Tipy nejen pro organizátory táborů

Priroda
Jezdíte rádi kempovat? Nebo například organizujete tábory? Nebo máte prostě jen rádi přírodu? Dnešní tipy jsou přesně pro vás! Naučte se výrobě nástrojů podle našich předků, zjistěte fascinující informace o počasí a naučte se nové seznamovací hry.

Pokud milujte přírodu a pobyt v ní, kniha Zapomenuté dovednosti pro přežití v přírodě od Johna Planta je přesně pro vás! Autor vám přiblíží, jak lidé právě v přírodě přežívali v dávných dobách a jak jejich dovednosti uplatnit i dnes. Na několika desítkách projektů se naučíte, jak vyrobit různé zbraně, nástroje, oblečení nebo třeba obydlí, a to vše za pomoci podrobných a výstižných návodů. Nechybí ani ilustrace a fotografie, abyste vše zvládli levou zadní. Tak hurá do lesa!

Možná milujete divokou přírodu. Možná jen toužíte trávit víc času venku. Chcete mít pocit, že se o sebe dokážete postarat v obtížných přírodních podmínkách. Zajímají vás postupy a technologie „z počátků lidského věku“. Díky 50 projektům s podrobnými pokyny, jak vyrobit nástroje, zbraně, přístřešky, keramiku, oblečení a další, je knížka dokonalým průvodcem v divoké přírodě. Každý projekt je doplněn fotografiemi, ilustracemi a užitečnými tipy pro stavbu, získávání materiálů atd.

Zapomenuté dovednosti pro přežití v přírodě

Výroba nástrojů, přístřeší a dalších pomůcek v divoké přírodě
Autor: John Plant

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 152×227 mm
ISBN: 978-80-271-5052-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zapomenuté dovednosti pro přežití v přírodě vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Kamenné čepele se vyrábějí snadno a jsou uni­verzální součástí sady nástrojů primitivního technika. Používejte je na jemné řezací a vyřezávací práce nebo jako nože, škrabky a šídla. Ideální je mít po ruce více různých velikostí. Čím jsou rozmanitější, tím lépe. Dobrý způsob, jak si vytvořit jejich pestrou sbírku, je schovávat si úlomky kamenů, které se vám nashromáždí při jiných projektech, například odlupky z právě vyrobeného ručního kladiva, a podle potřeby je ostřit.

ukazka-dovednosti-v-prirode

 

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

John Plant (*1982) je Australan žijící na dalekém severu Queenslandu. Zajímá se o výrobu nástrojů a dalších nezbytností potřebných pro přežití v divoké přírodě, a to pomocí primitivních technologií, bez jakýchkoli moderních nástrojů a materiálů. Studoval přírodní vědy na Univerzitě Jamese Cooka v Cairnsu a prošel různými zaměstnáními, například sekal trávu. V roce 2015 založil na YouTube kanál Primitive Technology, aby se jeho prostřednictvím o tyto dávno zapomenuté dovednosti podělil s podobně smýšlejícími lidmi. Díky přímočaré prezentaci svých výtvorů, bez zbytečného mluvení a popisování, kterou zvládnou pochopit osoby všech jazyků a kultur, získal jeho kanál nebývalý mezinárodní úspěch.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Tristan Gooley, dobrodruh a zakladatel školy orientace v přírodě, ve své knize Tajemství počasí poodkrývá většině lidí neznámý svět přírodních zákonů. S notnou dávkou odbornosti, zkušenosti a odlehčenosti vám ukáže, jak funguje předpověď počasí, jakou roli v ní hrají větry, deště či oblaka a jak například z květin či kaluží vyčíst důležité informace o počasí. Ponořte se s námi do fascinující říše přírodních jevů!

Kniha Tajemství počasí odhaluje skrytý svět přírodních zákonitostí. Sledování nenápadné souhry větru, oblaků, mlhy, teploty, deště a mnoha dalších projevů umožňuje počasí nejen předpovídat, ale také porozumět tomu, jak ovlivňuje a vytváří okolní krajinu. Každá kapka, kaluž nebo pampeliška nám můžou sdělit důležité věci. Dobrodruh, cestovatel a učitel ze školy v přírodě Tristan Gooley, autor knihy Orientace v přírodě, píše o tématu zasvěceně a zároveň srozumitelně.

Tajemství počasí

Jak vidět znamení v každém mráčku, vánku, kopci, ulici, rostlině, zvířeti a kapce rosy
Autor: Tristan Gooley
Přeložil: Pavel Pokorný

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0630-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Tajemství počasí vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Naše krajina formuje naše počasí.
Počítače dovedou brát v potaz velké terénní masy, ale nezatěžují se otázkou, jak se bude počasí měnit, zatímco se půjdeme projít kolem kopečku za vsí. V rámci libovolné krátké procházky se může významně proměnit sluneční jas, síla větru, teplota vzduchu a viditelnost nebo dešťové pře-háňky. To je to, čemu odjakživa říkáme „počasí“, které se může měnit, zatímco obcházíme dokola jediný strom. Je to prostá pravda, ale když to řeknete profesionálnímu meteorologovi, namítne: „No, to není opravdové počasí. To máte na mysli mikroklima.“
Tuhle reakci jsem v té či oné podobě slyšel mnohokrát a vždycky jsem přisvědčil. Ale v duchu jsem si říkal: Říkejte si tomu, jak chcete, ale to, o čem mluvím, je počasí, které skutečně zažíváme.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Tristan Gooley je zakladatel školy orientace v přírodě. Vedl expedice na pěti kontinentech, zlézal hory v Evropě, Africe a Asii, plavil se přes oceány, pilotoval malé letadlo do Afriky a na Arktidu. Je jediným žijícím člověkem, který sám překonal Atlantik na lodi i v letadle. Tristan je členem Royal Institute of Navigation a Royal Geographical Society, píše pro Sunday Times, New York Times a BBC. Žije v Západním Sussexu v Anglii. Vedle svých přírodních dobrodružství je autor několika úspěšných knih. Vedle Orientace v přírodě, anglicky vyšlo jako The Natural Navigator (2010), vydal ještě The Walker’s Guide to Outdoor Clues & Signs (2014), How to Read Water (2016) a Wild Signs and Star Paths (2018).

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

————————————————

Pokud například pořádáte dětské tábory nebo zkrátka pracujete s kolektivem dětí, kniha Seznamovací hry pro děti by pro vás mohla být zajímavá. Autorka Monika Procházková Michálková sepsala publikaci plnou tipů na hry, které pomohou dětem překonat prvotní ostych a napětí v novém kolektivu. Tyto hry usnadní představování, zkvalitní celkovou vzájemnou komunikaci a pomohou vyvarovat se osamocení jednotlivých dětí. Výsledkem bude skvělý rozmanitý kolektiv!

Publikace slouží jako pomůcka pro učitele, volnočasové pracovníky a širokou škálu dalších profesí, které pracují se skupinami dětí či dospělých. Popisované hry pomohou zábavnou formou prolomit počáteční napětí mezi členy kolektivu. Usnadní vzájemné představení, umožní překonat bariéry i ostych v komunikaci, zamezí osamocení a přispějí k proměně skupiny původně neznámých lidí ve skvělý kolektiv.

Seznamovací hry pro děti

Autorka: Monika Procházková Michálková

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3676-6
Doporučená cena: 219 Kč

Knihu Seznamovací hry pro děti vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

 „Hra“ je běžně používaný termín, který neodmyslitelně patří k naší slovní zásobě. Popisuje činnost, jež má zastoupení po celém světě, ve všech kulturách, a přesto ji autoři definují různě.
Hra může na děti působit daleko více než pouhé výklady a poučky. Tvoří základní kámen vývoje dítěte, avšak nevytrácí se ani v dospělosti a doprovází nás v různých formách po celý život. Dobrá hra je pro jedince především zábavou, i kdyby nepřinášela nic víc než uvolnění a radost. I v tomto spočívá skrytý význam her. Zapletal výstižně uvádí: „Většina her však navíc rozvíjí některou stránku lidské osobnosti, cvičí jisté vlastnosti, dovednosti nebo prohlubuje znalosti a vědomosti. V tom tkví jejich hlavní smysl. Při hře se dítě učí ovládat sebe sama, rozvíjí princip volby. Hra se podílí na ovlivňování charakteru jedince. Chceme z dětí vychovat především čestné a poctivé členy společnosti. Hrát Fair play (čistou, poctivou hru), nejen ve hře, ale i v životě.“

Stáhněte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZapomenuté dovednosti pro přežití v přírodě
Výroba nástrojů, přístřeší a dalších pomůcek v divoké přírodě

Plant, John

Grada, 2023

zobrazit info o knizeTajemství počasí

Gooley, Tristan

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeSeznamovací hry pro děti

Procházková Michálková, Monika

Grada, 2023

Napsat komentář