Matematika jako přeborník ve zkratkách

zkratky uvod(1)
Máte rádi matematiku? Pokud ne, možná to změní kniha od matematika a popularizátora vědy Marcuse du Sautoye, který ve své nové knize seznamuje čtenáře s tím, jak nám právě matematika umožňuje řešit problém co nejrychleji a co nejefektivněji.

Říká se, že cestou k úspěchu je tvrdá práce. Často k němu však může vést i mnohem rychlejší a snadnější cesta – zkratka. A ve vytváření zkratek, které nám usnadňují život tím, že nám šetří čas a námahu, vyniká zvláště matematika – ta je v podstatě uměním vymýšlet zkratky. Přední britský matematik Marcus du Sautoy svou novou knihou Umění zkratky ukazuje, jak nám matematika dovoluje řešit problémy rychle a efektivně. Autor nás provede světem zkratek – od vzorce a diagramu po kalkulus a teorii pravděpodobnosti. Dozvíme se, proč jeden diagram vedl k zásadním změnám ve zdravotní péči, proč je kalkulus největší zkratkou, která kdy byla vynalezena, nebo proč máme díky zkratkám výhodu i vůči nejvýkonnějším počítačům. Sautoy v Umění zkratky čerpá z několika tisíciletí rozvoje matematického poznání. Ukazuje, jak zkratky přispěly k lidskému pokroku v celé řadě oblastí, od výstavby prvních měst v Mezopotámii přes zkoumání vesmíru až po tvorbu dnešních algoritmů umělé inteligence. A pátrá také po tom, zda je zkratek možné využít k investování nebo k ovládnutí hry na hudební nástroj. Autor svůj výklad prokládá hádankami a hlavolamy, na nichž ilustruje schopnost zkratek nalézt rychlé řešení problémů. Dokládá tak, že zkratkou je možné změnit svět.

Umění zkratky

Jak lépe myslet
Autor: Marcus du Sautoy
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 152×230 mm
ISBN: 978-80-7675-060-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Umění zkratky vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Zajímavé ovšem je, že lidé nebyli první, kdo začal schopnosti matematiky najít nejlepší cestu ke zvládnutí daného úkolu využívat. Příroda používala matematické zkratky k řešení problémů dávno předtím, než jsme na scénu přišli my. Mnohé fyzikální zákony jsou založeny na tom, že příroda si vždy najde optimální zkratku. Světlo cestuje po dráze, po níž se dostane k cíli nejrychleji, i kdyby to znamenalo, že se přitom musí ohýbat kolem velkých objektů, jako je Slunce. Mýdlové bubliny vytvářejí tvary, které odpovídají nejnižší vynaložené energii: většinou je to povrch koule čili sféra, protože tento symetrický tvar má nejmenší povrchovou plochu, a ke svému udržení tak potřebuje nejméně energie. Včely staví šestiúhelníkové plástve, které k udržení svého tvaru spotřebují nejméně vosku. Naše těla si v podobě chůze sama našla energeticky nejefektivnější způsob přepravy z bodu A do bodu B.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

Marcus Peter Francis du Sautoy (*1965) je britský matematik a popularizátor vědy. Absolvoval Oxfordskou univerzitu, zajímá se zejména o teorii grup a teorii čísel. Kromě odborné práce se intenzivně zabývá popularizací matematiky, vedle pořadů pro BBC pravidelně píše pro The Times a The Guardian, publikoval rovněž řadu populárně-naučných knih, např. Hudba prvočísel (2003, česky 2019), The Number Mysteries (2010), Co nemůžeme poznat (2016, česky 2019),The Creativity Code (2019) nebo Around the World in 80 Games: A Mathematician Unlocks the Secrets of the Greatest Games (2023).

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřujeme na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snažíme se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Tituly pečlivě posuzujeme, zadáváme renomovaným a odborně zdatným překladatelům, jazykově vybaveným redaktorům, spolupracujeme se špičkovými grafiky a tiskárnami. Díky tomu jsme si získali pověst kvalitního nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění zkratky
Jak lépe myslet

du Sautoy, Marcus

Argo+Dokořán, 2023

Napsat komentář