Téměř souborné vydání povídek Woodyho Allena

obhajoba_silencova
Woody Allen je známý především pro svou filmovou tvorbu, za kterou obdržel celkem čtyři Oscary. Velmi kvalitní jsou však i jeho povídky, které se, co se humoru týče, nesou v duchu Allenových filmů.

Knihu Obhajoba šílencova vydalo roku 2018 nakladatelství Argo. Překladu se chopili Michael Žantovský a Dana Hábová, kteří mohli čerpat ze zkušeností získaných z překladu předcházejících Allenových knih. Autor titulu, Woody Allen, je americký filmový režisér, scenárista, spisovatel, dramatik, herec a komik. Za svou filmovou tvorbu, čítající například tituly Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat), Banáni, Annie Hallová, Jasmíniny slzy, Pozor na Harryho anebo Hana a její sestry, obdržel čtyři Oscary. Obhajoba šílencova je, jak stojí napsáno na obálce, „téměř souborným vydáním“ Allenových povídek, zahrnujícím krátké prózy z knih Vyřídit si účty, Bez peří a Vedlejší účinky (chybí Čirá anarchie).

Soubor obsahuje celkem čtyřicet šest povídek. Začíná titulem Metterlingovy seznamy, který je poměrně absurdním líčením osobnosti Metterlinga na základě jeho seznamů prádla. Ano, ale dokáže to parní stroj? zase detailně popisuje proces, který vedl k vynalezení sendviče. Již tyto povídky čtenáři napovídají, jaké bude celkové ladění jednotlivých příběhů. Ty jsou plné osobitého humoru, absurdní, parodizující a nápadité.

Děje jednotlivých próz ilustrují bohatou fantazii autora, kterou ostatně čtenáři mohli zaznamenat již v jeho filmových snímcích. Příběhy nejsou spojeny žádným společným prvkem (opomineme-li autorův originální humor a to, že většina zápletek jsou absurdní nesmysly), čtenář se proto může těšit na široké spektrum témat. Například povídka Schmeedovy paměti si klade otázku, jestli měl Hitler s lepším holicím strojkem šanci vyhrát druhou světovou válku. V příběhu Hrabě Drákula se zase upír vypraví na svůj pravidelný lov smrtelníků, aby zjistil, že vlastně nebyla noc, ale zatmění slunce. Tento omyl způsobí, že zůstane zamčený ve spíži.

Kniha Obhajoba šílencova zaujme již originálně zpracovanou obálkou, která je vyvedena ve stylu poukazu k odbornému vyšetření. Doporučuji ji čtenářům, kteří mají rádi absurdní styl humoru. Allenovy povídky těží z originálních námětů, přičemž často nutí čtenáře k zamyšlení o tom, „co tím chtěl básník říct“.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObhajoba šílencova

Allen, Woody

Argo, 2018

Napsat komentář