Čtení pro duši

cteni pro dusi uvodni
Nejenom o naše tělo je třeba se postarat. Stejnou péči, v dnešní době možná i o něco větší, potřebuje také naše duše. Avšak na každou funguje něco jiného. My jsme pro vás dnes vybrali dvě zajímavé publikace, které by vám s problémy duše mohly pomoci.

Skoro až hravou formu představuje první kniha chilského autora. Zde najdete mnoho glos o chilské společnosti a tvůrce zároveň přetváří jakési původně ukázkové testy do vlastních variací, žertíků či mikropovídek.

Cvičebnice je žánrově těžko zařaditelný experimentální text, hra ve stylu oulipovců, Perecových výčtů či Cortázarova čtení na přeskáčku, zároveň však nese výrazné kritické poselství o stavu chilské společnosti a školství na konci minulého tisíciletí. Titul originálu (Facsímil) může znamenat i přesnou napodobeninu či kopii, v Chile se tak ale zároveň nazývá sešit ukázkových testů, na nichž si studenti procvičují typy otázek, které najdou v závěrečné maturitní zkoušce, jež dále předurčuje, na jakou vysokou školu se mohou hlásit. Zambra tu s vtipem a ironickým nadhledem, ale i se vší závažností glosuje palčivá témata chilské společnosti a zároveň rozbíjí tradiční žánry. Naplňuje strukturu skutečných didaktických testů vlastními cvičeními, variacemi, mikropovídkami a žertíky, které si čtenář kompletuje prostřednictvím otázek a navrhovaných pěti možností odpovědi. Kromě lehkého, absurdního i černého humoru je leitmotivem knihy neutěšená situace mladé generace, nepřipravené na skutečný život, vyjádřená slovy: „Vás nenaučili, vás vycvičili.“

Cvičebnice

Autor: Alejandro Zambra
Přeložila: Anežka Charvátová

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 115×190 mm
ISBN: 9788076751392
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Cvičebnice vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Tato kniha vychází ze struktury Testu z jazyka, jehož absolvování bylo stejně jako Test z matematiky podmínkou studia na chilských univerzitách v letech 1966 až 2002. Oba testy tvořily Zkoušku akademické způsobilosti (Prueba de Aptitud Académica), která se mohla skládat jen jednou ročně a evidentně pokřivovala veškerý smysl školství. V nejdéle existující podobě (1966 až 1994) se jazykový test skládal z devadesáti otázek s výběrem z několika možných odpovědí a na jeho vyplnění byl stanoven maximální čas sto třiceti pěti minut (v průměru jedna a půl minuty na otázku).

Přečíst si můžete celou ukázku nebo ukázku2.

O autorovi

Alejandro Zambra (*1975) je nejvýraznějším představitelem generace chilských autorů, kteří dospívali na sklonku Pinochetovy vlády (1973–1990). Někdy proto bývají označováni jako „generace dětí“ nebo přímo „generace dětí diktatury“. Označení si kritici vypůjčili ze Zambrova románu Hledání cesty domů, jehož jedna část se jmenuje „Literatura dětí“. Společným rysem je intimní, do značné míry autobiografický úhel vyprávění, do něhož se však zvenčí derou problémy společnosti, která při přechodu k demokracii zapomněla dořešit mnohé křivdy z minulosti a v rozmachu divokého neoliberalismu způsobila řadu nespravedlností nových. Pro první Zambrova díla (např. intimní příběh milostného vztahu Bonsái) byla charakteristická vyjadřovací úspornost. Mnoha cenami ověnčený román Chilský básník sice zůstává věrný oblíbeným tématům (psaní a literatura, vztah rodičů a dětí, stopy diktatury v současné společnosti), ale místo osekaného bonsaje nabízí košatý několikasetstránkový strom. V zatím poslední vydané próze Dětská literatura, složené z krátkých zápisků k nové životní situaci, kdy se autor stal sám otcem, Zambra převrací svou dosavadní perspektivu a místo „literatury dětí“ píše „literaturu otců“. Alejandro Zambra publikuje i povídky (Mis documentos) či eseje a vtipné glosy k literárnímu provozu.

Zdroj informací: Dokořán

Nakladatelství

dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Tituly pečlivě posuzuje, zadává renomovaným a odborně zdatným překladatelům, jazykově vybaveným redaktorům, spolupracuje se špičkovými grafiky a tiskárnami. Díky tomu si získali pověst kvalitního nakladatelství

————————————————

Druhá kniha je dnes z pera českého autora, kněze a salesiána, který je již zkušeným spisovatelem ve světě spirituální literatury. V té i tentokrát najdete mnoho inspirace, která nemusí být jen pro ty, kteří mají blízko k víře jako takové.

Zkušený salesiánský autor Zdeněk Jančařík originálním způsobem rozvíjí žánr „příběhů pro duši“, s nimiž přišel jeho řádový spolubratr Bruno Ferrero. Na malé ploše zachycuje v krátkých příbězích či úsměvných anekdotách moudrost a nadhled křesťanské spirituality, dává podněty k osobnímu rozjímání a nabízí impulzy pro duchovní život vedený v současném světě se všemi jeho aspekty. Kniha bude nejen skvělým dárkem, ale také zdrojem duchovní inspirace a pobídkou k tomu, vidět vše kolem sebe novýma očima.

Čerstvá voda pro duši

Autor: Zdeněk Jančařík

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 115×190 mm
ISBN: 978-80-262-2071-8
Doporučená cena: 159 Kč

Knihu Čerstvá voda pro duši vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Obávám se, že ne všichni kněží a řádové sestry jezdí na dovolenou s mládeží, ale někteří to skutečně dělají. Kdysi, za starého režimu, mě právě salesiánští kněží, kteří neměli problém s chozením v kraťasech a s koupáním v rybníce, zaujali svým bezprostředním přístupem k mladým lidem, jimž tyto ohledy a skrupule, tak typické pro katolické prostředí, byly cizí.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorovi

Zdeněk Jančařík je salesián, kněz a autor spirituální literatury. V Portále vyšly jeho knihy Plátno z Turína, Miláček Páně či Žena ať v církvi promluví a knižní rozhovor s Ludmilou Javorovou Ty jsi kněz navěky.

Zdroj informací: Portál

Nakladatelství

portalNakladatelství Portál bylo založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod., rozhovory se zajímavými osobnostmi nebo knihy pro děti. Dále také vydává 4 periodika – Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která kniha z dnešní dvojice zaujala vás?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCvičebnice

Zambra, Alejandro

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeČerstvá voda pro duši

Jančařík, Zdeněk

Portál, 2023

Napsat komentář