Falešný přítel

laska_po_spanelsku
Jak během čtyř týdnů najít muže, který bude na sestřině svatbě předstírat, že je vaším přítelem? Těžko! Přesvědčí se o tom i Catalina.


Elena Armas je beznadějná romantička, milovnice šťastných konců a hrdá sběratelka knih. Léta hltala příběhy ostatních a sbírala odvahu k vlastní tvorbě. A konečně ji našla! Láska po španělsku je prvním románem, který napsala.

Hlavní hrdinka Catalina, které přátelé neřeknou jinak než Lina, žije a pracuje v New Yorku. Své kořeny má ve Španělsku, kam se nyní chystá na sestřinu svatbu. Zoufale však potřebuje doprovod – kohokoli, kdo bude ochotný strávit s ní pár dní v jiné zemi a před celou její rodinou předstírat, že ji miluje. Na svatbě totiž bude i Linin bývalý přítel Daniel – jako ženichův bratr plní důležitou roli svědka. Navíc je (na rozdíl od Liny) šťastně zasnoubený. Lina nechce působit jako osamělá chudinka, a tak hodlá předstírat, že i ona už má po svém boku milujícího partnera…

Do svatby zbývají čtyři týdny: nabízí se otázka, kde během této doby sehnat vhodného partnera? Internetové seznamky nepřipadají v úvahu, Lina opravdu nestojí o žádný trapas. A její kamarády rodina samozřejmě zná, takže nikoho z nich také poprosit nemůže. Shodou náhod se o jejím problému dozví jeden z kolegů: Aaron Blackford. Nesnesitelný chlap, kterým pohrdá a od kterého se snaží udržet odstup. A právě on se jí nabídne. Jenže proč to udělal? Nikdy si nerozuměli, sotva se dokáží snést.

Možná zoufale potřebuju nějakého partnera, ale takhle zoufalá zase nejsem. (str. 15)

Kniha nese nálepku s označením „senzace TikToku“, která vypovídá o popularitě mezi čtenáři. Jde o typický příběh o dvou lidech, kteří se nejprve nenávidí a následně se do sebe zamilují. Já proti této zápletce nic nemám, naopak podobné romány často vyhledávám. Ale tentokrát se mi nelíbil způsob, jakým autorka vztah hlavních hrdinů uchopila. Chovají k sobě zášť, poukazují na své chyby, mají odlišný přístup k práci i odlišný životní styl. A přesto se Aaron Lině hned na prvních stránkách příběhu nabídne, že s ní odletí na druhý konec světa – za její rodinou. A Lina hned uvažuje o přijetí jeho nabídky, přitom neustále zdůrazňuje, jak ho nemůže vystát…

Aaron Blackford je na mé černé listině a tam taky zůstane. Tečka. (str. 71 )

Mé pocity z prvních kapitol knihy tedy byly rozporuplné. Podle mě je začátek uspěchaný (na rozdíl od zbytku románu) a Lina zbytečně působí jako chudinka, která jen vede plané řeči. Říkala jsem si, že by hlavní postavy měly nejprve dostat více prostoru, aby nenávist mezi nimi alespoň trochu vyprchala a začaly si rozumět. A pak by dávalo smysl, kdyby Aaron oslovil Linu se svou nabídkou. Budete-li mít ze začátku románu stejný dojem, alespoň vás mohu trochu uklidnit: do svatby totiž zbývají čtyři týdny, a než Lina s Aaronem do Španělska odletí, k určitému posunu v jejich vztahu skutečně dojde.

Vždycky najdeš nějaký způsob, jak mě vyvést z míry. A to moc lidí nedokáže. (str. 116)

Zhruba polovina příběhu se odehrává v New Yorku a polovina ve Španělsku. Jakmile se Aaron a Lina přesunuli do Španělska, začala jsem si čtení užívat. Hrdinové spolu tráví více času, špičkují se, poznávají se a zjišťují, že vlastně mají mnoho společného. Začíná to mezi nimi jiskřit. A přesně takhle by to mělo být. Konečně autorka dokázala naplnit má očekávání. Na povrch také vyplouvají různá nedorozumění, která v minulosti negativně ovlivnila vztah Liny a Aarona. A těšit se můžete i na rodinné trable!

Své čtenáře si Láska po španělsku jistě najde. Doporučuji vzít si knihu třeba na dovolenou – u čtení si odpočinete a užijete si patálie, kterým Lina a Aaron čelí.

———————————-

Knihu Láska po španělsku můžete též zakoupit v  knihkupectví LUXOR.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska po španělsku

Armas, Elena

Ikar, 2023

Napsat komentář