Všechno zlé je k něčemu dobré

Lucy_a_hotylek_v_Bretani-nahled
Lucia Gianettiová si myslí, že všechno hezké a dobré už zažila. Ač měla vždy skvělý odhad na lidi, v tom nejbližším se spletla a padla na úplné dno…

Stíhala ji policie, přišla o práci a v oboru ji už nikdo nezaměstná. V devětačtyřiceti je pozdě na nějaký nový začátek. Nebo snad ne?

Nakladatelství se v čase před prázdninami snaží přicházet s atraktivními odpočinkovými tituly, které by mohly zpříjemnit dovolenou nejedné čtenářce. Toto období využilo i nakladatelství Metafora a přineslo překlad již druhého titulu americké autorky netypických romantických příběhů Dee Ernstové s názvem Lucy a hotýlek v Bretani. První knihou v češtině byl titul z edice 7lásky Rendez-vous s múzou.

Autorka nepíše knihy o ženách hledajících své místo v životě (jako například Julie Caplin). Její hrdinky jsou již řádně otřískané a zkušené, přesto došly do bodu zlomu, v němž musí najít síly budovat svůj život zase od začátku. Což pro člověka kolem padesátky není zrovna snadné.

Taková je i Lucy, zkušená manažerka, které se povedlo již mnoho hotelů v Americe postavit na nohy. Bohužel, majitel toho posledního vykradl nejen její srdce, ale i veškeré účty, a zmizel… Policie Lucy podezřívá ze spoluviny, a i když se jí nic neprokáže, v branži, která ji tolik těšila, ji už nikdo nezaměstná! Když jí přijde nabídka z Evropy, neváhá a do Rennes ve Francii se vypraví. Její představy o malém, leč luxusním hotýlku, však vezmou po příletu rychle za své. Nejen, že hotel nefunguje již od roku 1938, ale také bude na jeho znovuuvedení do provozu prakticky sama! Místo kostýmků a lodiček ji tak čeká perná dřina v sepraném triku a džínách. Dokáže zvládnout i tuto výzvu?

Vážně jsem se rozbrečela kvůli vývrtce?
Ne. Brečela jsem kvůli hromadě pracovních i osobních zranění, skutečných i domnělých, která se navíc sešla s vyčerpáním, pocitem, že na mě všechno padá, a s láhví vína. (str. 79)

Lucy není žádná superhrdinka, i když ve své práci je vážně dobrá. Osud ji srazil na kolena a ona jen pomalu znovu vplouvá do života. Práce jí pomůže překonat nejtěžší chvíle a možná ji naučí opět důvěřovat svému instinktu a lidem. To není lehké ani ve třiceti letech, natož pak skoro v padesáti.

Autorka píše s lehkostí a její zápletka je vcelku uvěřitelná. Dobře vystihla zejména fakt, že stačí nepodložené obvinění a tzv. přátelé se rozprchnou jak vrabci po výstřelu. Na druhou stranu jiní lidé dokážou momentální hendikep využít ve svůj prospěch…

Nemusíte se však bát, že by vám při čtení knihy Lucy a hotýlek v Bretani naskákaly mozoly. Příběh není jen o práci a navíc disponuje prostředím, které přímo evokuje pohodu a odpočinek. Samozřejmě nechybí trocha té rozvážné (vzhledem k věku hrdinky) romantiky a pozitivní závěr, takže vám román bude příjemným společníkem. A to nejen na dovolené, ale i při domácím těšení se na ni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLucy a hotýlek v Bretani

Ernstová, Dee

Metafora, 2023

Napsat komentář