Historie zachycená v románech

pro-milovniky-historie
V dnešních knižních tipech najdete šest románů zachycujících historii. Na své si přijdou milovníci dobrodružství, beletrizovaných životopisů, válečných deníků a také ti, kteří dávají přednost příběhům inspirovaných skutečnými událostmi.

Přečtěte si o dobrodružství, které v jižní Itálii prožívají hlavní hrdinové dobrodružného románu Satyricon. Přijde vám název povědomý? Kniha totiž vychází v novém překladu.

Nový český překlad proslulého literárního díla. Satyricon (psáno též Satyrikon, v latinském originále Satyricon) je dobrodružný román římského spisovatele Petronia. Hlavními hrdiny jsou mladíci Encolpius (který děj vypráví ze svého pohledu) a Ascyltus, kteří soupeří o mladičkého Gitóna. Místy je doprovází básník Eumolpus. Společně putují jižní Itálií a zažívají různá dobrodružství, často erotického rázu. V textu se střídá próza s veršem. Román byl původně mnohem rozsáhlejší, ale do našich dnů se dochovaly jen zlomky, z nichž nejdelší je Hostina u Trimalchiona.
Satyricon inspiroval mnohé další literáty a filmaře; nejznámější je Felliniho film z roku 1969.

Satyricon

Zbytky latinského románu
Autor: Petronius Arbiter
Přeložil: Petr Šourek

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 133×206 mm
ISBN: 978-80-200-3246-1
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Satyricon vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Co z toho plyne? Že na vině jsou rodiče, kteří odmítají vidět, že jejich dětem by zdaleka nejvíc prospěla disciplína. Také u dětí – jako ve všem ostatním – touží po rychlém úspěchu. Nemohou se dočkat, až se jejich sen uskuteční, a sotva se kluk naučí hrubé základy mluvnice, už ho ženou na forum, aby tam všem předvedl svůj výjimečný a – jak hrdý rodič věří – vrozený dar výmluvnosti. (str. 21)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Pravděpodobný autor Satyriconu, římský prokonzul a spisovatel Titus Petronius zvaný arbiter elegantiarum, tedy „rozhodčí ve věcech vkusu“, žil u dvora císaře Nerona a těšil se pověsti vzdělaného, výstředního a vlivného muže. Nakonec upadl u psychicky labilního císaře v nemilost, byl obviněn z účasti na spiknutí a v roce 66 po Kr. přinucen spáchat sebevraždu.

Zdroj informací: nakladatelství Academia

————————————————

Jak odradit vévodu vám poradí spisovatelka Alexa Aston. Ve svém románu vypráví o dívce, která okouzlí vévodu natolik, že je ochoten uzavřít sňatek s dívkou nižšího společenského postavení!

Miles Notley se vrací na rodinné sídlo jako vévoda z Winslow a nemá ponětí, jak panství vést. Naštěstí se o chod rozlehlého sídla dokáže postarat správcova dcera Emery. Svým elánem ihned vévodu očaruje, takže se Miles bez ohledu na konvence rozhodne pro sňatek s dívkou nižšího společenského postavení. Podaří se Emery vévodu odradit, nebo jeho kouzlu podlehne?

Jak odradit vévodu

Autorka: Alexa Aston
Přeložila: Tereza Dubenská

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-962-0
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Jak odradit vévodu vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Emery nemohla nového vévodu z Winslow vystát. A to byl na Wildwoodu teprve týden. Při pomyšlení na arogantního a panovačného Ralpha Notleyho zaťala zuby. (str. 1)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Alexa Aston patří mezi bestsellerové autorky žebříčků USA Today a Amazon Top 100. V jejích historických romancích, plných smyslnosti a lehkého napětí, ožívají temperamentní rytíři, drsní kovbojové a přitažlivé hrdinky. S manželem žije na předměstí Dallasu. Miluje čtení, sledování filmů a návštěvy sportovních akcí.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Další kniha potěší příznivce beletrizovaných životopisů. Eliza Knight napsala příběh, v němž hraje hlavní roli Adele Astairová – sestra jednoho z nejslavnějších tanečníků 20. století.

Fred Astaire je jeden z nejslavnějších tanečníků 20. století, jenž spolu se svou partnerkou Ginger Rogers dobyl jeviště a kina po celé Americe. Málo se však ví, že proslulé duo Ginger a Fred mělo svého předchůdce: první taneční partnerkou slavného Freda byla jeho starší sestra Adele. Sourozenci Astairovi (původním jménem Austerlitzovi, rodina si po příchodu do Ameriky změnila jméno) byli dětskou senzací již na počátku století a kritikové tehdy dokonce považovali o tři roky starší Adele za tu talentovanější a zářivější polovinu sourozeneckého dua. 

Jejich světový úspěch se zrodil v den, kdy společně nastoupili premiérovou cestu do Evropy, jež jim od základů změnila život. Především Adele na evropských podiích zářila a Londýn ji přivítal jako superhvězdu. U nohou jí klečeli synové z nejváženějších aristokratických rodin včetně samotného následníka, ovšem Adele měla – na rozdíl od cílevědomého bratra – o svém životě jinou představu.

Adelin příběh dokresluje její fiktivní přítelkyně Violet, mladá tanečnice pocházející z nuzných poměrů, jež se stůj co stůj snaží uspět ve velkém světě prken, jež znamenají svět. A dosažení svých cílů je ochotná obětovat takřka vše.

Plastický příběh Adelina života se v rychlém tempu odvíjí na pozadí převratných historických událostí. Jak ve velkém, celosvětovém měřítku, tak i v drobných detailech týkajících se postavy Adele se autorka důsledně přidržuje faktů a už od první stránky nás vtáhne do atraktivního, ale mnohdy i drsného světa profesionálních tanečníků.

V hlavní roli Adele Astairová

Autorka: Eliza Knight
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 124×200 mm
ISBN: 978-80-7625-278-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu V hlavní roli Adele Astairová vydalo nakladatelství Metafora v edici Beletrizované životopisy.

Ukázka z knihy

Zatímco Freddie se na zkoušky vždycky nadšeně těšil, já se strachy klepala.
„Poslední ráno, kdy si můžeš přispat.“ Freddie do mě rýpl tónem, který si přímo říkal o hádku.
„Ještě jednou mě vzbudíš mokrým ručníkem a končím s tebou.“ Přivřela jsem oči a ukázala na něho prstem; živě jsem si vybavovala, jak mi na tváři přistál mokrý, studený hadr.
Freddie se jen ušklíbl. Uvidíme, kdo se bude smát, až mu schovám taneční boty. A hned se mi na tváři objevil úsměv. (závěr 1. kapitoly)

O autorce

Eliza Knight patří k oblíbeným americkým spisovatelkám. Ve volném čase ráda sní, ochutnává vína, cestuje, dívá se na hvězdy, sleduje filmy, nakupuje, navštěvuje rodinu a přátele a věnuje se turistice. Je autorkou populárního historického blogu History Undressed a spoluautorkou podcastu History, Books and Wine.

Zdroj informací: elizaknight.com

————————————————

A nyní tu máme tip pro čtenáře, kteří upřednostňují vyprávění inspirované skutečnými událostmi. Patříte-li k nim i vy, nenechte si ujít Buď jako řeka od Shelley Readové.

Sedmnáctiletá Victorie Nashová, jediná přeživší žena v rodině plné komplikovaných mužů, vede domácnost na rodinném statku s broskvoňovým sadem v malém farmářském městečku Iola v Coloradu. Wilson Moon je mladý tulák se záhadnou minulostí, vyhnaný ze své rodné země a odhodlaný jít svou vlastní cestou. Victorie s Wilem se náhodou potkají na rohu ulice a toto setkání zásadně změní jejich životy a rozpoutá koloběh touhy a nebezpečí. Když dojde k tragédii, Victorie opouští jediný život, který kdy poznala. Utíká do nedalekých hor, kde se snaží přežít v divočině bez jasné představy o tom, co jí přinese budoucnost. S měnícím se ročním obdobím sleduje i změny ve svém vlastním nitru a v krásné, ale drsné krajině nachází smysl a sílu jít dál. Znovu vybudovat vše, co ztratila, přestože její domov – statek i milovaný broskvový sad, který patří její rodině už po generace, má zmizet pod hladinou řeky Gunnison. Kniha Buď jako řeka, inspirovaná skutečnými událostmi, které provázely zkázu městečka Iola v 60. letech 20. století, je příběhem o hluboké lásce neochvějně čelící těžkostem a ztrátám, ale také o nalezení odvahy, nezlomnosti, přátelství a nakonec i domova – tam, kde bychom to nejméně čekali. Tento ohromující debut zkoumá, co znamená vést svůj život, jako by byl řekou – sbírat zkušenosti, plynout a hledat cestu vpřed, přestože je tok řeky přehrazen.

Buď jako řeka

Autorka: Shelley Readová
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-237-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Buď jako řeka vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„Pardon,“ řekl mladík a umouněným palcem a ukazováčkem si zatahal za okraj potrhané červené kšiltovky. „Dostanu se tudy k ubytovně?“
Takhle jednoduché to bylo. Taková obyčejná otázka od špinavého cizince, který procházel po Hlavní třídě právě ve chvíli, kdy jsem dorazila na křižovatku se Severní Laurou. (str. 11)

Prohlédněte si další ukázky.

O autorce

Shelley Readová pochází z Colorada z již páté generace rodiny žijící v Elk Mountains na západním svahu kontinentálního rozvodí Ameriky. Téměř tři desetiletí působila jako docentka na Western Colorado University, kde vyučovala psaní, literaturu, environmentální studia a rozšiřující kurzy pro talentované studenty. Založila obor Životní prostředí & Udržitelnost a také podpůrný program pro studenty rodičů bez vysokoškolského vzdělání a ohrožené studenty. Shelley vystudovala psaní a literární vědu na Denverské univerzitě a postgraduální program Kreativní psaní na Temple University. Pravidelně přispívá do časopisů Crested Butte Magazine a Gunnison Valley Journal, píše také pro deník Denver Post a řadu dalších. Její první román Buď jako řeka je inspirován krajinou, z níž pochází, a vychází ve více než pětadvaceti zemích.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Mnoho čtenářů jistě zaujme fiktivní válečný deník příslušníka Československé legie, na kterém se podíleli Jean Denis Pendanx a Kris Wilson.

Svoboda! – historické vyprávění i románová epopej – je imaginárním deníkem bojovníka Českých legií v Rusku o první světové válce popisujícím skutečnou železniční odyseu, která se odehrála v chaosu ruské revoluce.

Svoboda! I
Praha 1938. Josef Černý, židovský učitel výtvarné výchovy, se dovídá o Mnichovské dohodě. Hluboce ho zraní zrada Francie, jeho matky a adoptivní země, a okamžitě si představuje: smrt Československa, své republiky, které před dvaceti lety pomohl přejít ze snů o svobodě k realitě. Pepa objevuje své staré skicáky a vyprávění svého přítele, spisovatele Jaroslava Haška, a vzpomíná…
Čeljabinsk, květen 1918, zde to všechno ve skutečnosti začalo. Regiment Jaroslava se konečně připojí k opožděné jednotce první České divize, která se na stanici zasekla na tři týdny. Mezi nimi je i jeho přítel Pepa, ale radost ze shledání je krátká. Dramatické události se dávají do pohybu…

Svoboda! II
Svoboda! II plynule navazuje na první svazek. Čeljabinsk, květen 1918, zde to všechno ve skutečnosti začalo. Regiment Jaroslava Haška se konečně připojí k opožděné jednotce první České divize. Mezi nimi je i jeho přítel, projektant Pepa, který je zraněn kusem železa vyhozeného z projíždějícího vlaku plného Maďarů. Pepovi druhové vlak zastaví a viníka popraví. Krutý čin bude mít brzy děsivé následky. Zatímco se Pepa zotavuje ze svého zranění, Jaroslav a další čeští vězni jsou propuštěni generálem Čečekem, velitelem 1. Československé divize. Od této chvíle vzniká napětí mezi legionáři a vojáky Trockého Rudé armády…

Svoboda! I.+ II.

Fiktivní válečný deník příslušníka Československé legie
Autoři: Jean Denis Pendanx, Kris
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 230×325 mm
ISBN: 978-80-87596-29-6
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Svoboda! I.+ II. vydalo nakladatelství Meander v edici Pro Emu.

Ukázka z knihy

svoboda_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorech

Jean-Denis Pendanx se narodil v Daxu v roce 1966. Studoval grafiku v Toulouse a později v Paříži. Svou kariéru zahájil navrhováním obálek časopisů. Na svém prvním komiksu, které vyšlo roku 1991, spolupracoval s Dougem Headlinem.

Zdroj informací: lambiek.net

Kris (*1972) vlastním jménem Christophe Goret je francouzský autor komiksů.

————————————————

Hlavní hrdinkou románu Marion od Fern Brittonové je skutečná žena. A vy se díky ní dozvíte, jaké bylo dospívání budoucí královny Alžběty II.

Marion Crawfordová si roku 1932 přivydělává na studium dětské psychologie. Souhrou náhod dostává na starost dcery vévody z Yorku – šestiletou Elizabeth a dvouletou Margaret.
Na univerzitu již nenastoupí a stráví s oběma princeznami dlouhých sedmnáct let. Prožije s královskou rodinou válku a během náletů přečkává s princeznami noci v podzemních krytech. Je čestným hostem na svatbě své Lilibet s princem Philipem. Obětuje svému poslání i vlastní lásku a rodinné štěstí. Stačí však jediná osudová chyba a věrná guvernantka je navždy zavržena. Ani královna, ani žádný jiný člen královské rodiny s ní už nikdy nepromluví.

Fern Brittonová napsala strhující román o skutečné historické postavě – ženě, jež se stala svědkem uchvacující dějinné epochy. Zasvětila svůj život péči o budoucí královnu a její sestru. Díky ní mohou čtenáři nahlédnout za kulisy, za nimiž se odehrávalo dětství a mládí budoucí královny Alžběty II.

Marion

Guvernantka královské rodiny
Autorka: Fern Brittonová
Přeložil: Tomáš Kurka

Počet stran: 552
Vazba: vázaná
Formát: 153×218 mm
ISBN: 978-80-7593-531-1
Doporučená cena: 490 Kč

Knihu Marion vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Sáhla do kabelky pro dopis od svých nových zaměstnavatelů, i když ho znala málem nazpaměť. Pokyny byly jasné: Měla vyjít před nádraží a podívat se po uniformovaném řidiči v tmavém automobilu. Vlak zpomaloval a Marion vyhlížela z okna. Zhluboka se nadechla, vstala a vzala si kufr a kabát. Tak do toho. Vždyť je to jen na pár měsíců. Však už to nějak zvládneš. (závěr 1. kapitoly)

O autorce

Fern Brittonová (*1957) je uznávanou autorkou mnoha bestsellerů, ale také známou anglickou televizní moderátorkou. Uváděla a uvádí řadu vlastních programů, mimo jiné i na stanici BBC. Její knihy jsou oceňovány pro svižný styl a faktografickou přesnost. Má dva syny (dvojčata) a dvě dcery. Žije v Cornwallu v domě plném dobrého jídla, vína, rodiny, přátel a knih o zahrádkaření.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSatyricon
Zbytky latinského románu

Arbiter, Petronius

Academia, 2023

zobrazit info o knizeJak odradit vévodu

Aston, Alexa

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeV hlavní roli Adele Astairová

Knight, Eliza

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeBuď jako řeka

Readová, Shelley

Jota, 2023

zobrazit info o knizeSvoboda! I.+ II.
Fiktivní válečný deník příslušníka Československé legie

Pendanx, Jean Denis - Kris

Meander, 2013

zobrazit info o knizeMarion
Guvernantka královské rodiny

Brittonová, Fern

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

Napsat komentář