Seznamte se

tipy seznamte se uvodni
Do dnešních tipů jsme namíchaly knihy, které mapují  zejména zajímavé lidské příběhy a osudy. Pozornost si jistě zaslouží každá z nich, avšak chcete-li si vybrat jenom některé, možná vám těžké rozhodování usnadní vybrané ukázky. Tak do toho. Vybírejte! 

Když protagonisté téhle knihy začaly se svým podcastem, moc si od toho neslibovali. Jejich povídání však zaznamenalo až nečekaný úspěch a vy tak máte možnost v knižní podobě poznat více jak tucet epizod z jejich první podcastové sezóny.

V dubnu 2021 se ve vinohradském studiu poprvé sešli dva staří známí: předseda Kolegia Paměti národa Jan Dobrovský a novinář Jindřich Šídlo. Jejich společný podcast neměl zpočátku větší ambice než překlenout covidov období do chvíle, než se Paměť národa bude moci vrátit ke svým pravidelným besedám a přednáškám po celé zemi. Ohlas posluchačů ale překvapil. Od dubna 2021 vzniklo již více než 70 epizod, v nichž autoři na základě zkušeností z moderní politické historie popisují a hodnotí aktuální dění. Podcast Dobrovský & Šídlo byl dvakrát nominován na Křišťálovou lupu, v roce 2022 se umístil v kategorii podcastů na třetím místě. V rámci své permanentní tour vyprodali autoři sály po celé zemi a stali se i vyhledávanými hosty prestižních hudebních festivalů (Metronom, Slunovrat, Krásný ztráty). Kniha „Můžu to doříct“, jejíž název je odvozen z nejčastější věty, kterou si pánové Dobrovský a Šídlo vyměňují před natáčením i během něj, nabízí upravený přepis třinácti epizod první sezony podcastu. Od „operace Vrbětice“, přes sněmovní volby v říjnu 2021 až po ruský útok na Ukrajinu v únoru 2022. Texty doplňují dobové fotografie a na závěr každé kapitoly se čtenář také dozví, „jak to všechno nakonec dopadlo“. Tedy nakolik se předpovědi a hodnocení autorů nakonec protnuly s pozdější realitou a jaký byl další osud hlavních i vedlejších postav našich rozmluv.

Můžu to doříct…?

Výběr z podcastů 2021–2022
Autor: Jan Dobrovský, Jindřich Šídlo

Počet stran: 234
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-4253-2
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Můžu to doříct…? vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Bylo to strašně důležité. Ten okamžik, kdy Jirku Dienstbiera napadlo, že by prvním krokem měl být odsun sovětských vojsk a hned následně zrušení Varšavské smlouvy. To byl teprve okamžik, který vedl k dokonání „sametové revoluce“, abychom tomu dali nějakou terminologii. Tehdy Jarda Šedivý s mým tátou dostali úkol, který vypadal neproveditelně. Pustili se do toho s vervou, a nakonec se jim to podařilo přes veškeré peripetie. Rusové například vůbec nebyli připraveni ubytovat takové množství vojáků. Ty desítky tisíc lidí neměly doma bydlení! A mysleli si, že budou svou armádu odsouvat několik let, dokonce to možná plánovali až na deset, už to nevím přesně. Každopádně ta okupace bylo trauma, které bylo vlastně už druhým traumatem poté, co v roce 1938 byly nejdřív mobilizovány české ozbrojené síly a posléze za několik dní byla mobilizace odvolána. A národ se ocitl zcela v rukou nepřátel, takže oni si s ním mohli dělat, co chtěli, s národem i se zemí. A všem bylo jasné, že obsazením Sudet to neskončí.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorech

Jan Dobrovský vyrůstal v disidentské rodině, která čelila tlaku komunistického establishmentu. Věnoval se samizdatové literatuře a podílel se na vydávání samizdatových Lidových novin. Po roce 1989 přispíval ke změnám ve společnosti jako novinář v Lidových novinách a posléze v Československé a České televizi. Je autorem literárních textů, publicistou a fotografem. Byl poradcem a tvůrcem investičních strategií domácích i zahraničních investorů, aby se později stal sám investorem. Je člověkem politickým, jehož hlavním životním tématem je lidská svoboda a nikdy nekončící boj o ni. Režim mu neumožnil studovat oblíbenou zoologii, a tak se stal alespoň zootechnikem. Z té doby mu zůstala láska ke koním, kteří ho provázejí téměř celý život. Vedle toho se už několik let znovu věnuje dokumentární fotografii. Jan Dobrovský je předsedou Kolegia Paměti národa projektu Post Bellum. Toto Kolegium sdružuje jak pamětníky, jejichž osudy zaznamenává Post Bellum do svého archivu orální historie, tak i ty, kteří aktivně pomáhají v mapování často hrdinských osudů lidí, kteří byli pro svobodu a demokracii ochotni přinést osobní oběti.

Zdroj informací: bpdpartners.cz

Jindřich Šídlo působí jako komentátor, v médiích se pohybuje od roku 1992, v Seznam Zprávách od jejich samého počátku v roce 2016. Věnuje se zde zejména politice a humoru, tedy satirickému pořadu Šťastné pondělí, jehož je spoluzakladatelem, moderátorem a principálem. V roce 2018 za něj získal dvě Křišťálové lupy v kategoriích online video a osobnost roku. Držitel Peroutkovy ceny a Novinářské ceny. Ženatý otec 3 dcer. Je také fanouškem fotbalu, ragby, 90. let a metra B.

Zdroj informací: seznamzpravy.cz

————————————————

Fenomén jménem „Meky“! Kdo by o něm někdy neslyšel. Kniha Honzy Vedrala, novináře a šéfredaktora hudebního časopisu, přináší vyprávění „Mekyho Katky,“ která stála po jeho boku dlouhých 37 let.

Slavný hudebník ve vzpomínkách své životní lásky.
Katherine, tohle smůla není. Taky nemyslím, že se to někdy změní. A tak povídej, já tě poslouchám rád…“ To napsal Miro Žbirka své lásce v písni Katka. Jaký byl život se slavným muzikantem? Vyprávění Katky Žbirkové začíná osudovou romancí, která se časem proměnila v nerozlučný vztah. Kniha Mekyho životopisce Honzy Vedrala je plná šťastných, humorných i bolestivých příběhů slavného páru, který spolu prožil 37 let. Obsahuje nikdy nezveřejněné fotografie a dopisy ze soukromého archivu Žbirkových.

Katherine

Katka Žbirková: Můj život s Mekym
Autor: Honza Vedral

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-1191-5
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Katherine vydalo nakladatelství BizBooks.

Ukázka z knihy

Z vnějšího pohledu si Meky v tu dobu vlastně nežil špatně. Za jeden koncert měl 600 korun, protože ať už s Limitem vyprodali amfiteátr, nebo malý kulturák, tohle byla taxa stanovená pro sólového zpěváka. Jenže o Mekyho byl takový zájem, že hrál v podstatě pořád. Klidně dvacet koncertů za měsíc. A to pro něj bylo na hranici jeho fyzických možností. Dokonce už prosil manažera, že nemůže zpívat víc než tři dny po sobě, že už to potom nezvládne hlasově. Ve dvaceti kvůli tomu přestal i kouřit. Už tehdy pořád trpěl nějakými bronchitidami. Když jsme spolu chodili, jednou dokonce zkolaboval na koncertě z vyčerpání a odvezli ho do nemocnice v Plzni. Už tenkrát měl zdravotní problémy.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorovi

Jan Vedral (*1981) je český novinář, působí jako šéfredaktor hudebního časopisu Headliner. Od roku 2017 je předsedou rady České hudební akademie a na tuzemské scéně se pohybuje i jako aktivní muzikant, mj. hrál na saxofon v česko-britské kapele The Chancers. Je autorem knih Miro Žbirka: Zblízka, Neuvěřitelný Ivan Král či Roy Ellis: The Boss Skinhead, spoluautor filmů Meky (2020), Modrý album: The Making Of (2021) a Ivan – Král tří akordů (2023). S Mekym Žbirkou spolupracoval také jako scénárista talkshow Doupě (ČT Art) a v roce 2022 byl jedním z kurátorů a autorem doprovodných textů výstavy Roky a dni v Národním muzeu a na Bratislavském hradě.

Zdroj informací: BizBooks

————————————————

Máte-li zájem o literaturu, jistě vás zaujme dílo Chodci  zeleně, které mapuje činnost jedné nepříliš známé básnické skupiny právě s tímto názvem. Můžete se tak seznámit s jejich samizdaty. Alespoň těmi, které se nám dochovaly…

Jedlan, Marr, Kataj, Kajem – to nejsou jména chlapců z klubu, který se inspiroval u Rychlých šípů. To jsou přezdívky Chodců zeleně: Jana Řezáče, Josefa Proška, Jaroslava Rychlého a Miloše Hájka. Jde o jednu z méně známých a literárněhistoricky dosud pomíjených básnických skupin, které fungovaly ilegálně v Praze za druhé světové války a těsně po ní. Navazovali především na předválečný surrealismus, který později přepsali vlastním tvůrčím vkladem na takzvaný monstrualismus. Z dlouhé řady realizovaných samizdatů jsou některé nenávratně ztraceny, jiné se dochovaly. A právě všechny ty dochované – vedle titulních Chodců zeleně jde o sborníky Mezitím, Ochranné prostředky, Schopnost skutečnosti, Záchody a PF 49 – jsou shromážděny v tomto svazku.

Chodci zeleně

Autor: Radim Kopáč (ed.)

Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 113×160 mm
ISBN: 978-80-200-3450-2
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Chodci zeleně vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Naše verše nejsou studeným obrazem (do sbírky byly pojaty jen verše, vysvětlené všemi hlasy), nýbrž mohutným tokem citů, jehož ústím je čtenářovýma očima zobrazená koláž. A tekou-li někde tyto city zpět, jsou přece jen výrazem řek, jak je vidíme ve snech. Nehrajeme si na slavné básníky, ale musíme prohlásiti: Surrealismus dal vývěsní tabuli s nápisem „Vyprodáno“ do výkladu všech srdcí našich přátel, dal, a svým prvním a naprostým vyprodáním udělal místo přátelství, které stále roste.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

Editor

Radim Kopáč (*1976) je literární a výtvarný kritik, editor a kurátor. Zabývá se okrajem literatury a kultury posledních století, je autorem či editorem řady knižních publikací: Příšerná hostina, Říkaj mi Tonka Šibenice, Eugen Brikcius uvádí, Praha ožralá, Praha jinak, Praha v množném čísle, Praha erotickáZmizelá Praha – Nevěstince a nevěstky, Rozhovory, Erben parodický, Pijácká čítankaPadáme i na tvou hlavu. Skvoty, centra, kluby v Praze a další.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Židovství je pro většinu z nás pouze pojmem, který máme spjatý s problematikou 2. světové války. Kamila Kopřivová, autorka další knihy a rabínka, nás s ním seznámí však mnohem podrobněji a hlavně odhalí jeho současnou tvář.

Neortodoxní zpověď o všem, co vás na židovství zajímá.
„Jmenuju se Kamila a rozhodla jsem se stát první českou rabínkou.“ Jak dojde k tomu, že se žena bez židovských kořenů rozhodne konvertovat?
Kamila Kopřivová alias Rabínka v zácviku vás provede nejen vlastním příběhem, ale také všemi podstatnými aspekty judaismu. A připravte se, že si posvítí i na ty neortodoxní – třeba na židovský feminismus. Součástí jejího vyprávění je i představení liturgického roku nebo významných židovských žen, které se nesmazatelně zapsaly do dějin. Šalom alejchem!

Rabínka v zácviku

Neortodoxně o židovství
Autorka: Kamila Kopřivová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-264-4964-5
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Rabínka v zácviku vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

V Toseftě se setkáme s Berurijou, dcerou rabiho Hananji ben Teradiona, na jiném místě je zase zmíněna pouze jako Berurija, učenkyně bez vztahu k mužskému příbuznému. Není proto zřejmé, zda byla Berurija zároveň dcerou rabiho Hananji a manželkou rabiho Meira a také učenkyní nebo jestli je v Talmudu řeč o třech různých ženách, třech různých „Berurijích“, které nakonec splynuly pod jedním jménem a byly sloučeny v jednu postavu. Nejpravděpodobněji je Berurija produktem kolektivní snahy autorů Talmudu vypořádat se v textu s přítomností různých učenkyň, které v průběhu formování Talmudu větší či menší měrou přispěly k vývoji židovské právní tradice.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Kamila Kopřivová, první česká rabínka, se narodila ve Znojmě. Že by se měla stát náboženskou autoritou jí nejdřív vůbec nepřišlo na mysl, jenže když člověk plánuje, pán Bůh se směje. Po studiu teologie a filozofie na Univerzitě Karlově si zvolila v Česku zatím ne příliš prošlapanou cestu – rozhodla se stát rabínkou. Studia ji zavedla do Berlína, Jeruzaléma a Londýna, kde nakonec získala pozici rabínky ve Westminster Synagogue.

Zdroj informací: CPress

————————————————

10 let na hudební scéně. Právě tolik letos slavili členové jihokorejské hudební skupiny, kteří se dnes řadí už mezi vrcholové umělce. Pokud jste o nich neslyšeli, možná je čas se seznámit.

BTS poprvé vykročili do světa 13. června 2013. A letos, v červnu 2023, oslavili už 10. výročí svého debutu. Za svými dosavadními kroky se ohlížejí v první oficiální knize – dnes už jako ikoničtí světoví umělci, kteří se dostali až na vrchol. To jim dává novou sílu vytvářet světlejší zítřky a udělat další krok na cestě, po které před nimi ještě nikdo nešel. V rozhovorech a podrobném portrétu BTS sdílejí osobní příběhy ze zákulisí své cesty. Myeongseok Kang, který o k-popu a dalších oblastech korejské popkultury psal pro různá média, pracoval na knize více než tři roky. Výrazné hlasy členů a jejich názory, prezentované chronologicky v sedmi kapitolách – od debutu až po současnost –, společně vytvářejí upřímný a hluboký příběh plný života. V jednotlivých rozhovorech, které se uskutečnily bez použití kamer nebo jakéhokoliv líčení, přibližují svou hudební dráhu z několika úhlů pohledu a přemýšlejí o jejím významu. Knihu navíc doplňují portrétní fotografie, které zachycují BTS jako jednotlivce i jako skupinu. Kniha také obsahuje koncepční fotografie, seznamy skladeb všech alb a více než 330 QR kódů. BTS jako digitální umělci komunikují se světem pomocí internetu. I tato kniha umožňuje čtenářům okamžitý přístup k trailerům, videoklipům a dalším materiálům, díky nimž získají bohatý přehled o všech klíčových momentech z historie skupiny. Kniha Beyond the Story, doplněná časovou osou se všemi důležitými milníky, je tak pozoruhodným archivem – skutečně vším o BTS v jednom jediném svazku.

Beyond the Story: Příběh 10 let BTS

Autoři: BTS, Myeongseok Kang
Přeložil: Richard Janda

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 172×235 mm
ISBN: 978-80-7689-302-3
Doporučená cena: 777 Kč

Knihu Beyond the Story: Příběh 10 let BTS vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

A není třeba zdůrazňovat, že byl mnohem obtížnější a nákladnější než třeba produkce zpěváka balad. Skupiny idolů potřebují zvládnout zároveň zpěv i tanec, přičemž to všechno se musí dlouho a důkladně trénovat, což vyžaduje dostatek prostoru pro spousty trainees. Pro takové jako SUGA a j-hope, kteří se odstěhovali z domova, i pro každého, kdo vykazoval potencionál debutovat, bylo třeba zajistit bydlení a stravu.

Prohlédnout si můžete také kompletní ukázku.

Autoři

BTS, akronym názvu „Bangtan Sonyeondan“ nebo též „Beyond the Scene“, je jihokorejská chlapecká skupina, která debutovala 13. června 2013. Tvoří ji RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V a Jung Kook. Jejich hudba, strhující vystoupení a vřelý vztah k fanouškům, jimiž si získali celý svět, překračují hranice národů, ras, jazyků, pohlaví i celých generací. BTS stále hledají nové cesty, jak lidem oplatit lásku, které se jim prostřednictvím jejich hudby dostává.

Zdroj informací: Jota

Myeongseok Kang je dlouholetý hudební kritik a bývalý šéfredaktor celé řady médií. Ve své práci se zaměřuje na korejskou popkulturu, včetně k-popu. V současnosti pracuje ve Weverse Magazine.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBeyond the Story: Příběh 10 let BTS

BTS - Kang, Myeongseok

Jota, 2023

zobrazit info o knizeRabínka v zácviku
Neortodoxně o židovství

Kopřivová, Kamila

CPress, 2023

zobrazit info o knizeChodci zeleně

Kopáč, Radim

Academia, 2023

zobrazit info o knizeKatherine
Katka Žbirková: Můj život s Mekym

Vedral, Honza

BizBooks, 2023

zobrazit info o knizeMůžu to doříct…?
Výběr z podcastů 2021-2022

Dobrovský, Jan – Šídlo, Jindřich

Argo, 2023

Napsat komentář