Vzhůru na netradiční putování světem

pondeli cestopisy uvod
Kdo by rád nevyrazil na výlet nebo snad i dovolenou, kde může poznávat a objevovat nová místa. V dnešních tipech vám nabídneme ne úplně tradiční cestování a ukážeme tipy na knihy, v nichž se seznámíte s různými kouty ČR i světa v trochu jiném podání…

Nezačínáme ničím menším, než Vltavou. Klenotem České republiky, který je lemován mnoha a mnoha zajímavými lokalitami, které rozhodně stojí za poznání.

Tato kniha představuje zatím nejobsáhlejší přírodovědnou monografii naší národní řeky a nechybí v ní ani kapitoly věnované dějinám. Vltava je lemovaná desítkami významných archeologických lokalit včetně sídel ze starší doby bronzové, keltských oppid až po raně středověká sídla, jako je Praha, Levý Hradec či Mělník. Rovněž přírodní charakteristiky jsou překvapivé, protože Vltava představuje souvislý profil lesními porosty od podhorských smrčin, přes bukové a dubové lesy až k nížinným luhům. Přesto řeka samotná na svém středním toku nemá přírodní charakter, neboť je zde postaveno několik velkých přehrad. Kniha popisuje řeku jako jeden organismus propojený mnoha geologickými i biologickými procesy a obklopený minulostí naší krajiny.

Kudy plyne Vltava

Co je řeka, jak vzniká, jak se proměňuje a kam spěje?
Autoři: Václav Cílek, Tomáš Just, Zdeňka Sůvová a kol. 

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 297×210 mm
ISBN: 978-80-7675-130-9
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Kudy plyne Vltava vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Vlatava ukazka

K dispozici máte kompletní ukázku.

Autoři

Václav Cílek (*11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů. Zmínit můžeme knihy Obraz krajiny, Prohlédni si tu zemi, Krása je rozmanitost plazů, Krajiny domova, Uranová Příbram a další.

Zdroj informací: Dokořán

Mgr. Zdeňka Sůvová (*1978) vystudovala zoologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Zabývá se archeozoologií a paleoekologií, a to v prostoru evropském i blízkovýchodním.

Zdroj informací: Dokořán

Tomáš Just (*18. ledna 1962) si od raného dětství budoval vztah k přírodě, a to zejména díky otcovu nadšení pro turistiku, při pobytu na rodinné trampské osadě Charašo v Posázaví a u příbuzných na venkově v jižních Čechách. V letech 1980 až 1985 vystudoval obor vodní stavby a vodní hospodářství na Stavební fakultě ČVUT v Praze. V letech 1985 až 1999 zaměstnán ve Výzkumném ústavu vodohospodářském TGM v Praze –Podbabě. Od roku 1999 zaměstnán v Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, na regionálním pracovišti pro Prahu a Střední Čechy působí jako vedoucí oddělení péče o krajinu. Je autorem nebo spoluautorem několika knižních publikací se zaměřením na vodu a revitalizace, přispívá do časopisů, zejména do Vodního hospodářství, kde působí též jako člen redakční rady. Příležitostně prezentuje revitalizační témata na konferencích a seminářích.

Zdroj informací: Ochrana přírody, Fórum ochrany přírody

————————————————

Klasického cestopisu se nedočkáte ani u druhé knihy. Autorka vás však i přes to seznámí s mnoha místy v Číně i Taiwanu a ještě se u toho nejednou zasmějete.

Pozor! Tohle není klasický cestopis! Nečekejte bohaté romantické popisy nejznámějších turistických destinací. Místo toho se připravte na pořádnou nálož komických příhod ze života obyčejných lidí, které je možné zažít snad pouze na Dálném východě. Dominika Sakmárová, tehdy studentka sinologie, ve více než sedmdesáti krátkých kapitolách čtenáři přibližuje situace, které zažila během pobytu v Číně a na Taiwanu, a seznamuje ho s tamější realitou. Píše nejen o nesnadných pokusech začlenit se, ale zaznamenává i příhody, které zažila s jinými studenty, zahraničními i místními. Někteří z nich se pak společně s ní podívají i na východní Slovensko. Humorné historky celou knihu odlehčují a dodávají jí na čtivosti. Glosovány jsou rovněž odlišnosti mezi kulturami – evropskou a asijskou. Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi tak nemusí zajímat pouze zapálené cestovatele a nadšence do exotiky, ale i ty, kteří se nebojí učit novým věcem a mají rádi vyprávění podané svižně a s nadhledem. Kniha je doplněna ilustracemi Michaely Ahonen.

Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi

Veselé historky z cest po Číně a Taiwanu
Autorka: Dominika Lukáčová Sakmárová
Ilustrace: Michaela Ahonen

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7689-263-7
Doporučená cena: 438 Kč

Knihu Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Byla jsem z toho smutná a bylo to na mně zřejmě i vidět. Myslím kvůli jídlu, ne kvůli těm tamponům. Jako by nestačilo, že v každém dopise a telefonátu z domova se mi blízcí nezapomněli svěřit s barevným popisem toho, co měli k večeři, jak to bylo dobré, a že i já bych si na tom určitě pochutnala. Doteď nevím, zda mi to mělo zlepšit náladu, nebo to byla krutá škodolibost. Potom jsem jednoho dne přišla do školy a tam mě čekal brambor. Jeden jediný brambor, dokonce převázaný stuhou, a za bramborem spolužáci, nastoupení v řadě a s úsměvy od ucha k uchu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Dominika Sakmárová pochází z východního Slovenska, z města přímo pod Spišským hradem. Vedle sinologie, kterou vystudovala na Univerzitě Karlově v Praze, si její srdce získal také folklór. Vystupovala v rámci pěveckého uskupení Rusínske trio a také vede vlastní folklórní skupinu, která působí na Spiši už téměř desetiletí. Dobrodružství z cest do Číny a na Taiwan mapuje kniha Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi. Nedalekou Jižní Koreu, kde Dominika dokonce žila, mohou čtenáři prozkoumat v knize Korejské halušky, která vyjde v Nakladatelství JOTA v roce 2024. O svých zážitcích ze zemí Dálného východu, které nejdříve publikovala na svůj blog, se rozepisuje i na instagramovém účtu @dominika.sakmarova. V současnosti žije s rodinou v rumunské Bukurešti.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Třetí kniha je dokonce spojená s kulinářstvím! Autorka totiž nejenom ráda cestuje, ale také vaří a když to jde, mezi těmito dvěma zálibami se snaží najít nějakou spojitost.

Víte, kdo byl kapitán Buchta? Co znamená, když slivovice řetízkuje? Kolik a jakých surovin s sebou vláčel údajně nepotopitelný Titanic? Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? Kdo popsal strop jedné slavné britské hospody? Co má společného královna Margherita Savojská s bazalkou, mozzarellou a rajčaty? Anebo jak svatý Martin přišel k huse? Dagmar Heřtová ráda vaří, ochutnává, cestuje a hledá souvislosti. Vaření má tak trochu v genech, to ostatní bude mít kořeny v její zvědavosti. Když to všechno spojíte, vzniknou malé literární útvary, v nichž se pojí střípky historie, osobních zkušeností, praktických rad a rozjímání o jídle ve všech jeho souvislostech. A často je jako bonus přidán recept, nad nímž se sbíhají sliny.

Vidličkou po mapě

…aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství
Autorka: Dagmar Heřtová

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-4141-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Vidličkou po mapě vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Brick Lane je ulicí sevřenou mezi budovou Old Truman Brewery (Starý Trumanův pivovar) a domky, z jejichž přízemí se line vůně kari a exotického koření. Vznikající „curry houses“ posilovaly sebevědomí chudých přistěhovalců, že i tady lze něco dokázat a zbohatnout. To přineslo ještě kvalitnější pokrmy a s tím spojený servis. Dokonce se dnes některé restaurace chlubí výstřižkem z novin, že právě u nich si objednala jídlo i sama „Her Majesty“, tedy anglická královna. Já těmto informacím moc nevěřím, ale každý majitel přísahá při všem, co je mu svaté, že právě jeho restaurace dosáhla této pocty a ten vedle něj se na tom jenom přiživil. S královnou to je sice možná jen pohádka, ale jisté je, že Brick Lane je dnes turisticky vyhledávanou atrakcí a nedělní street food podávaný v zastřešené tržnici už snad ochutnal každý Londýňan. Vůně se šíří na všechny světové strany, a pokud jste poblíž, stačí zavětřit a zcela určitě naberete správný směr.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Dagmar Heřtová (*1961) je vystudovaná právnička, ostřílená advokátka, food blogerka a gastronomická novinářka v jedné osobě. Žije střídavě v Praze a v anglickém Brightonu. Ráda cestuje za chutěmi i historií, čte, poslouchá hudbu z dlouhohrajících vinylů, běhá, cvičí Iyengar jógu, chodí po horách a poznává nové restaurace, kuchyně a gastropodniky. V roce 2013 založila web tastejourney.cz, kde píše o cestování, o gastronomii a britské kuchyni. Název webu vyjadřuje její krédo, totiž „hledání chutí“. Pět let přispívala recepty a články na web lidovky.cz a do víkendové přílohy Lidových novin Relax. Od roku 2018 píše pravidelné gastroglosy pro irozhlas.cz. V respektovaném kulinářském časopise Gurmet má již třetím rokem pravidelnou rubriku Letem světem, kde představuje zahraniční kuchyně a doporučuje vybrané recepty ze světa. Navíc v něm publikuje články o Spojeném království pod názvem Úžasná Británie. V roce 2017 vydala knihu Bylinky na mém stole, čímž završila pravidelné účinkování v pořadu Kouzelné bylinky. Spolupracovala na několika reportážích a příspěvcích pro tv pořad Peče celá země.

Zdroj informací: Argo

————————————————

A na závěr opět Česko! Tentokrát Praha v podobě černobílé fotografie s komentářem Zdeňka Bartáka.

Španělský fotograf narozený a žijící v Praze. Fotografování se začal věnovat až v hluboké dospělosti a dnes se věnuje převážně černobílé fotografii. Kniha obsahuje černobílé fotografie Prahy, pořízené v letech 2006 až 2023 během častých procházek ulicemi magického města. Černobílá podoba zvýrazňuje jádro a detaily fotografovaných scén zbavených tak rozptylujícího barevného hávu. Na fotografiích jsou zachyceny nejen ikonické stavby a scenérie, ale i méně fotografovaná zákoutí.

Bíločerná Praha

Autor fotografií: Carlos Sardá Vidal
Text: Zdeněk Barták

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-7530-423-0
Doporučená cena: 240 Kč

Knihu Bíločerná Praha vydalo nakladatelství Malvern.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKudy plyne Vltava
Co je řeka, jak vzniká, jak se proměňuje a kam spěje?

Cílek, Václav – Just, Tomáš – Sůvová, Zdeňka a kol. – ,

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeKočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi
Veselé historky z cest po Číně a Taiwanu

Lukáčová Sakmárová, Dominika

Jota, 2023

zobrazit info o knizeVidličkou po mapě
...aneb gastronomická odysea a jiná kulinářská dobrodružství

Heřtová, Dagmar

Argo, 2023

zobrazit info o knizeBíločerná Praha

Barták, Zdeněk – Vidal, Carlos Sardá

Malvern, 2023

Napsat komentář