Osobnosti v datech

Tipy_Marta Kubisova_Osobnosti emigrace
V dnešních tipech přinášíme biografický slovník ruských emigrantů, kteří v Československu dosáhli významných úspěchů v různých oborech, a také knížku o tvorbě legendární zpěvačky Marty Kubišové.

Kniha Marta Kubišová v písních a pořadech od Luďka Chocholy nabízí výčet zásadních písní, TV pořadů a koncertů známé zpěvačky. Doplňují ji také četné zajímavosti, fotografie a další působivé materiály.

Marta Kubišová v písních a pořadech

Autor: Luděk Chochola

Počet stran: 391
Vazba: vázaná
Formát: 170×205 mm
ISBN: 978-80-7492-625-9
Doporučená cena: 590 Kč

Knihu Marta Kubišová v písních a pořadech vydalo nakladatelství Galén.

„Měla jsem hezkej život. Takovej veselej a kalamitní,“ řekla jednou Marta Kubišová. Kdo zná příběh jejího života, nemůže než smeknout. Zpěvačka měla raketový start, za šest let vyhrála třikrát Zlatého slavíka a s triem Golden Kids nadchli posluchače u nás i v zahraničí. Neměla jen fanoušky, svým vzhledem i zpěvem dráždila mnohé manželky komunistických funkcionářů. S písní Modlitba pro Martu se stala – ač o to neusilovala – symbolem pražského jara 1968. Po ruské invazi se komunisté postarali o dvacetiletou klatbu. A přesto jsme Martu Kubišovou znali, obdivovali a milovali všichni. Stáhla se do soukromí, spolupracovala s disentem, byla mluvčí Charty 77 a věnovala se dceři. Po jedenadvaceti letech se stala – opět s rozpaky – jinou ikonou, tentokrát sametové revoluce 1989. Vrátila se tam, kam patří, na vrchol té nejkvalitnější populární hudby. Kniha Marta Kubišová v písních a pořadech nemá ambice být klasickou biografií. Vypráví Martin příběh jinak. Je to chronologicky sestavený hudební profil známé zpěvačky, který obsahuje výčet zásadních písní, televizních pořadů a koncertů a je doplněn o citace, hudební zajímavosti, fotografie a další materiály. Autor, mnohaletý Martin fanoušek, někdy postupuje den po dni, měsíc po měsíci, na sedmdesátá a osmdesátá léta mu pak stačí bohužel jen pár stran. Závěr tvoří přehled všech dostupných nahrávek doplněný skladbami, které se nahrávkami nestaly. Knihu ocení především ti, kdo se chtějí něco dozvědět o tvorbě této legendární zpěvačky.

 

Ukázka z knihy

21. listopadu 1989. Své první vystoupení na balkonu Melantrichu komentuje v roce 1991 v televizním pořadu Modlitba pro Martu: „Po práci na mne čekal student DAMU Petr Lébl, že mě dovede na Václavské náměstí, abych tam za studenty zazpívala hymnu. Měla jsem pocit, když bude poprvé ozvučené Václavské náměstí, že budu stát pod koněm. On mne zatím vedl průchodem, vstříc nám běžel Jirka Černý: ‚Marto, chtělo by to takovou malilinkou Modlitbičku, kdybys zazpívala.‘ – ‚Ty ses zbláznil, vždyť já ji vůbec neumím.‘ To jsme už byli nahoře a oni mne na ten balkón vystrčili. Říkala jsem si: Musím začít. Nevěděla jsem jaký tón, nevím, jak se mi to vybavilo v tak panický atmosféře, v jaký jsem to ve vlastním nitru prožila. Necítila jsem se ve svý kůži, ale když jsem to odzpívala, nastal ten jásot a já jsem si v rozčílení nechala brejle a teď jsem viděla to zaplněný Václavský náměstí, tak jsem měla pocit, že jsem se zbláznila…“ Ozvučení zajišťovala skupina Bacily Václava Neckáře. „Večer jsem se složila do křesla. Tak takovýhle comeback neměla žádná zpěvačka.“

 

O autorovi

Luděk Chochola (* 1966), středoškolský pedagog. S Martou Kubišovou se seznámil v říjnu 1987 a z fanouška se postupem času stal zasvěcený odborník na její tvorbu. Vytvořil zajímavý archiv nahrávek, desek, fotografií a dobových marginálií. V roce 1990 vydal v rámci Fan Clubu MK minibiografii Povídání o Martě Kubišové a v roce 1999 knihu Osm životů Zdeňka Srstky. Autorova archivu využili např. editor Karel Knechtl při sestavování Kolekce Marty Kubišové a Tomáš Padevět pro kompilaci Putování. Na své knize pracoval Luděk Chochola osm let, rukopis zachycuje stav k 31. srpnu 2022.

Zdroj informací a ukázky: 2media.cz

 

O nakladatelství Galén

Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno téměř 2000 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

————————————————

Osobnosti emigrace z území Ruské říše v meziválečném Československu, to je výstižný název obsáhlého biografického slovníku Dany Haškové a kolektivu autorů, zahrnujícího informace o ruských emigrantech, kteří přispěli k rozvoji československé vědy, kultury, umění a dalších odvětví.

Osobnosti emigrace z území Ruské říše v meziválečném Československu

Biografický slovník
Autorka: Dana Hašková

Počet stran: 752
Vazba: vázaná
Formát: 180×245 mm
ISBN: 978-80-200-3437-3
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Osobnosti emigrace z území Ruské říše v meziválečném Československu vydalo nakladatelství Academia.

Od roku 1993 probíhá ve Slovanském ústavu AV ČR, v. v. i., systematický výzkum dějin ruské emigrace v meziválečném Československu. Během této doby bylo nashromážděno velké množství životopisných materiálů o ruských emigrantech i jejich vědecké a kulturní činnosti. Díky tomu mohl vzniknout i výběrový biografický slovník Osobnosti emigrace z území Ruské říše v meziválečném Československu.
Do slovníku jsou zařazeny především ty osobnosti, které se podílely na rozvoji československé vědy, kultury a umění, účastnily se politického nebo spolkového života anebo vynikly v dalších oborech a odvětvích. Ve výjimečných případech se zde objevují rovněž ruští životní partneři a partnerky význačných českých osobností. Kromě kartotéky Slovanského ústavu byly základními prameny při tvorbě hesel osobní kartotéka Anastazie Kopřivové, kartotéka Slovanské knihovny, literatura a archivní materiály z ruských, českých a slovenských archivů. Dále byly použity materiály z rodinných archivů potomků emigrantů a materiály uchovávané na místních úřadech (matriky, záznamy obecních úřadů a místní kroniky).
Jednotlivá hesla obsahují základní biografické údaje o vlastní osobě a rodinných příslušnících, adresy pobytu v ČSR, je popsáno její vzdělání a zaměstnání v předrevolučním Rusku i v ČSR, eventuální účast v občanské válce a samotná emigrace, členství v ruských, českých i mezinárodních vědeckých, kulturních a zájmových spolcích a organizacích, udělené řády a vyznamenání. Pokud dotyčný z ČSR odjel do další země, je uvedeno, kdy, kam a stručně jeho činnost v novém domově. Heslo obsahuje bibliografické odkazy a údaje o českých i zahraničních archivech, ve kterých jsou uloženy materiály dané osobnosti, a výběrovou literaturu.
Slovník je rovněž doplněn anotovaným seznamem potomků ruských emigrantů, kteří se narodili již v Československu a dosáhli zde významných úspěchů ve svém oboru. Součástí slovníku je bohatý ilustrační materiál.

 

Ukázka z knihy

Hašková Alexandra (Šura) Gavrilovna
rozená Lvova, ve 2. manželství Zaplatinová/ Věrná (12. 3. 1896 nebo 1894, Peťjakovo v Birském újezdu – 1965, Ústí nad Labem), druhá manželka spisovatele Jaroslava Haška. Narodila se v rodině vesnického ševce, ve třech
letech ji adoptoval státní úředník Malojaroslavcev. Základní vzdělání získala v Ufě a poté pracovala v tiskárně. Po převzetí tiskárny politickým odborem 5. Rudé armády byl jejím vedením pověřen Jaroslav Hašek, za kterého se Lvova provdala a v prosinci 1920 s ním přijela do ČSR. S J. Haškem žila v Lipnici, po jeho smrti se provdala za ruského emigranta. Na konci života u ní propukla psychická porucha a musela být umístěna v pečovatelském domě. V r. 1965 vyšly v ústeckém deníku Průboj její vzpomínky na život s J. Haškem. Je pohřbena na hřbitově ve Střekově. Otec: Gavril (švec). Manžel: 1. Jaroslav Hašek (30. 3. 1883, Praha – 3. 1. 1923, Lipnice nad Sázavou; spisovatel; manželství bylo uzavřeno 15. května 1920 v Krasnojarsku); 2. Arsenij Arseňjevič Zaplatin (po změně příjmení Věrný; lékař, otolaryngolog. Manželství bylo uzavřeno v r. 1927, rozvedeno v r. 1942.). Děti: z 2. manželství: Arsen Věrný (1929–1979; zubní lékař; studoval na ruském gymnáziu v Praze). (str. 198)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

PhDr. Dana Hašková (1965) pracuje ve Slovanském ústavu AV ČR. Od roku 1994 se věnuje výzkumu dějin ruské emigrace v meziválečném Československu se zaměřením na prosopografii.

Zdroj informací: Kosmas

 

O nakladatelství Academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy o významných osobnostech, událostech a datech? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarta Kubišová v písních a pořadech

Chochola, Luděk

Galén, 2022

zobrazit info o knizeOsobnosti emigrace z území Ruské říše v meziválečném Československu
Biografický slovník

Hašková, Dana – Běloševská, Ljubov– Gagen, Sergej – Jančárková, Julie – Kopřivová, Anastazie

Academia, 2023

Napsat komentář