Románové pondělí

romanove pondeli uvod (1)
Dnes se společně vydáme do světa románů. Nebude chybět trocha romantiky, na své si přijdou milovníci českých autorů, a nevynecháme ani těžká témata. Zkrátka, vybere si úplně každý! Která kniha bude tou nejlepší právě pro vás?

Helena má manžela a žije si s ním svůj spokojený život. To se ale nečekaně změní, když jí její kolegyně oznámí, že má s jejím mužem už delší dobu poměr. Helena přijde o všechno a rozhodne se začít někde jinde a jinak…

Helena chystá večeři na oslavu narozenin svého muže, když vtom jí zavolá kolegyně ze školy a oznámí jí, že má s jejím manželem už dva roky vztah.  Heleně se zhroutí celý svět, protože ji zradil ten, komu věřila ze všech nejvíc. Učiní zásadní rozhodnutí, odejde z města, opustí svůj zažitý stereotyp a odstěhuje se na samotu do hor v Härjedalenu. Ocitá se v pekle samoty, tíživých vzpomínek z minulosti i strachu z budoucnosti. Postupně však nachází sama sebe, a když se posléze seznámí s mladou energickou dívkou Louise, které začne pomáhat v horské kavárně, uvědomí si, že vlastně celý život chtěla dělat něco úplně jiného než doposud.

Horké vafle a ledové koupele

Autorka: Karin Härjegard
Přeložila: Edita Petrásová

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-296-7
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Horké vafle a ledové koupele vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Kde je Martin? Pouštím rádio a poslouchám zprávy, jestli se někde ve městě nestala nehoda, ale o žádném mrtvém cyklistovi nepadne ani slovo. Měl cvičit do šesti a pak se vysprchovat. Možná někoho potkal a zdržel se. To je celý on, ten můj Martin, když vidí někoho známého, zastaví se a zapovídá se. Nicméně stejně by kvůli tomu nikdy nepřišel pozdě. Na podložku na rolování suši položím plátek řasy a nabírám tenkou vrstvu rýže, ale ruka se mi třese. Všechno mi padá ze lžíce. Jsem jak na trní. Vaření, které mě jinak vždycky uklidňuje, mi tentokrát vůbec nepomáhá.

Můžete si stáhnout celou ukázku.

O autorce

Karin Härjegård je švédská autorka a žije se svým manželem Leifem, dospívající dcerou Idou-Majou a psem Gillisem v horském světě, ve městě Duved. Zde si užívá nekonečných možností venkovního života ve všech ročních obdobích. Je autorkou 6 knih, píše také písňové texty, povídky, poezii a žalmy, stejně jako pracuje s vyprávěním a hudbou. Na poloviční úvazek je horským knězem ve švédské církvi, Åre.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Obraz rasového násilí přináší román amerického autora. Volí však netradiční formát a těžké otázky i téma samotné přetavuje do odlehčené podoby s nemalou dávkou černého humoru.

Je cosi shnilého ve státě Mississippi – a nejen tam. Záhadné vraždy bělochů přitahují pozornost k tuctovému městečku Prachy. A dva detektivy, kteří je přijeli vyšetřovat, tu nevítají zrovna s otevřenou náručí. Na pozadí vyšetřování postupně vyvstává děsivý obraz rasového násilí, které se jako krev rozlévá po všech státech bývalého Jihu už desítky let. Sérii brutálních vražd spojuje přítomnost dalšího mrtvého těla – muže, který se velmi podobá Emmettu Tillovi, mladému černošskému chlapci, zlynčovanému ve stejném městě před 65 lety. Vypadá to, že oběti lynčů se po letech domáhají odepřené spravedlnosti samy, tedy jen s malou pomocí místní vědmy a jejích stoupenců, a dávají padouchům ochutnat vlastní medicínu. Román Jižanské stromy divné ovoce nesou z pera amerického autora Percivala Everetta zpracovává téma černého svědomí Spojených států, a to s velkou dávkou černého humoru, okořeněného kapkou černé magie. Nestandardním způsobem předestírá palčivé a dosud neuzavřené otázky, které stále jitří americkou společnost.

Jižanské stromy divné ovoce nesou

Autor: Percival Everett
Přeložila: Petra Andělová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-240-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Jižanské stromy divné ovoce nesou vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ale ani to ještě nemuselo být fatální, kdyby ho kamery nezabraly, jak vylézá mezi zuby lžíce s plechovkou piva pevně sevřenou v masité ruce. Na sešlost dorazil i nejmladší syn bratra babi Cé, Junior Junior. Jeho otci J. W. Milamovi se říkalo Junior, tudíž on byl Junior Junior, nikdy ne Junior mladší, mladší Junior nebo JJ, ale vždycky a jedině Junior Junior. Milam starší, tedy jen Junior, po narození syna zemřel na „rakovinu“, jak už deset let tvrdila babi Cé. Odešel ani ne měsíc po Royovi, jejím manželovi a Wheatovu otci. Babi Cé z  nějakého důvodu považovala za podstatné, že oba zemřeli na totéž.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Percival Everett je profesor angličtiny a autor více než tří desítek knih. Debutoval v roce 1983 knihou Suder. V roce 2021 byl nominován na Pulitzerovu cenu za román Telephone. Obdržel cenu Amerického centra PEN klubu za beletrii a cenu Hurston/Wright Legacy Award. V roce 2022 získal v rámci cen National Book Critics Circle Awards ocenění Ivana Sandrofa za celoživotní přínos. The Washington Post ho označil za „jednoho z nejodvážnějších experimentátorů mezi moderními americkými spisovateli“. Everett žije v Los Angeles a přednáší na Univerzitě Jižní Kalifornie.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Magda Váňová je stálicí na poli české literatury. Její romány zpracovávají to, co občas zažije každý z nás, líčí běžnou každodennost i vztahové peripetie. Nejinak je tomu i v knize S tváří beránka, která ukazuje, že vztahy se nám mohou pod rukama rozpadnout i z naprosto banálních důvodů.

Román o lásce a důvěře životního partnera, které se získávají celá léta, ale ztratit je může člověk během jediného dne. Charizmatický houslař Zbyšek a jeho žena Viola projdou důkladným testem osobnosti od chvíle, kdy se ze zdánlivě nevinných příčin začne jejich vztah rozpadat a oni se pod tlakem anonymních dopisů dostanou do vleklé manželské krize. Viola si neuváženě zaflirtovala s neomaleným sukničkářem Beranem, který se nechce smířit s tím, že ho odmítla, a hledá cestičky, jak se pomstít. Není však jediný, kdo by rád Violu pokořil. Usiluje o to i její přítelkyně Olina, věčně nespokojená manželka Zbyškova bratra. Ale ty největší překážky si Viola se Zbyškem staví sami v sobě. Violu provázejí románem lidé s tváří beránka a srdcem lišky a každý z nich má svoji třináctou komnatu. Jeden v ní ukrývá žárlivost, druhý zbabělost, další závist a přetvářku a Viola se Zbyškem si projdou osobním peklem, než se jejich životní cesta opět spojí.

S tváří beránka

Autorka: Magda Váňová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7244-492-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu S tváří beránka vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorce

Magda Váňová (*1954) je česká spisovatelka, novinářka a překladatelka z bulharštiny a angličtiny. Absolvovala gymnázium v Novém Bydžově (1970–1974). Na filozofické fakultě UK v Praze (1974–1979) vystudovala bulharštinu a etnografii. Tamtéž státnice z angličtiny. Během studia půlroční stáž na univerzitě v Sofii. V letech 1980–1990 pracovala v Bulharském kulturním a informačním středisku v Praze. Po roce 1990 publikovala drobné překlady z angličtiny. O rok později šéfredaktorka časopisu Boutique, r. 1992 tajemnice redakce časopisu Akcie-burza-kapitál. Od roku 2000 se věnuje vlastní spisovatelské tvorbě. V plzeňském nakladatelství Nava vydala soubory detektivních povídek – Krvavé vřesoviště, Vražda toulavého milence, Smrt milionáře, Vražda opilé tanečnice, Vraždy v uličce lásky (2003 pseudonym Ivana Magdová). Od roku 2003 vydává romány v nakladatelství Šulc-Švarc. Svým nezaměnitelným romanopiseckým stylem si získala široký okruh čtenářů a její romány jsou vydávány opakovaně. Známé jsou romány Herečka, Zapomeň na minulost, Kukaččí mládě, Sestra a sestřička, Tereza, Past a další.

Zdroj informací: Šulc-Švarc

————————————————

Závěr dnešních tipů přináší příběh malého Maxe, jehož dětství se s nástupem do internátu stane spíše noční můrou. Později v dospělosti je Max s událostmi svého dětství a dospívání znovu konfrontován a je otázkou, zda bude sjednána náprava. A je vůbec v tomto případě možno něco napravit?

Idylické dětství pro desetiletého Maxe skončí okamžikem, kdy nastoupí do chlapeckého internátu. Namísto pohádkové svobody, jíž si užíval na dědově statku, se ocitá ve světě plném nepochopitelných pravidel, kde co chvíli hrozí nejrůznější tresty. Zároveň ale nachází oporu díky skupině spolu žáků, již pevně drží při sobě. O řadu let později, když už Max i jeho kamarádi stojí na prahu dospělosti, vyjde najevo tajemství o tom, co se kdysi ve škole dělo, a znovu je připoutá k sobě řadou tíživých otázek. Kdo o čem věděl, a odkdy? A kdo bude trvat na tom, že je nutné zjednat spravedlivou nápravu, ať je to všechny stojí, co to stojí? V románu, který překlenuje několik desetiletí od 80. let 20. století, se rozvíjí příběh o poutech mezi muži – o těch tvořených náklonností a skutečnou péčí, ale i o těch zcela zničujících.

Anglické obludy

Autor: James Scudamore
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4073-6
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Anglické obludy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Chtěl jsem se nabídnout, že budu poslouchat místo ní a ona si nebude muset dělat starosti, jenže jsem nevěděl, jak to říct. Navíc ta odpovědnost by mě stravovala a jejich zvyky už taky změnit nešlo. Stačily dva její takové zásahy, aby se jí dostalo požadovaného ujištění: náhlý nádech jako proražené vakuum, následné zachrčení a zvláštní zaskřípění zubů. Ke svým veršům se vrátila dřív, než celá tato sekvence doběhla do konce. Ať už ho to vzbudilo, či nikoli, záhy si došel pro mističku čokoládových cereálií, které si dával těsně před spaním, a pak jsem už slyšel jeho těžké kroky na schodech. Později, když jsem si do kuchyně šel natočit sklenici vody, tam už čekaly jeho zuby, vždycky tak trochu překvapení, protkané pramínky čokoládového mléka.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

James Scudamore (*1976) je britský prozaik. Vyrůstal v Japonsku, Brazílii a Spojeném království. Je autorem čtyř románů, v nichž kritika i čtenáři opakovaně vyzdvihují výrazný, nenásilně čtivý a zábavný styl a zároveň pozornost k různým bola vým místům soudobé společnosti. Za první The Amnesia Cli nic (2007) získal vedle několika jiných Cenu Dylana Thomase a vysloužil si nadšenou pochvalu od Hilary Mantelové. V roce 2009 následovala Heliopolis, jež mu vynesla nominaci na Man Booker Prize. Anglické obludy (English Monsters, 2020) se dotýkají dopadů fyzického a sexuálního zneužívání chlapců na anglické internátní škole, ale i osvobodivého účinku ryzího přátelství.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Po které z těchto novinek byste sáhli právě vy?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHorké vafle a ledové koupele

Härjegard, Karin

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeJižanské stromy divné ovoce nesou

Everett, Percival

Jota, 2023

zobrazit info o knizeS tváří beránka

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2023

zobrazit info o knizeAnglické obludy

Scudamore, James

Argo, 2023

Napsat komentář