Zadáno pro dívky

svet. roman uvodni
Dnes si představíme několik románů pro dívky. Těšit se můžete na vyprávění o přátelství, o fence, která dostala druhou šanci, o koních a prvních láskách. A také o řešení různých nástrah spojených s dospíváním, což je téma zejména poslední z dnešních knih.

McCall Hoyleová napsala příběh o fence s vynikajícím čichem. Vypadá to však, že její kariéra služebního psa, který pomáhá najít nebezpečné chemikálie, je u konce. Nebo svůj nos dokáže ještě využít?

Každý pes si zaslouží druhou šanci.
Už od štěněcího věku Stelu cvičili k tomu, aby svým geniálním bíglím nosem nacházela nebezpečné chemikálie a spolu se svou psovodkou pomáhala zajišťovat lidem bezpečí. Při jedné rutinní bezpečnostní prohlídce si však Stela nevšimne pachu výbušniny. Dojde k děsivé a hlučné explozi, která Stelu poznamená tak, že se už nemůže vrátit do práce. Tím její kariéra služebního psa skončí.
Když se jí ujme dívka jménem Emilia, fenka ví, že je to její poslední šance, aby ukázala své schopnosti. Jednou Stela ucítí z Emiliina těla zvláštní pach, který zesílí těsně předtím, než se dívenky zmocní epileptický záchvat. Stelin nos si uvědomí souvislost. Jenže jak má příště varovat svou novou rodinu, aniž by v ní vzbudila dojem, že má jen další záchvat paniky? Chce všechny přesvědčit, že může znovu pracovat jako signální pes, který umí upozornit na skryté nebezpečí. Dokáže to?

Šance pro Stelu

Autorka: McCall Hoyleová
Ilustrátor: Kevin Keele
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-271-3672-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Šance pro Stelu vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Můj nos se budí o chvilku dřív než já. Celý svět vůní za otevřeným oknem domu vyloženě žadoní o prozkoumání – mokrá tráva, mrtvé žížaly, a co je úplně ze všeho nejlepší: králíci. Jenom si představím, jak jednu z těch hnědých chlupatých koulí proženu, a už mi v zadních nohách mravenčí. Vtisknu nos mezi tenké mříže své klece a nasávám každý detail nového rána.
Jmenuju se Stela.
Jsem bígl a jsem zrozená ke čmuchání.
A přesně to taky dělám.
Čmuchám. Čmuchám. A čmuchám.
Králíci venku na poli voní skoro stejně krásně jako sýr a krekry, které moje nová panička nechala ležet přes noc na stole. Můj nos větří. Dnes bude pršet. A u zadního vchodu šmejdil v noci skunk, asi hledal něco k snědku. Je toho tolik, co je třeba prozkoumat. Je nemožné vydržet v klidu. (str. 5)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

McCall Hoyleová žije se svým manželem, dětmi a spoustou domácích mazlíčků v podhůří North Georgia Mountain s ve Spojených státech. Je učitelkou a knihovnicí na střední škole. Když zrovna nečte, nepíše nebo neučí, většinou si hraje se svými psy nebo pracuje na jejich výcviku. Více se o ní můžete dozvědět na jejích stránkách.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Šárka Hieková vypráví v románu Jak chutná naděje o přátelství tří dívek: Adély, Sandry a Edity. Všechny mají mnoho problémů, navíc se nachází v citlivém věku dospívání. Podaří se jim překonat všechny překážky, které jim život klade do cesty?

Adéla, Sandra a Edita jsou každá jiná, přesto jsou si v mnohém podobné. Adéla se musí starat o sourozence, protože její matka pije. Sandra žila v Austrálii, a proto vyčnívá z davu. Edita se pere s nízkým sebevědomím a nešťastnou láskou. Pomůže jim přátelství zachránit to, co nedokážou dát do pořádku ani dospělí?

Jak chutná naděje

Autorka: Šárka Hieková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-920-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Jak chutná naděje vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Po poměrně chladném a deštivém září se babí léto rozhodlo, že ještě neřeklo poslední slovo, a říjnové dny byly prozářené sluncem. Listí na stromech hrálo všemi barvami, od jasně žluté po sytě červenou, vzduch voněl vlhkým
mechem a houbaři si hromadně chystali košíky.
Dokonce i Edita, která učení milovala, zírala z okna a nechtělo se jí sedět v lavici a poslouchat ředitelův monotónní hlas, vykládající něco o acidobazických reakcích.
„Rád bych vás upozornil,“ přerušil ředitel Hubálkovo zívání, „že tohle budete mít u maturitní zkoušky. Vřele vám doporučuji dávat v hodině pozor.“
Filip Hubálek zíval dál, ale Edita přece jenom zpozorněla a ze všech sil se snažila soustředit.
Těsně před koncem hodiny zvýšil ředitel hlas a oznámil třídě zprávu o nadcházející exkurzi. „Spřátelená zemědělská škola v Kociánovicích na jižní Moravě nás pozvala na prodloužený víkend na jejich cvičnou farmu.“ (str. 1)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Šárka Hieková pochází z Hamráčku, malé vesnice u Roudnice nad Labem, ale už 13 let žije s manželem a dcerou v australské Matarance, proslulé termálními prameny. Psaní je její celoživotní šní. Dívčí román Jak chutná naděje je autorčinou druhou vydanou knihou.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Další knihu ocení milovnice koní! Pokud mezi ně patříte i vy, nenechte si ujít vyprávění o přátelství, koních a prvních láskách Kamarádky ze stájí – Šepot srdce od Chantal Schreiberové.

Kamarádky na život a na smrt – to jsou Rosa, Daisy a Iris. Tato tři děvčata spojuje velká láska ke koním a radost z jezdeckých výprav. Je léto a ony každou volnou chvíli tráví v sedle. Kéž by to tak už zůstalo napořád, přeje si Rosa. Nezůstane, protože Iris se má zakrátko s rodiči odstěhovat. Jako by těch zádrhelů v životě beztak nebylo dost, Rosa pozoruje, že její vztah s Danielem, kamarádem z dob, kdy si hrávali na písku, se pomalu, ale jistě začíná proměňovat. Co vlastně k němu cítí? A navíc se ve stáji s krásnou klisnou Chispou objeví Ollie, dívka, která je snem každého kluka a ani Danielovi není lhostejná…

Kamarádky ze stájí – Šepot srdce

Autorka: Chantal Schreiberová
Přeložila: Jana Pražáková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3928-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kamarádky ze stájí – Šepot srdce vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Když rychle vyšplhám po stromě před Danielovým oknem a skrz malý domek na stromě přelézám na jeho parapet, všimnu si, že se za oknem paní Steinerové pohne záclona. Nasadím medový úsměv a zamávám jí. To by bylo, abych si od ní musela nechat diktovat, co mám dělat. Přidržím se rámu okna a na druhé straně se pustím. Daniel leží na posteli s notebookem na klíně a nejspíš si prohlíží svoje nejnovější fotky. Když uslyší, že jsem přistála v jeho pokoji, leknutím sebou trhne.
„Roso! Co tu děláš?“
Poněkud chladné přivítání někoho, kdo se už týden těší na večer s nejlepším kamarádem?
„Ehm… Je úterý?“
„Aha…“ Posadí se. „No jo, jasně. Ale tys mi neposlala esemesku, a tak jsem netušil…“

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Chantal Schreiberová píše knihy pro děti, mládež i pro dospělé. Miluje zvířata (všechna!), sekáče (hledá tam poklady!), vaření a pečení veganských jídel, knihy, kino a procházky. Žije a pracuje nedaleko Vídně.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Duševním zdravím dospívajících se v pracovním sešite s názvem Základy duševní hygieny zabývá Jaroslava Budíková. Teenagerům pomáhá čelit problémům spojeným s dospíváním a také převzít zodpovědnost za vlastní život.

Dnešní teenageři se potýkají nejen s vlastním dospíváním, ale musejí čelit i nárokům a nástrahám současné doby. Jsou zahlceni až přesyceni informacemi, často i rozporuplnými či negativními, jsou ovlivňováni dynamickými změnami v rodinách i společnosti. Orientovat se sami v sobě je proto dnes pro ně obtížné a potřebují o to větší podporu ze strany rodičů a pedagogů.

Program pro podporu duševního zdraví dospívajících je určen pro skupinovou, ale i individuální práci s adolescenty ve věku cca 11–16 let pod vedením dospělého průvodce. Tím může být rodič, pedagog, školní psycholog, výchovný poradce, metodik prevence nebo jiný pedagogický pracovník. Kurz je vhodný pro dlouhodobější práci se skupinou (v prostředí školy nebo volnočasové instituce), ale je možné si vybrat i dílčí oblast (např. obecné seznámení s tématem duševní hygieny, práci s myšlenkami, emocemi, spánkovou hygienu či orientaci v online prostoru a sociálních sítích), kterou aktuálně potřebuji se skupinou dospívajících nebo i jednotlivcem probrat, např. v rámci třídnických hodin či na individuální konzultaci.

Pracovní sešity jsou určeny pro náctileté účastníky programu a obsahují příběhy, edukační/informační listy, úkoly na hledání informací, návrhy na aktivity, sebepozorování, experimenty apod.

Na tento pracovní sešit navazuje samostatně vydávaná metodická příručka. Metodika obsahuje návod pro dospělé průvodce programem (teoretický rámec k jednotlivým tématům, popis technik pro práci s kolektivem a odkazy na zdroje k dalšímu zkoumání).

Cílem publikace je poskytnout dospívajícím podporu pro to, aby si uvědomili zodpovědnost za svůj život (duševní zdraví, akademický úspěch, emoce apod.), aby pochopili základní principy psychohygieny a mechanismy duševních obtíží. Aby se seznámili s preventivními nástroji a jejich aplikací v každodenním životě. Záměrem je též vzbudit zájem o oblast duševní hygieny a inspirovat účastníky programu k vytváření vlastního pozitivního postoje k tématu.

Základy duševní hygieny – pracovní sešit

Program pro podporu duševního zdraví dospívajících
Autorka: Jaroslava Budíková a kol.

Počet stran: 60
Vazba: brožovaná
Formát: 210×300 mm
ISBN: 978-80-88429-52-4
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Základy duševní hygieny – pracovní sešit vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

zaklady_dusevni_hygieny
Prolistujte si i další ukázky.

O autorce

Jaroslava Budíková je absolventka univerzity v Hradci Králové (pedagogika), pracovala jako učitelka na základní i praktické škole. V současnosti působí v PPP v Praze jako speciální pedagog. Absolvovala četné výcviky v oblasti pedagogiky i psychoterapie. Jako lektorka se věnuje RWCT a  DVPP, např. ve společnostech Člověk v tísni, DYS – centrum Praha, kde dlouhá léta působila jako místopředsedkyně. Je spoluautorkou knihy Je vaše dítě připraveno do první třídy? a dlouhodobě se též zabývá problematikou volnočasových aktivit pro děti s ADHD a jinými SPU.

Zdroj informací: skoly-orp-cb.eu


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠance pro Stelu

Hoyleová, McCall

bambook, 2023

zobrazit info o knizeJak chutná naděje

Hieková, Šárka

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeKamarádky ze stájí – Šepot srdce

Schreiberová, Chantal

bambook, 2023

zobrazit info o knizeZáklady duševní hygieny – pracovní sešit
Program pro podporu duševního zdraví dospívajících

Budíková, Jaroslava – kol.

Pasparta, 2022

Napsat komentář