Dopamin, dobrý sluha, ale zlý pán

dopamin uvodni
Seznamte se s dopaminem. Chemickou látkou, která ukrývá netušená tajemství. Jaké role má tato zcela zásadní molekula v lidském životě? A představuje pro nás dopamin pouze „to dobré,“ nebo se od něj můžeme dočkat i nechtěného překvapení? O tom si přečtěte v dnešní novince.

Proč jsme tak posedlí věcmi, po nichž toužíme, ale po jejich dosažení o ně rychle ztratíme zájem? Jak to, že se vášeň tak rychle mění ve lhostejnost? Z jakého důvodu tolik lidí upadá do pasti závislostí? A proč lidé neztrácejí naději ani v těch nejhorších časech a umí skvěle řešit obtížné situace? Odpověď skrývá jedna jediná chemická látka v našem mozku: dopamin. Daniel Z. Lieberman a Michael E. Long ve své knize rozebírají roli této zásadní molekuly v navazování vztahů a vzniku závislostí na drogách i sexu nebo její význam pro schopnost plánovat. Líčí také souvislost dopaminu s kreativitou a šílenstvím či jeho možnou spojitost s politickým přesvědčením. Dopamin podle autorů do značné míry definuje lidské chování a má rovněž zásadní podíl na evolučním úspěchu lidstva během posledních desítek tisíc let. Zároveň ale s nástupem nejnovějších technologií představuje pro náš druh i smrtelné riziko, pokud se nebudeme snažit z jeho pevného, avšak neodolatelně svůdného stisku alespoň částečně vymanit.

Dopamin

Molekula, která určuje osud lidstva
Autoři: Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long
Přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7675-135-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dopamin vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Vztah mezi rychlým vzestupem hladiny drogy v krvi a uvolněním dopaminu je důvod, proč narkomani časem přecházejí k vstřikování drogy přímo do žíly. Ostatní metody aplikace jim už nepřinášejí vytoužené vzrušení. Injekční podávání drog je však děsivé a představuje jasnou známku závislosti, takže stigma a strach z jehel dokáže mnohé uživatele drog od dalšího postupu odradit. Kouření naneštěstí drogu do mozku dopraví zhruba stejně rychle jako nitrožilní podání. V případě kouření také chybí stigma, jež se pojí s injekčními stříkačkami.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorech

Daniel Z. Lieberman, MD je viceprezident pro duševní zdraví na Hims & Hers Health a klinický profesor psychiatrie a behaviorálních věd na Univerzitě George Washingtona. Studoval na St. John’s College a navštěvoval lékařskou fakultu na New York University. Dr. Lieberman je oceněný učitel, držitel ceny Caron Foundation Research Award a publikoval více než 50 recenzovaných článků a kapitol knih. Poskytl náhled na psychiatrická témata pro americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb, ministerstvo obchodu USA a Úřad pro drogovou a alkoholovou politiku. Dr. Lieberman je spoluautorem mezinárodního bestselleru Dopamin, který byl přeložen do 20 jazyků. Jeho druhá kniha Spellbound: Moderní věda, starověká magie a nevědomá mysl zkoumá průsečík neurovědy a mystiky ve vztahu k naší zkušenosti s naším nevědomím.

Zdroj informací: web autora

Michael E. Long je spisovatel a pedagog. Je spoluautorem knihy Dopamin. Je také vítězem dvou po sobě jdoucích ročníků festivalu nového divadla Neila LaBute. Kromě toho spolupracoval na několika knihách literatury faktu. Vedl také čtenářské programy pro děti migrujících zemědělských pracovníků, vyučoval dospělou matematiku, navrhl studijní osnovy pro Columbia University a hostoval přednášky o humoru na American University a na Graduate School of Political Management na The George Washington University. Psal poznámky pro členy kongresu, tajemníky amerického kabinetu, guvernéry, diplomaty, obchodní vedoucí, generální ředitele a kandidáty na prezidenta. Kromě toho působil jako hlavní autor projevů pro největší obchodní sdružení na světě a přispívá do mnoha tištěných publikací a webových stránek. Kromě psaní o podnikání a veřejné politice píše beletrii, divadelní hry a scénáře.

Zdroj informací: Georgetown360


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřujeme na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snažíme se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Tituly pečlivě posuzujeme, zadáváme renomovaným a odborně zdatným překladatelům, jazykově vybaveným redaktorům, spolupracujeme se špičkovými grafiky a tiskárnami. Díky tomu jsme si získali pověst kvalitního nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDopamin
Molekula, která určuje osud lidstva

Lieberman, Daniel Z. – Long, Michael E.

Argo+Dokořán, 2023

Napsat komentář