Nenechte si ujít v týdnu od 25. do 31. prosince 2023

nenechte_si_ujit
Před námi je poslední týden letošního roku. Mnoho z vás se jistě chystá na návštěvu k příbuzným. Navštívit ale můžete i knihovny, kde se v i posledních prosincových dnech konají zajímavé literární akce pro děti i dospělé.

V úterý 26. prosince přijďte na křest knihy Jana Davida Mrzneme napříč vltavou. Křest se uskuteční na tradiční otužilecké akci Memoriál Alfreda Nikodéma, které se odvážnější z vás také mohou zúčastnit. Jako každoročně se i letos poplave na řece Vltavě mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem, na tratích 100, 300 a 750 metrů!

Všichni dobře víme, že v České republice nosí dárky Ježíšek. Kdo však obdarovává děti v jiných zemích? Santa Claus? Kůň Magi? La Befana? Zajděte si do neděle 31. prosince na vánoční výstavu Kdo naděluje ve světě? do židenické pobočky brněnské Knihovny Jiřího Mahena. Odnesete si mnoho nových poznatků a své znalosti si můžete ověřit i v kvízu.

Až do neděle 31. prosince můžete navštívit výstavu Knihovny Jiřího Mahena v Brně, která se koná u příležitosti narozenin oblíbeného amerického spisovatele Nicholase Sparkse. Nejen ženy znají jeho knižní příběhy, které se také velice často objevují i ve filmovém zpracování. Zápisník jedné lásky, Bezpečný přístav, Poslední píseň či Vzkaz v láhvi přináší potěchu a zamyšlení nejen čtenářům, ale i filmovým divákům. Připomeňte si i vy na pobočce Židenice nezapomenutelné romány tohoto skvělého autora. A některý z nich si klidně můžete rovnou i vypůjčit.

Chcete vánoční svátky strávit čtením nějakého příběhu? Jenže nevíte, který vybrat? V maloměřické pobočce brněnské knihovny Jiřího Mahena si až do konce prosince můžete vybrat některý z mysteriózních balíčků s knihou, jejíž název se dozvíte až po vypůjčení. Nechte se tedy překvapit a rozšiřte si své literární obzory!

A do konce prosince trvá i výstava v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na téma Eliška Rejčka v literatuře. Eliška Rejčka se narodila v Poznani, dvakrát se stala českou a polskou královnou. I vy si můžete v ústřední knihovně na Kobližné připomenout, čím vším se tato žena nesmazatelně vepsala do kulturní historie naší země.

Děti od 4 do 15 let mohou do konce prosince využít poslední možnost a přihlásit se do projektu Jižní Morava čte. Jde o projekt na podporu dětského čtenářství, v jehož rámci se koná literární a výtvarná soutěž pro děti ve zmíněném věkovém rozpětí vyhlašovaná v knihovnách Jihomoravského kraje. Letošní ročník má téma Nekonečný svět fantazie. Nezapomeňte, že spolu s dílem musí soutěžící (třeba na některé z poboček Knihovny Jiřího Mahena v Brně) odevzdat i přihlášku do soutěže. Možná právě vy vyhrajete některou ze zajímavých cen!

Poslední prosincové dny si můžete zpříjemnit také návštěvou výstavy Radost z Vánoc brněnské pobočky Knihovny Jiřího Mahena v Žebětíně. Prohlédnete si výstavu prací dětských návštěvníků knihovny.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Přejeme vám, aby i nový rok byl plný inspirativního čtení!

Doporučení:
Share

Napsat komentář