Vyhrajte příběh z doby tvrdého komunistického teroru

Honzlova soutez (1)
Za jedno z nejlepších děl druhé poloviny 20. století je právem považován román Zdeny Salivarové. Jedná se totiž o svědectví doby na základě vskutku autentických zážitků z doby tvrdých a nekompromisních 50. let komunistického režimu…

Lze vůbec někomu věřit?

Padesátá léta v Československu byla dobou děsivého komunistického teroru, který znejistil mezilidské vztahy. Mnohdy nebylo vůbec jasné, komu lze a komu nelze věřit. Tuto chorobnou atmosféru jedinečným způsobem zachytila Zdena Salivarová ve svém románu Honzlová.

Začala jej psát v Praze, dokončila až po své emigraci v Torontu (1. vydání vyšlo v roce 1972). Krátký časový úsek jednoho léta v sobě koncentruje směšně tragický příběh, okořeněný bizarními vzpomínkami a syrovou mluvou. Kniha je autentická, protože autorka si reálie nevymýšlí, ale přetavuje osobní zkušenosti, danou historickou epochu popisuje sugestivně a živě. Jde o literaturu, která patří do knihovny všech, kdo chtějí poznat naši historii a dotknout se mentality zlomeného času.

Kniha patří k tomu nejlepšímu, co v české literatuře druhé poloviny 20. století bylo napsáno.

Honzlová (audiokniha)

Autorka: Zdena Salivarová
Interpreti: Denisa Barešová, Pavel Soukup

Vydavatel: OneHotBook
Délka: 10 h 11 m
Vydáno: 10/2023
ISBN: 8594169485874

Přečtěte si více o audioknize Honzlová, kterou do soutěže věnovalo vydalo vydavatelství OneHotBook. Můžete si také poslechnout ukázku.

OneHotBook

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

O autorce

Zdena Salivarová-Škvorecká (*1933) vyrostla v rodině pražského knihkupce, jenž po trpkých zkušenostech s komunistickou perzekucí nakonec emigroval. Životní družka spisovatele a jazzmana Josefa Škvoreckého využila hlas spontánní dívčí vypravěčky už ve svém debutu – v povídkovém triptychu Pánská jízda (1968) z uměleckého prostředí, jehož iluzorní pozlátko poznala jako studentka FAMU, zpěvačka, hudebnice či příležitostná herečka (Farářův konecO slavnosti a hostech). Nakonec otce napodobila: po srpnové okupaci se s manželem nevrátili z cesty do zámoří a usadili se v Torontu, kde roku 1971 založili legendární nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Román Honzlová, považovaný za český protějšek k Salingerově generační výpovědi Kdo chytá v žitě, dopsala až v Kanadě a vydala ho pod touto značkou roku 1972. Ve stínu tohoto mistrovského kousku tak zůstávají novela Nebe, peklo, ráj (1976), jejíž hrdinka prožívá sovětským režimem zmarněnou lásku k lotyšskému basketbalistovi, a svazek Samožerbuch (1977) dokumentující provoz firmy, která na svět pomohla dvěma stovkám titulů zakázaných českých tvůrců. Soukromou exulantskou bilanci zprostředkovává autorčin román v dopisech Hnůj země (1994).

Zdroj informací: OneHotBook

Interpreti

Denisa Barešová (*1995) od osmi let hrála v Dismanově rozhlasovém dětském souboru a ve dvanácti jako Adélka vstoupila na prkna Národního divadla v Pitínského verzi Babičky Boženy Němcové. Vystudovala obor zpěv na Gymnáziu a hudební škole hlavního města Prahy a posléze činoherní herectví na DAMU, kde v roce 2018 obdržela Cenu Jiřího Adamíry. Vedle toho působila v uměleckém uskupení OLDstars. V letech 2018–2021 byla členkou ansámblu Švandova divadla, kde byla obsazována zejména do rolí křehkých dívek (Schillerovy Luisy, Shakespearovy Ofélie, ale i odbojné Kateřiny v jevištní adaptaci románu Na větrné hůrce). Roku 2021 získala Cenu Thálie pro činoherní umělce do 33 let. Před kamerou stála poprvé ve filmu Román pro muže (2010), poté účinkovala ve snímcích LaputaJan PalachKrajina ve stínu, Promlčeno či Její tělo. Objevila se i v několika TV seriálech (BoženaPodezření, Chlap), nejnověji jako Marcela Holcová v Kukačkách. Česká mutace měsíčníku Forbes ji roku 2022 zařadila do výběrové třicítky talentovaných osobností do 30 let.

Zdroj informací: OneHotBook

Pavel Soukup (*1948) vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté úspěšně absolvoval DAMU. Po studiu působil v oblastních divadlech, později se vrátil do Prahy, kde hrál v Městských divadlech pražských, především v Divadle ABC, a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Dobře známý je z televizních obrazovek – od roku 1980 se objevuje v televizních pohádkách, komediích a také v seriálech (např. Náhrdelník, Život na zámku, Ordinace v růžové zahradě). Daleko známější je ovšem jeho hlas – jednak díky mnoha dokumentům, k nimž namluvil komentář, a jednak jako dabér Arnolda Schwarzeneggera, Robina Williamse, Gérarda Depardieua, Michaela Douglase, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Svůj hlas propůjčil i kresleným postavičkám z filmů Toy Story: Příběh hraček, 101 dalmatinů či Spláchnutej. Za mistrovství v dabingu byl několikrát oceněn.

Zdroj informací: OneHotBook

Vyhrajte stažení audioknihy Honzlová

Jedinečný román Zdeny Salivarové líčí tvrdou dobu komunistických 50. let, která nedůvěrou narušila všechno, včetně obyčejných mezilidských vztahů. Zrůdnost režimu vystihuje zejména to, že příběh není smyšlený a jsou v něm zachyceny zcela autentické osobní zážitky.

Ve spolupráci s vydavatelstvím OneHotBook vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát audioknihu Honzlová, kterou si stáhne z portálu Audiolibrix. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o audioknihu Honzlová
probíhá od 24. listopadu do 7. prosince 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 stažení audioknihy Honzlová

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHonzlová (audiokniha)

Salivarová, Zdena

OneHotBook, 2023

Napsat komentář