co si pamatuje, hlodá jí v hlavě, zahryzne a ustane, ale nikdy úplně nezmizí. Chce někoho poprosit o pomoc, aby tu bolest odstranil, ale neví, jak to udělat. Slova jí plují myslí jako semínka pampelišek ve větru. Chce vztáhnout ruku a sevřít je do pěsti, nacpat si je do krku, nějak je zformovat do vět. Dát jim smysl.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Američanka Bradeigh Godfrey je lékařka a spisovatelka. Ve své hlavní profesi se zaměřuje na péči o válečné veterány s různou úrovní invalidity. Znalost medicíny, především neurovědy, zúročuje i ve svých psychologických thrillerech, v nichž se často zabývá tím, jak nás mohou traumatizující vzpomínky dohnat až na samotnou hranu. V úspěšném debutu Moje sestra lže rozvíjí témata tajemství mezi sestrami a nebezpečí toho, když vás klame vlastní paměť. V moderním thrilleru Ti, co tě sledují se zase zaměřila na to, co všechno se může stát, když na sociálních sítích sdílíte příliš mnoho ze svého života. Pokud zrovna nepracuje nebo nepíše, tráví čas se svým manželem, čtyřmi dětmi a psem procházkami po horách nedaleko domova v severním Utahu.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Populární autor detektivek James Patterson napsal další krimi příběh s hlavním hrdinou Alexem Crossem. Tentokrát Alex obdrží tajemný vzkaz…

Alex Cross je ve věznici svědkem popravy vraha, jehož dostal za mříže. O několik hodin později však na místě nového zločinu nalezne tajemný vzkaz: „Podělal jsi to, Alexi Crossi…“ Brzy následují další místa, kde Alex nachází odkazy se znepokojivými detaily starších případů, z nichž vyplývá, že někdo usiluje o něco, co je pro Alexe nejdražší.

Jsi na řadě

Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-057-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Jsi na řadě vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Udělal jsi to!“ vykřikla na něho žena ve středním věku, oblečená v džínách a mikině se znakem Georgijského technického institutu, která seděla kousek od nás. Vyskočila na nohy. „Udělal jsi to a tohle si zasloužíš! Doufám, že až cvaknou vypínačem, rozprskneš se na kousky, ty úchylnej parchante!“ (závěr 1. kapitoly)

O autorovi

James Patterson, v současné době jeden z nejlepších vypravěčů a nejprodávanějších spisovatelů světa, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Čtyři slepé myškySběratel polibkůJack a JillChuť krve, Citlivé místoPřímý zásahŠťastné a veselé a další). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. První musí zemřítDruhá šance). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny Thriller Master Award od The International Thriller Writers žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Kdo se skrývá v temnotě? Odhalte společně s hlavními hrdiny tajemství tvrze… Přečtěte si knihu Měkká půda z pera Petra Novotného.

Jeden za všechny, nebo každý sám za sebe?
V hlubinách starobylé tvrze, kde se mísí vůně minulosti s hořkostí zoufalství, se ocitáme s tajemným pacientem, jehož jméno zůstává skryto v stínech. Tvrz, nyní transformovaná na léčebný ústav pro ty, kteří se pokusili o sebevraždu, se stává dějištěm neobvyklých seancí a psychologických her. Ale co když se hra stane skutečností a skutečnost se ztratí ve hře? Napětí stoupá, když náš hrdina objeví tělo světoznámého psychologa a začne odhalovat tajemství tvrze. Je v ní skutečně jen šest pacientů a mrtvý lékař? Nebo je zde někdo další, skrytý v temnotě?
A co když je smrt psychologa součástí léčebného procesu, testem jejich mentální odolnosti? Když se zdá, že tajemství tvrze jsou na pokraji odhalení, přichází další šok – tvrz byla v minulosti továrnou na chemické zbraně a hrozí únik smrtícího plynu. Je někdo ve skupině zrádce? Kdo je skutečně náš tajemný hrdina? A jaký konec si pro něj vyberete vy?

Měkká půda

Autor: Petr Novotný

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 130×220 mm
ISBN: 978-80-7666-114-1
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Měkká půda vydalo Nakladatelství Věra Nosková – Klika.

O autorovi

Petr Novotný je přední vlasový stylista a maskér. Ve volném čase umělec, spisovatel, producent, idea maker. Vytvořil mnoho projektů a výstav např.: Kalendář osobností, kde upravil známé osobnosti. Podílel se na módních přehlídkách: Styl a Kabo, Prague fashion week, Dezignblog. Byl nominován v mezinárodní kadeřnické soutěži Czech and Slovak Hairdressing Awards. Několik let zastával pozici vedoucího týmu při focení podkladů na titulní stránky magazínů, časopisů a do běžné reklamy. Svého času psal i pro magazín Šperk a móda, kde vlastnil rubriku Zdraví a krása. Jeho tvorba se rozšiřuji o malbu a kresbu v médiích, vystavuje každý měsíc po území České republiky i v zahraničí. Kromě knihy Měkká půda napsal tři romány, básnickou sbírku a pohádku, publikované jsou i jeho básně v souhrnných dílech poezie. Svou dosavadní uměleckou tvorbou byl zařazen do Encyklopedie mezi umělce 21. století do věku 30 let.

Zdroj informací: kaderniknovotny.cz

————————————————

Víte, kdo je Jackson Brodie? Pak si nenechte ujít další setkání s tímto hlavním hrdinou a přečtěte si novou detektivku Kate Atkinsonové.

Další detektivka s Jacksonem Brodiem.
Před třiceti lety došlo v idylickém zákoutí venkovském Devonu k hrůznému zločinu. Šestiletá Joanna byla u toho. A teď má pachatel vyjít na svobodu.
Předčasně zmoudřelá šestnáctiletá Reggie pracuje v Edinburghu jako chůva pro sympatickou lékařku. Ta jednoho dne zmizela i s děckem, ale všem kromě Reggie jako by to bylo jedno.
A na druhém konci města vrchní inspektorka Louise Monroeová také někoho pohřešuje. Zatím netuší, že ji pátrání svede dohromady se starým známým Jacksonem Brodiem – mužem, jehož život je jako jízda na horské dráze.

Kdy už přijdou dobré zprávy?

Autorka: Kate Atkinsonová
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-4275-4
Doporučená cena: 548 Kč

Knihu Kdy už přijdou dobré zprávy? vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Minule sem přijel v okázalém drahém autě, tentokrát byl nenápadnější – měl vypůjčený, blátem zacákaný Discovery. Na sobě měl turistické boty, bundu North Face s fleecovou podšívkou a na krku průvodce v plastové taštičce, kterou si taky koupil v Hawes. Kdyby měl tu možnost, byl by si taky půjčil psa – pak už by opravdu vypadal jako klon kteréhokoli jiného návštěvníka. Mělo by být možné pronajmout si psa. Vida, díra na trhu! (str. 24)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Kate Atkinsonová se narodila v roce 1951 v anglickém Yorku. Studovala anglickou literaturu na Dundeeho univerzitě. Nyní žije v Edinburghu. Svoji spisovatelskou kariéru zahájila psaním povídek do časopisů. Za románovou prvotinu V zákulisí muzea (česky Argo, 2006) obdržela Whitbreadovu cenu. Román Neuzavřené případy (česky Argo, 2010) z roku 2004 přivádí na scénu detektiva Jacksona Brodieho, který se objevuje i v dalších jejích románech. Za román Život za životem získala cenu Costa 2013. Mezi její další romány patří Bůh v troskách či Přepis. Atkinsonovou známe i jako autorku divadelní hry, kterou s velkým úspěchem uvedlo ostravské Národní divadlo moravskoslezské pod názvem Ostatní světy.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Na závěr pro vás máme novou detektivku oblíbeného autora Dominika Dána. Jak si hlavní hrdinové – vyšetřovatelé Krauz a Chosé – poradí s případem, který se stal před více než půlkou století? To zjistíte v knize Reminiscence.

Píše se rok 2008 a detektivové z mordparty mají na stole nejstarší případ, s jakým se kdy setkali. Základním pravidlem jejich práce je, že čím dříve se k případu dostanou, tím větší je šance na dopadení pachatele. Tentokrát se však jedná o případ, který se stal před šestapadesáti lety: mají prověřili možnost obvinit tehdejší pohraničníky z vražd v případech střelby na obyvatele pokoušející se emigrovat do Rakouska. Případů je nakonec mnohem více, než si detektivové původně mysleli. Vybrali si jeden z nich: smrt pěti lidí (včetně dvou dětí) na ostnatém drátu u Petržalky v roce 1952 tehdy sice ve společnosti nerezonovala, protože se o ní nesmělo psát, ale poměry se naštěstí změnily. Všichni se musí ponořit do směsi špionážních her s detektivním podtextem, esence utrpení s pachutí krve, nenávisti a fanatismu.

Reminiscence

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 140×216 mm
ISBN: 978-80-276-0820-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Reminiscence vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Eugen Ehrenfeld se na sedačce uvelebil jako poslední. Celá rodina už ho netrpělivě očekávala. Manželka Frída-Oľga zvedla obočí, trhla k němu bradou, zda má. Přikývl, má. Ulevilo se jí, plácla se dlaní po dekoltu, zhluboka si oddechla. Malému je pět let, tři měsíce vyrůstal ve svobodné zemi, potom přišel únor 1948 a sebrali jim obchod. Malý nic nechápal, tříměsíčnímu dítěti bylo vítězství dělnické třídy ukradené, ale rodiče a desetiletá sestra vnímali změny velice citlivě, neboť se jich bytostně týkaly. Manželovi nabídli vstup do družstva, mohl být vedoucím ve vlastním obchodě, ale podmínili to vstupem do strany. Odmítl, kamarádi pomohli, zaměstnali ho na fakultě, dělal asistenta, ale našli ho, znovu mu předložili přihlášku. Odmítl, tak ho vyhodili. (str. 19)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty. Dominik Dán má na seznamu již mnoho knih, které se u čtenářů těší velké oblibě. Zmínit můžeme například romány Cela 17, Tajemný závoj, Studna, Kočičí stopa, Břemeno minulosti, Hřích náš každodenní, Ve stínu, Kožené srdce a další.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje sestra lže

Godfrey, Bradeigh

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeJsi na řadě

Patterson, James

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeMěkká půda

Novotný, Petr

Nakladatelství Věra Nosková – Klika, 2023

zobrazit info o knizeKdy už přijdou dobré zprávy?

Atkinsonová, Kate

Argo, 2024

zobrazit info o knizeReminiscence

Dán, Dominik

Slovart, 2023

Napsat komentář