Koření života – humor

Tipy_Stav beztize_Vzpominky ma kazdy
Ať už venku panují nesnesitelná vedra, nebo řádí vítr a bouřky provázené krupobitím, neuškodí uvelebit se na gauči se sklenkou něčeho dobrého a s veselou knihou, u níž se pobavíte. Máme pro vás dva zajímavé tipy.

Pátá sbírka humoristických próz Woodyho Allena, která vyšla pod názvem Stav beztíže, ukazuje, že psaní není třeba brát příliš vážně a že smích není vždycky úplně beztížný.

Stav beztíže

Autor: Woody Allen
Přeložil: Michael Žantovský

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-4122-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Stav beztíže vydalo nakladatelství Argo.

Stav beztíže je pátá sbírka humoristických próz z pera Woodyho Allena; podobně jako čtyři předchozí knihy Vyřídit si účty, Bez peří, Vedlejší účinky a Čirá anarchie nabízí i Stav beztíže to, na co jsme od Woodyho Allena zvyklí z jeho nezapomenutelných filmů: osobitý, inteligentní a absurdní humor, kombinovaný s jistou plachostí a notnou dávkou nervózní sebereflexe. Kniha se přitom vyznačuje pozoruhodnou tematickou šíří; ať už však autor píše o koních, kteří malují, o autech, která myslí, o sexuálním životě celebrit, nebo o čínské kuchyni, vždy zůstává nezaměnitelným originálem.

 

Ukázka z knihy

Každý, kdo někdy vhodil zapálenou sirku do nádrže muničního vozu, mi dá za pravdu, že i z toho nejmenšího gesta lze vyloudit mnoho decibelů. Tak došlo před několika týdny i v mém vlastním životě k poměrně mohutnému zemětřesení, jež nevyvolalo nic většího než stručný lístek podstrčený pod dveře našeho domu. Osudný leták oznamoval rozhodnutí jisté hollywoodské produkce natáčející na Manhattanu, že fasáda našeho domu se dokonale hodí pro celuloidovou pochoutku, kterou zrovna kuchtí, a rádi by použili pro natáčení i interiér, pokud jim bude vyhovovat. Jelikož jsem byl právě zaneprázdněn jistými fúzemi na Wall Street, které se dotýkaly mých rozsáhlých investicí do kočičího zlata, věnoval jsem tomu oznámení stejnou pozornost, jaká je vyhrazena čínským jídelním lístkům na donášku, a archivoval tu čmáranici v koši na papír. Celé setkání bylo příliš banální na to, aby si zasloužilo byť jen čestnou zmínku mezi neurony, které soupeřily o mou paměť, až do chvíle o několik dní později, kdy jsme se ženou seškrabávali zuhelnatěliny z večeře, kterou naše kuchařka zpopelnila k nepoznání. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Woody Allen, vlastním jménem Allen Stewart Konigsberg (*1. prosince 1935 v Bronxu), je světově proslulý režisér, scenárista, spisovatel, herec a komik. Patří k hrstce amerických filmařů, kteří se dokázali prosadit coby tvůrci ryze autorských snímků. Ačkoli nedokončil ani první semestr na Newyorské univerzitě, bezesporu se řadí k významným intelektuálům své doby, se zvláštní citlivostí pro neuralgické body moderní společnosti. Jeho osobní život byl a je plný výstřelků a eskapád, ale i díky tomu se mohl stát inspirací pro Allenovou nadobyčej bohatou tvůrčí kariéru. Je autorem knihy Mimochodem a povídek vydaných v souboru Obhajoba šílencova.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

O nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Že je život zkrátka báječný, ví dobře i hrdinka knížky Vzpomínky má každý od Alžběty Ottové. Překročila padesátku, ale to neznamená, že by s ní byla nuda. Čtenáře pobaví mj. bláznivými rodinnými příhodami.

Vzpomínky má každý

Život je prostě báječný!
Autorka: Alžběta Ottová

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-271-3930-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Vzpomínky má každý vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Vítejte ve světě, kde gravitace vítězí, kůže povoluje, vrásky se navzájem kopírují a vy začínáte připomínat zmačkaný papír. Tehdy si uvědomíte, že mládí se odporoučelo a vy můžete čerpat pouze ze svých vzpomínek. Zasmějte se u potrhlých rodinných historek a eskapád neobyčejných příbuzných. Jistě vás pobaví i bolestný proces autorčiny proměny z technického dinosaura na obstojného uživatele posledních výdobytků moderních technologií. A aby toho nebylo málo, do života si pouští dva psy, kteří to občas nemají v hlavě tak úplně v pořádku. Věřte, že teprve překročením padesátky – hranice počínající dospělosti – si začnete užívat život na plné pecky, protože zjistíte, že je prostě báječný!

 

Ukázka z knihy

Život je jak jízda na řetízkovém kolotoči. Než jsem se stačila párkrát projet, nějakým záhadným způsobem změnily mé vlasy barvu z černé na šedivou. Je mi skoro šedesát, i když mé vnitřní „já“ se cítí na sotva odrostlejších třicet let. Na druhou stranu, když se po ránu podívám do zrcadla, vidím nové vrásky, jak se seznamují se staršími kolegyněmi, které mezitím už stačily založit odbory.

Jako máma se řadím do skupiny matek kvočen a svou životní cestu jsem si vybrala zcela dobrovolně. Mé děti jsou vymodlené a s příchodem na svět si daly na čas. Tím pádem jsem dospěla k názoru, že si je musím zasloužit a každý den si náležitě užít. Jednou, už nevím, kdy a kde, jsem četla krásné přirovnání, že děti nevlastníme, ale máme je jen na určitou dobu propůjčené. Tímto příměrem se snažím po většinu času řídit. A tak se na dalších dvacet let ze mě stává kuchařka, pradlena, taxikářka, učitelka, lékařka a ve skrytu duše doufám, že i občasná kamarádka. (str. 5)

Stáhněte si celou ukázku v PDF.

 

O nakladatelství Cosmopolis

logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám naše humorné tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStav beztíže

Allen, Woody

Argo, 2023

zobrazit info o knizeVzpomínky má každý
Život je prostě báječný!

Ottová, Alžběta

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář