Zasoutěžte si o zapomenuté a „přepsané“ události naší historie

prepiste-dejiny-potreti-perex-b
Každý z nás se už asi setkal s tím, že si na sociálních sítích, nebo dokonce v médiích, přečetl názor některého z přepisovačů dějin. Právě proti nim bojuje podcast Přepište dějiny, jehož třetí díl vychází nyní také knižně.

Jak to bylo ve skutečnosti

Proč se neustále vracíme k Mnichovu 1938 jako k traumatu a hýčkáme si pocit, že jsme byli zrazeni? Jak vnímáme historické osobnosti a proč nám například z paměti vypadl F. L. Rieger, který stál u většiny kroků české politiky 19. století? Kdo byli skuteční vítězové února 1948 a jaké byly další osudy těch, kteří se ocitli na vrcholu moci? A jaké dopady mělo krátké období vlády Michaila Gorbačova na život v Československu? Autoři Přepište dějiny potřetí se tentokrát podívají na zoubek zapomenutým či „přepsaným“ osobnostem našich dějin, jako jsou Alois Rašín nebo Antonín Švehla, a událostem Mnichova 1938 a února 1948, kterým budou věnovány samostatné bloky. V knize nebude chybět ani pohled na Východ a česko-ruské vztahy, stejně jako téma hranic a našich sousedů. A protože kniha vychází v roce výměny na Pražském hradě, závěr bude věnován všem našim dosavadním prezidentům. Spíše než na jejich zevrubné životopisy, se však autoři zaměří na výkon jejich prezidentského úřadu, a to pěkně od T. G. Masaryka až po Miloše Zemana. To všechno ve více než třiceti kapitolách.

 

Přepište dějiny potřetí

Autoři: Martin Groman, Michal Stehlík

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 304
Vazba: pevná
Vydáno: 11/2023
ISBN: 978-80-7689-308-5

Přečtěte si více o knize Přepište dějiny potřetí, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Přepište dějiny potřetí

Proč máme tendence některé historické události zkreslovat a zapomínat na osobnosti, které byly jejich velkou součástí, zatímco jiné, s menším vlivem na historii, vyzdvihujeme? Právě toho si všimli Martin Groman a Michal Stehlík a rozhodli se v roce 2020 začít vysílat podcast, ve kterém se věnují důležitým kapitolám z historie naší země a připomínají je tak, jak se skutečně udály, a ne tak, jak byly „přepsány“.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Přepište dějiny potřetí vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Přepište dějiny potřetí
probíhá od 10. do 16. prosince 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Přepište dějiny potřetí

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřepište dějiny potřetí

Groman, Martin – Stehlík, Michal

Jota, 2023

Napsat komentář